• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Mithat Sancar'dan 'üç hata yaptım' açıklaması

Mithat Sancar'dan 'üç hata yaptım' açıklaması
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Fransa'da bir öğretmenin başı kesilerek katledilmesinin ardından yaptığı açıklama ile ilgili üç hata yaptığını söyledi.

Sancar, saldırının ardından sarf ettiği, "Fransa'da ortaokul öğretmeni vahşice katledildi. Elbette bu saldırıyı en net ve sert şekilde kınamak lazım. Burada bu saldırıyı bu vahşi cinayeti bahane ederek İslam'a yönelik aşağılayıcı tavırlara giren Fransız hükûmetinin tavrını da en net şekilde kınamak lazım" şeklinde sözlerinin ardından gelen eleştirileri değerlendirdi.

Sancar konuşmasında üç hata yaptığını söyledi ve ekledi:

"Biz her gün yeniden IŞİD ile iktidar bağlantısını konuşan bir partisiyiz. Bize Kobane üzerinden operasyon yapılıyor. Bunlar her mecrada anlatıyoruz. Bu iktidarın Türkçü, İslamcı bir politika izlediğini söylüyoruz. Savaş tezkerelerini sadece biz reddediyoruz. Tüm bunlar ortadayken bir hatayı alıp tüm geçmişi sıfırla çarpmayı doğrusu çok insafsız buluyorum."

37 dakikalık konuşmanın yalnızca üç dakikasını Fransa'ya ayırabildik ve bu da yanlış anlaşıldı.

Ortada vahşi bir cinayet var, en sert şekilde kınıyoruz. Burada bir tereddüt yok. Fakat ifadelerin isabetli olmadığını bizler de değerlendirdik. Söylemek istediğimiz; Fransa’nın karikatürleri kamu binalarına yansıtan tavrını esas alan bir değerlendirmeydi. Bunu popülist ve nefret ortamına malzeme sunan bir yaklaşım olarak gördük. Oysa ortada çok ciddi bir mesele var. Sürekli yeni nefret cinayetlerine mobilize edilen genç bir Müslüman kitle var Fransa’da. Ve bu yeni değil, on yıllardır tartışılıyor.

Bizim söylemek istediğimiz; birincisi, popülist iktidarların dinler arası çatışma havası verecek şeylerden kaçınması yönündeki bir eleştiri ve uyarıydı. Ve sadece kamu binalarına karikatürlerin yansıtılması uygulamasına dönüktü. Fakat 'kınama' fazla bir sözcüktü; eleştiri ve siyasi uyarı yapmaktı niyetim. 'Kınama' sözü kullanılınca, Erdoğan’a söylenen sözleri kınamışım gibi yansıdı.

İkincisi; bunları nefret ve şiddet ortamına malzeme olacak şekilde yapmamak gerektiği yönündeki bir uyarımız oldu.

Zaten yeterince öfke ve nefret ortamı var. Karikatürleri kamu binasına yansıttığınız zaman İslam’a dönük rencide edici bir yaklaşım olarak algılayan geniş bir kesim var. 'O karikatürleri düşünce özgürlüğü çerçevesinde tartışmak fayda vermiyor' anlamında bir söz söylemek isterken ben doğru cümleleri kuramadım ve o nedenle iyi anlatamadım.

Üçüncüsü, 'Bu cinayeti lanetliyorum' cümlesinin ardından diğerini söyleyince bir simetri kuruyormuşum gibi oldu. Bu da doğru değil. Bu 3 hatayı yaptım bunu kabul ediyorum. Esas mesele halklar ve inançlar ve nefret ortamını ortadan kaldıracak bir politika üretmektir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89