• BIST 8718.11
  • Altın 2245.316
  • Dolar 32.3297
  • Euro 35.1766
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

MHP'nin 'af' çalışmasında kapsam belli oldu

MHP'nin 'af' çalışmasında kapsam belli oldu
MHP, Devlet Bahçeli'nin organize suç örgütü lideri Devlet Bahçeli ile görüştükten sonra gündeme getirdiği 'af' çalışmalarına başladı.

MHP’nin, ekim ayı gibi Meclis’e sunmak üzere üzerine çalıştığı teklifin, “genel af” şeklinde değil, “devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme” şeklinde getirileceği belirtiliyor.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre; MHP’nin teklifinde Türk Ceza Yasasında (TCK) yer bulan “tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek bir kişinin ölümüne sebebebiyet vermek”, “üstsoy veya altsoydan birine, eş veya kardeşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, gebe olduğu bilinen kadına karşı, kan gütme ve töre saikiyle adam öldürmeye teşebbüs” suçları kapsam dışı olacak. 

Yine “FETÖ, PKK, YPG, DHKP-C gibi terör örgütlerine üye olanlar, üye olmakla birlikte cürüm işleyenler, çocukları cinsel yönden istismar eden, çocukları kaçırıp, kasten öldüren, kadınlara yönelik şiddet uygulayan ve ölüme sebebiyet veren” kişiler de “af kapsamı” dışında tutulacak. 

Bununla birlikte “uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişiler, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişiler” de MHP’nin teklifine göre, aftan yararlanamayacak.

BORÇLULARA DA AF GELİYOR

MHP’nin teklifinde, daha önce AKP hükümetinin de gündeme getirdiği ve “banka borçularına” yönelik de affın geleceği belirtiliyor. Buna göre, iflastan ötürü borçlarını ödeyemediği için cezaevinde bulunan kişiler, “ticari suçlular” da “af” kapsamında olacak. 

MHP’nin yeni yasama dönemi başında, ekim ayında, Meclis’e sunmayı hedeflediği yasa teklifinin yasalaşması için TBMM’de, “üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı” gerekiyor. Yeni sistemle birlikte milletvekili sayısı 600 olduğundan, teklifin yasalaşması için 360 milletvekilinin “evet” oyu vermesi gerekiyor. MHP ile AKP’nin milletvekili sayısı ise 339. MHP, “AKP’yi af konusunda ikna etse bile, Meclis’te muhalefet partilerden de 21 milletvekilinin oyu gerekiyor.” MHP’nin bu nedenle söz konusu teklifi “devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverilme” şeklinde Meclis’e sunacağı belirtiliyor. Teklif bu şekilde Meclis’e sunulduğunda 360 şartı aranmayacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89