• BIST 9693.46
  • Altın 2509.143
  • Dolar 32.5805
  • Euro 34.8237
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

MAZLUMDER’den PKK ve devlete çağrı

MAZLUMDER’den PKK ve devlete çağrı
​MAZLUMDER, PKK’ye 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ateşkes ilan etme, devlet yetkililerinin de bu ateşkese eş zamanlı bir biçimde olumlu cevap vererek, askeri ve adli tüm operasyonları sonlandırmaya çağırdı.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genişletilmiş Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını Diyarbakır’da yaptı.

Toplantının sonunda, Genel Başkan Ahmet Faruk Ünsal, PKK ve devlete çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.

PKK’ye 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ateşkes ilan etme ve silahlı eylemleri sonlandırma, devlet yetkililerinin de, açıklanan bu ateşkese eş zamanlı bir biçimde olumlu cevap vererek, askeri ve adli tüm operasyonları sonlandırmaya çağıran Ünsal şunları söyledi:

PKK

“Ülkemizde yaşanan bu elim sürecin önüne geçilmesi ve müzakere koşullarının yeniden oluşması için PKK’nin çatışmaları sivil alanlara taşıma, yol kontrolü yapma, araç yakma, sivilleri alıkoyma gibi toplumsal sükun ve suhuleti bozan bütün eylemlerini durdurması gerektiğini vurguluyor ve alıkoyduğu sivilleri serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz.

Devlet

“Devlet yetkililerinin de, açıklanan bu ateşkese eş zamanlı bir biçimde olumlu cevap vererek, askeri ve adli tüm operasyonları sonlandırmaya çağırıyoruz.

“Ayrıca çatışmalarda hukuk dışına çıkan, meskun mahalde PKK mensubu-sivil ayrımı yapmadan ve hedef göstermeden, ağır silahlarla yapılan müdahalelerde sivil ölüm ve yaralanmalarla ilgili etkin ve kapsamlı bir soruşturma yürütmek devletin hukuki sorumluluğundandır. Devlet yetkililerin çatışmasızlık ortamının tesisi için sorumluluk almaları gerekiyor.

Öcalan’la müzakere

“Savaş ortamının yerini barış ve müzakerelere bırakabilmesi için İmralı’da mahpus bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın müzakere edebilecek koşullara kavuşturulmasının acil ve hayati bir gereklilik olduğunu belirtiyoruz.

“Ayrıca taraflara, ülke içindeki dinamiklerden oluşan bir “izleme heyeti” ya da “üçüncü göz”ün kurulmasının müzakere sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için büyük önem taşıdığını yeniden hatırlatıyoruz.

Sivil siyaset

“Silahın, sivil siyaset üzerinde vesayet oluşturma teşebbüslerinin demokratik ortama zarar verdiğini hatırlatıyor, sivil siyaset üzerinde vesayet oluşturma teşebbüslerine karşı çıktığımızı ve buna rıza gösterilmemesi gerektiğini vurguluyoruz.

Her iki taraftaki karar alıcıları sorumluluk alarak toplumumuzun ortak maslahatına uygun davranmaya davet ediyor, çatışmalarda ortaya çıkmış bütün hak ihlallerini kınıyor ve hayatını kaybeden tüm tarafların ailelerine başsağlığı diliyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89