• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Meclis'teki askerî tabur kaldırılıyor

Meclis'teki askerî tabur kaldırılıyor
YAŞ'ta oturma düzeni, 30 Ağustos'ta tebrikleri Genelkurmay başkanı yerine cumhurbaşkanının kabulü gibi 'sivilleşme' adımlarına bir yenisi daha ekleniyor.

Yıllardır tartışılan ve TBMM'nin güvenliği ile tören görevlerini yürüten Muhafız Taburu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in hazırladığı yeni Teşkilat Yasası ile kaldırılıyor. Partilerin de görüşü alınarak hazırlanan yasa teklifine son hali verilerek, Plan ve Bütçe Komisyonu'na gönderildi. Komisyon'da yarın görüşülecek kanun teklifiyle taburun yanı sıra iç, dış ve kapı güvenliğini sağlayan polis de Meclis'ten çıkarılıyor. Bunun yerine yeni bir 'güvenlik müdürlüğü' oluşturuluyor. Bu kapsamda 550 civarında güvenlik memuru istihdam edilecek. Asker ve polisin Meclis'ten ayrılması için ise 3 yıllık bir süre veriliyor.

YAŞ'ta oturma düzeni, 30 Ağustos'ta tebrikleri Genelkurmay Başkanı yerine Cumhurbaşkanı'nın kabulü gibi 'sivilleşme' adımlarına bir yenisi de Meclis'te ekleniyor. Meclis'in korunması, tören ve saygı nöbetleri vb. görevleri yerine getiren ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın bir parçası olan TBMM'deki Muhafız Taburu kaldırılıyor. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, AK Partili Meclis başkan vekilleri Mehmet Sağlam ve Sadık Yakut'un 'milletvekili' sıfatıyla verdiği kanun teklifine göre artık 'Meclis Başkanlığı'nın sorumluluğuna tahsis edilmiş; bütün bina, tesis, eklenti ve arazinin emniyeti ve diğer kolluk hizmetleri başkanın emrinde Güvenlik Müdürlüğü tarafından' yerine getirilecek. Güvenlik Müdürlüğü için 550 civarında güvenlik memuru istihdam edilecek. Bu personelin mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, çalışma usul ve esasları Başkanlık Divanı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.

Meclis Başkanı'nın talebi üzerine TBMM'de düzenlenen resmî tören ve karşılamalar için Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı'ndan yeteri kadar askerî personel temin edilecek. TBMM'de görev yaptığı sürece askerî personel Başkan'ın emrinde görev yapacak. Ancak kanunun 'güvenlik'le ilgili maddesi 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu süreye kadar yeni güvenlik personelinin alımı, taburun ve polisin ayrılmasına ilişkin işlemler yürütülecek. Bu süre içinde mevcut güvenlik hizmetlerini yine asker ve polis yerine getirecek. Teklifin gerekçesinde, 'diğer pek çok demokratik ülkenin yasama meclislerinde olduğu gibi, TBMM'nin güvenlik hizmetlerinin kendi bünyesinde yer alan bir birim ve personel eliyle yerine getirilmesi'nin önemine işaret ediliyor. Halen Meclis'teki bütün bina, tesis, eklenti ve arazinin emniyeti ve diğer kolluk hizmetleri, Genelkurmay Başkanlığı'nca tahsis edilen askerî birlik ve İçişleri Bakanlığı'nca tahsis edilen polis kuvveti tarafından yerine getiriliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89