• BIST 9773.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 5 °C

MHPliler topluca cumaya gidiyor

MHPliler topluca cumaya gidiyor
MHP lideri Devlet Bahçeli'ye izin çıktı. Ani Harabeleri'nde bugün kalabalık bir grupla cuma namazı kılınacak.

 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri'nde bulunan Fethiye Camii'nde (Büyük Katedral) cuma namazı kılmasına izin çıktı.

MHP Kars İl Başkanlığı, valiliğe başvurarak Ani Harabeleri olarak geçen antik kentte namaz kılınabilmesi için izin istemişti. Valilik de dilekçeyi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletmişti. Dün bakanlıktan onay çıktı. Bahçeli ve partililer, Alparslan'ın 1064 yılında Ani'yi fethettikten sonra fetih namazı kıldığı yerde bugün cuma namazı kılacaklar.

Onayın ardından MHP İl Başkanı Oktay Aktaş ve MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş, dün keşif için Ani Harabeleri'ne giderek hazırlıkları tamamladı. Çalışmaları denetlemek üzere antik bölgeye gelen İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da beraberindekilerle kıbleyi tespit etti. Vatandaşlara namaz kılması için Ani Harabeleri girişinde seccade ve halı verilmesi kararlaştırılırken siyasi içerikli hiçbir bayrak ve flamaya izin verilmeyeceği belirtildi. Bunun yerine 2 bin adet Türk bayrağı dağıtılacağı açıklandı. Vaaz kürsüsü ve hutbe için de hazırlıkların tamamlandığı ifade edildi. Bu arada bölgede su bulunmadığı için 5 adet su tankeri ile 50 adet ibrik getirilerek vatandaşın abdest alması sağlanacak. Namaza katılanlara, etli bulgur pilavı ile ayran dağıtılacak. MHP İl Başkanı Aktaş, 10 bine yakın insanı beklediklerini söyledi. Namaz, Ortodokslara Sümela Manastırı'nda, Ermenilere de Akdamar Kilisesi'nde ayin izni verilmesinin ardından gündeme gelmişti.

FETHİYE CAMİİ (BÜYÜK KATEDRAL):

Yazıtlara ve tarihçilere göre temelleri Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından M.S. 990 yılında atılan kilise, eşi Kraliçe Katranide tarafından 1001 yılında bitirildi. Kilisenin mimarı aynı yüzyılda İstanbul Ayasofya Kilisesi'nin tamiratını yapan Tiridat Usta. Bazilikal haç planlı binanın üç giriş kapısı mevcut. Katedral 1064 yılında Sultan Alparslan'ın Ani'yı fethetmesinden sonra camiye çevrilmiş ve ilk fetih namazı kılınmıştı. Bu sebeple Büyük Katedral'e Fethiye Camii deniliyor. Kilisenin ne kadar zaman cami olarak kullanıldığı ise bilinmiyor. Harabeler 2002 yılına kadar 1. derecede askeri yasak bölge idi. 2002 yılında bu yasak kaldırıldı ve özellikle Türkiye'ye gelen Ermeniler Ani Harabeleri'ne yoğun ilgi gösterdi. 2006 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2008'de de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ani Harabeleri'ni ziyaret etmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89