• BIST 9795.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 8 °C

MİT, Mursi’yi 'darbe geliyor' diye uyarmış

MİT, Mursi’yi 'darbe geliyor' diye uyarmış
Ömer Çelik, Mısır’da darbenin göstere göstere geldiğini söyledi. Çelik, Mursi’yi uyarmak amacıyla MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın bu ülkeye gittiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Mısır’daki darbe öncesinde devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi uyarmak için MİT Müsteşarı’nın bu ülkeye gittiğini söyledi.

Bir gazetecinin, “MİT Müsteşarının, Mursi ile görüşmesi ile ilgili size yansıyan bilgiler var mı?” sorusuna karşılık Çelik, darbenin göstere göstere geldiğini söyledi. Türkiye’nin gördüğü tehlikeler ile ilgili çeşitli ülkeler ile normal istişareleri çerçevesinde Mısır ile de görüşlerini paylaştığını kaydeden Çelik, “Bu görüşmeyi bu bağlamda değerlendirmek gerekir” dedi.

ABD’NİN CEVABI YADIRGANMALI

Bakan Çelik, Başbakan Erdoğan’ın Mısır’daki darbenin arkasında İsrail’in olduğunu iddia etmesinin ardından ABD, Mısır ve İsrail’den gelen açıklamalar için ise şunları söyledi: “Burada enteresan olan şudur. ABD’nin kendisinin içinde devlet olarak ismi geçmeyen bir tutum karşısında cevap vermesi yadırganmalıdır. Herhalde eğer ABD ile ilgili bir iddia ortaya konmuş olsa idi, buna cevap vermesi anlaşılabilirdi. İsminin geçmediği, yönetimden bahsedilmediği bir açıklamadan sonra, başka bir devlet ile ilgili açıklamadan sonra ABD’nin cevap vermesi yadırganmalıdır. Bu tabii ki kabul edilemez. Mısır ve İsrail’in yaptığı açıklamalara zaten cevap vermeye devam ediyoruz.”

KINAMANIN DIŞINDA TUTUM YOK

Bakan Çelik, Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını kınayarak “Bunun karşısında durması gereken öncelikli organ olan BM Güvenlik Konseyi ise kınamanın ötesine geçen bir tutum alamıyor. Bu aslında uluslararası toplumun hukuk açısından, meşruiyet açısından ve uluslararası barış idealine katkı açısından tam anlamı ile bir krizidir” dedi. İnsanlığın son 50 yılda yaşadığı katliamların toplamının sadece Suriye’de gerçekleştiğini belirten Çelik, “Maalesef hiçbir ses çıkmıyor” ifadesini kullandı.

“BEN DE GİDECEKTİM”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise katıldığı Kanal 24 televizyonundaki programda, Türkiye’nin Mısır’da yaşanan geçiş sürecine en çok katkı veren ülke olduğuna dikkat çekti ve darbe öncesinde Başbakan Erdoğan tarafından MİT Müsteşarı’nın Mursi ile görüşmek üzere Mısır’a gönderildiğini belirtti. Davutoğlu, “Başbakanımız 30 temmuz öncesi, yani gösterilerden birkaç hafta önce özel bir görevlendirmeyle bir arkadaşımızı Mısır’a gönderdi ve Sayın Mursi ve diğer yetkililer de görüşmeler yapıldı. Yani darbeden hemen önce MİT Müsteşarımız Mursi’yle ve diğer güvenlik yetkilileriyle görüştü. Aslında ben de gitmeyi düşündüm çok ciddi bir kriz görüntüsü oluşturmamak için vazgeçtim” dedi.

BİZ ARAŞTIRALIM

Suriye’deki kimyasal silah saldırısı olduğuna dair iddiaları değerlendiren Bakan Davutoğlu, araştırmaların daha geniş yapılması için gerekli görüşmeleri yaptıklarını söyledi. Suriye’nin kimyasal saldırıyı yaptığını kabul etmediğini dile getiren Davutoğlu, “Madem kendileri yapmadığını iddia ediyor izin versinler araştıralım. Eğer başka bir grup yaptıysa Türkiye olarak o grubun en şiddetli şekilde cezalandırılması için ne gerekiyorsa öncülük edeceğiz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89