• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 29 °C
  • Berlin 11 °C

MİT'te önemli değişiklikler

MİT'te önemli değişiklikler
MİT'te personelden stratejiye önemli değişiklikler yapılıyor. Müşteşar yardımcısı emekli edildi, yabancılara benzeyen ajanlara öncelik verilecek.
MİTe iki müsteşar yardımcısı emekli edildi, torpille teşkilata aldıkları akrabaları da uzaklaştırıldı. Dış istihbarata ağırlık verilmeye başlanırken yabancılara benzeyen Türk ajanlar önem kazandı.

Müsteşar Hakan Fidan'ın göreve gelmesinin ardından operasyonel işleyişte ve idari yapılanmada yeni düzenlemelere giden Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) sessiz sedasız bir kadro değişikliği yaşandı. MİT'teki en kıdemli kadın yönetici olan Müsteşar Yardımcısı A.G. ile idari işlerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı A.Ş. teşkilattan iki ay önce emekli edildi. A.G.'nin sınavlarda yeterli puanı alamadıkları halde MİT'e aldığı yakınları da teşkilattan uzaklaştırıldı.

Sabah gazetesi Özel İstiharat'tan Abdurrahman Şimşek'in haberine göre, MİT'te nepotizme (akraba-yakın kayırmacılık) son vermek amacını da güden operasyon, 2009'da bazı yönetici akrabalarının KPSS'de en az 80 puan alamadıkları halde teşkilat bünyesine dâhil edilmelerinden sonra başladı. Puanları yetmeyen personel alımına ilişkin Ankara 6'ncı İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemiyle dava açıldı. Bu gelişmeler yaşanırken MİT'te hem torpilli akrabalar uzaklaştırıldı, hem de MİT'in üst yönetiminde önemli değişiklikler yaşandı.

İki müsteşar yardımcısı A.G. ve A.Ş. emekli edildi. Daha önce basında MİT'te etkisinin giderek artacağı yönünde haberlere konu olan A.G. ile birlikte onun ekibinde yer alan bazı isimlerle de yollar ayrıldı. A.G., geçtiğimiz yılın eylül ayında Müsteşar Hakan Fidan'ın yurtdışında olduğu bir dönemde Başbakanlık'ta yapılan terör zirvesine katılınca basında açık adıyla çeşitli haberlere konu olmuştu. Bu haberlerde Kürt konusunda uzman olduğu ve Öcalan'ı sorgulayan ekipte yer aldığı öne sürülen A.G.'nin yeniden yapılanma doğrultusunda "dişi James Bond"ları sahaya süreceği iddia edilmişti. İki müsteşar yardımcısının emekli olmasının ardından onlara bağlı olarak çalışan 10 kişinin de görev yerleri değiştirildi.

4 MÜSTEŞAR YARDIMCISI

Daha önce MİT İstanbul Bölge Başkanlığı ve Operasyon Başkanlığı görevlerini yürüten A.K., teknikten sorumlu müsteşar yardımcılığına getirildi. Ankara Bölge Başkanlığı yapan teşkilatın kıdemli isimlerinden A.G. de ikinci müsteşar yardımcısı oldu. 1'inci İstihbarat Müsteşar Yardımcılığı'na M.D., İdari Müsteşar Yardımcılığı'na ise F.A. getirildi. Bu düzenlemelerle bağlantılı olarak birkaç bölge yöneticisi de değiştirildi. Teşkilatta yeni bir düzenlemeye gidilerek 3 olan müsteşar yardımcılığı 4'e çıkarıldı. Bu doğrultuda eskiden tek olan İstihbarat Müsteşar Yardımcılığı, 1'inci ve 2'nci İstihbarat Müsteşar Yardımcılığı şeklinde ikiye ayrıldı. 1'inci İstihbarat Müsteşar Yardımcılığı ağırlıklı olarak yurtiçi, 2'nci İstihbarat Müsteşar Yardımcılığı ise yurtdışı konularından sorumlu. Bu düzenleme teşkilatın daha verimli çalışması için yapıldı. İki ay önce yapılan kadro revizyonu ise yeni yapılanmayı oturtmak için gerçekleşti.

YABANCI GİBİ AJANLAR

Yeni yapılanma doğrultusunda MİT'te çeşitli yabancı dilleri ana dili gibi konuşan, yurtdışında doğup büyüyen ve Türk olduğu anlaşılmayan kişiler operasyonel birimlerde görev yapacak. Yeni sistem doğrultusunda MİT'in internet sitesinde de düzenlemeye gidileceği öğrenildi.

CIA-FBI'DAN FARKLI YAPILANMA

Hakan Fidan, Mayıs 2010'da MİT Müsteşarlığına getirilmesinin ardından Bilkent Üniversitesi'nde hazırladığı yüksek lisans tezindeki teorik yaklaşım çerçevesinde iç ve dış istihbaratı ayırmıştı. Bu kapsamda CIA-FBI ve MI5-MI6 modelinden farklı olarak iç ve dış istihbarat, MİT'te bir yapılanmada toplandı. Yeni siyasi ihtiyaçlar doğrultusunda dış istihbarata ağırlık verilmeye başlandı. Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'na getirilmesi İsrail başta olmak üzere yabancı gizli servislerin dikkatini fazlasıyla çekmişti. İsrail'in bu olağandışı tepkisinde Fidan'ın dış istihbaratta Türkiye'nin yeni siyasi ihtiyaçlarını karşılayacak bağımsız politikalar izlemek istemesinin etkili olduğu belirtiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89