• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Mehmet Emin Aktar’a 6 yıl 3 ay hapis cezası

Mehmet Emin Aktar’a 6 yıl 3 ay hapis cezası
​Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar’a Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Aktar cezaya ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Dava ısmarlama, karar ısmarlama. Mahpushane görmeyen Kürt kalmasın diye” sözleriyle tepki gösterdi.

Mehmet Emin Aktar hakkında 2018 DTK etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın duruşması, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Akar’a DTK etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Duruşmaya Aktar katılmazken, avukatları Resul Tamur ve Semra Balyan hazır bulundu. Koronavirüs gerekçesiyle duruşmaya izleyici alınmadı. Aktar’ın avukatı Resul Tamur, esas ve iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunma yaptı. Bir önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirten Temur, müvekkilinin cezalandırılmasına ilişkin dosyadaki delillerin usulüne uygun toplanmadığına dikkat çekti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki Eş Genel Başkanı hakkında verdiği kararındaki 278’inci paragrafına işaret eden Temur, “DTK’nin yasal bir örgüt olduğu, bu kongrenin toplantılarına katılmanın Yargıtay’ın atılı suç yönünden aradığı kriterler olan süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik kriterlerini karşılamadığını açıkça derç edilmiştir. Bu paragrafın gelişigüzel yazılmadığı kanaatindeyiz” diye konuştu. Müvekkilinin yapmış olduğu konuşma kayıtları ve mail yazışmaların tamamen mesleği ve Baro Başkanlığı görevleri nedeniyle yaptığını belirten Temur, “Herhangi bir örgütsel yanı yoktur” diyerek, beraat talebinde bulundu.

MA’nın haberine göre; Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan avukat Semra Balyan ise müvekkilinin dinlenme ve teknik takibi sürecinde usulsüzlük olduğuna dikkat çekerek, “Bu şekilde alınmış delillerin de hükmü esasa alınamaz” diyerek, beraat talebinde bulundu. iddia makamı, bir önceki celsede verdiği mütalaayı yineleyerek, Aktar’ın “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandasını yapmak” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme, Aktar’a “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verirken, “örgüt propagandası” yapmaktan da beraatine karar verdi. Mahkeme ayrıca, Aktar’ın TCK’nın 53. Maddesinde düzenlenen hak yoksunluklarından da yoksun bırakılmasına hükmetti.

“Dava ısmarlama, karar ısmarlama”

 Twitter’dan karara tepki gösteren Aktar şu ifadeleri kullandı:

“Baro başkanlığı yaptığım dönemde ve o sıfatla DTK toplantılarına katıldığım iddiasıyla hakkımda açılan davada mahkeme bugün 6 yıl 3 ay ceza verdi. Bu dava bize had bildirme davası demiştim. Dava ısmarlama, karar ısmarlama. Mahpushane görmeyen Kürt kalmasın diye..!”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89