• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Meclis'te eski bakanların 'yolsuzluk' önergeleri görüşüldü

Meclis'te eski bakanların 'yolsuzluk' önergeleri görüşüldü
Dört eski bakanla ilgili fezlekeler ile soruşturma önergeleri Meclis'te tartışılıyor. Meclis'teki görüşmelerde yer yer hararetli tartışmalar yaşanıyor.

Dört eski bakanla ilgili fezlekeler ile soruşturma önergeleri Meclis'te tartışılıyor. Meclis'teki görüşmelerde yer yer hararetli tartışmalar yaşanıyor. Ak Parti verdiği önergeyle bakanlar hakkında Meclis soruşturma açılmasını istiyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, dört eski bakanla ilgili verdiği Meclis soruşturma önergelerinin ön sıraya alınmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Öneri üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, kimsenin seçimde aldığı oyu, rüşvet ve yolsuzlukta bir güvenoyu olarak görmemesi gerektiğini söyledi.

"Hiç kimse buna güvenerek bu iddiaların üzerinin örtülebileceğini düşünmesin. Hiç kimse yüksek tepelere çıkma hevesiyle bu yolsuzluk iddialarını kapatabileceğini düşünmesin" ifadelerini kullanan Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Sanmayın ki yüzde 43 oyla, soruşturma komisyonuyla bu işin üzerine örtebileceksiniz. Siz de yok olup gideceksiniz. İsterseniz en yüksek tepeye çıkın, bu hesap mutlaka Yüce Divan'da görülecektir. Kimse bunun üzerini örtemeyecek.

Bugün, kapatmayı düşündüğünüz yolsuzluklarla, AKP'nin bitişi konusunda adımınızı atmış olacaksınız.

Tezkerede nasıl onurlu duruş gerçekleştirilmişse, bugün de aynı duruşun gerçekleştirilmesini diliyorum.

Milletin yüzde 57'si 'yolsuzluk ve rüşvet vardır' demiştir. Bu iddialar mutlaka soruşturulmalı ve açıklığa kavuşturulmalıdır."

AK Parti'nin "fire vermeme düşüncesiyle" 4 bakan hakkında tek bir önerge verdiğini öne süren Hamzaçebi, "Bu hesap, Türk milleti olduğu sürece mutlaka görülecektir" dedi.

"VAHŞİ KAPİTALİZM SİZİ ESİR ALDI"

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Bir katakulli ile bu görüşmeleri halktan gizliyorsunuz. Ne saklanıyor?" diye sordu.

Hesap vermekten çekinilmemesi gerektiğini ifade eden Tan, "Vahşi kapitalizm sizleri esir aldı. CHP her seferinde kalkıp 'Bunlar şeriatı getirecek, devleti İslamileştirecek' diyordu. Arkadaşlar, bizim arkadaşlarımız devleti İslamileştireceklerine, iktidar bizim arkadaşları devletleştirdi. Boşuna endişelendiğinizi söyledim, defalarca söyledim" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yerinden söz alarak, Genel Kurul çalışmalarının internet üzerinden yayınlanmasında sıkıntılar olduğunu belirterek, sorun giderilene kadar çalışmalara ara verilmesini istedi.

Bunun üzerine, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, birleşime ara verdi.

Akşener, aranın ardından yaptığı açıklamada, büyük bir yüklenme olması nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nun internetten yayınlanmasında zaman zaman aksaklık olduğunu, bunun çözülmesine dair de adımların atıldığı bilgisinin verildiğini aktardı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Pişmiş tavuğun başına gelmeyenler bu fezlekelerin ve iddiaların başına geldi" diye konuştu.

"4 bakanın aynı kefeye konularak hukuk ucubesi meydana getirildiğini" öne süren Vural, sürecin başından beri AK Parti'nin "yargının çalışmasını değil yargıya baskıyla süreci aklamak istediğini" öne sürdü.

"Verilen önerge kesinlikle samimi değildir. Nasıl yargıya müdahale edilmişse, soruşturma komisyonuna da müdahale edilmek istenmektedir" diyen Vural, savcıların dahi siyasi gündeme göre karar verdiğini öne sürdü.

Vural, "Çankaya'ya gitmeden Ahlatlıbel'de Yüce Divan'da hesap verileceğini herkes görecektir" dedi.

"NE VARSA ÇIKSIN ORTAYA"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yüzlerce, binlerce vatandaşın Genel Kurul çalışmalarını takip ettiğini kaydetti.

Bu görüşmelerin halktan kaçırılmasının, üstünün örtülmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Canikli, siyasi tarihte kendi bakanlarıyla ilgili iddiaların soruşturulması için komisyon kurulmasını öneren siyasi partinin yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

"Ne varsa çıksın ortaya. Gerçek bütün boyutlarıyla aydınlansın" diyen Canikli, 4 bakanın hem Meclis Başkanlığı'na hem de AK Parti Grubu'na başvurarak kendileriyle ilgili bütün bu iddiaların soruşturulması için komisyon kurulmasını talep ettiklerini anımsattı.

Canikli, "Hiç kimse bu iddiaları kapatamaz. Hukuki çerçevede ne yapılması gerekiyorsa yapılacak ve yapılıyor zaten. CHP'nin bakanlarla ilgili ayrı ayrı olarak verdiği önergelerde içerikte yer alan hususlardan, AK Parti'nin verdiği önergede eksik olan bir şey var mı? Yok" dedi.

"AK Parti'nin sonu geliyor" yorumlarının 12 yıldan beri yapıldığını dile getiren Canikli, "Biz gitmedik, buradayız. AK Parti bütün görkemiyle burada ama bu iddiaların sahipleri arkadaşları burada göremiyoruz" diye konuştu. Canikli, şunları söyledi:

"Son değişiklikle, Cumhurbaşkanı, doğrudan gücün kaynağı olan halktan alacağı yetkiyle 1982 Anayasası'nda verilen yetkileri de sonuna kadar kullanacaktır, kim olursa olsun. Dolayısıyla fiili olarak icraatın başı bundan sonra Başbakanlar olmayacak, Cumhurbaşkanları olacak. Genel Başkanların yarışma arenası bundan sonra Başbakanlık değil Cumhurbaşkanlığıdır. Hodri meydan, herkesi bekleriz."

CHP'nin önerisi kabul edilmedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89