• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 4 °C

Mazlum-Der 'Lice ön inceleme raporu'

Mazlum-Der 'Lice ön inceleme raporu'
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde halkın üzerine ateş açılmasının ardından Mazlum-Der bir ön inceleme raporu hazırladı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Hêzan karakolundan halkın üzerine ateş açılması sonucu 1 kişinin ölümü 9 kişinin de yaralanması ardından Mazlum-Der olay yerinde yaptığı incelemeyi tamamlayarak ön inceleme raporu hazırladı. Raporda yapılan incelemede askerlere yönelik herhangi bir silahlı saldırının olmadığı belirtilerek, olayın sorumlularının bir an önce ortaya çıkarılması talep edildi.

Karakol inşaatını protesto etmek isteyen halkın üzerine ateş açılması ardından olay bölgesine giden Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi, hazırladığı raporu basınla paylaştı.

Olayın duyulması ardından aynı akşam olay yerine hareket edildiği belirtilen raporda, olay yerinde savcı, karakol komutanı ve görgü tanıkları ile görüşüldüğü kaydedildi.

Yapılan incelemede olay yerinin karakol inşaat alanı önü olduğu ve protesto gösterisine Hêzan köyünden kimsenin katılmadığı, katılımların genelde Lice ilçe merkezi ve çevre köylerden olduğu belirtilerek şunlara yer verildi:

"Heyetimiz olay yerine vardığında karakol ve civarında herhangi bir yangın veya ateş olmadığı halde daha sonra karakolun bulunduğu yerin hemen alt kısmında – çalıların olduğu bölümde- bir yangının çıktığı tespit edilmiştir. Olay yerinde 4–5 yerde farklı noktalarda kan izleri tespit edilmiştir. Olay yerinde pet şişeler ve pankartların delil olarak alınması dikkat çekici olarak görülmüştür. Yapılan görüşmelerde, olayda askeri kuvvetlerin öncelikle gaz bombası kullandığı tespit edilmiş, gaz bombası kullanıldıktan sonra karakol inşaatının bulunduğu alana ( askerlerin bulunduğu alandan uzak bir bölgeye, inşaat alanına doğru ) göstericiler tarafından taşlar ile 2 adet molotof kokteyli atıldığı ve sonrasında jandarmanın silah kullandığı tespit edilmiştir.

Olayın çıkış nedeni protesto sırasında orada bulunan kişiler ve Kayacık (Hezan) köyünde yaşayanlar ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Lice İlçesi ve çevre köylerinde yaşayanların Kayacık Köyünde bulunan Jandarma Komutanlık binasında yapılan tadilatlar ve inşaatları protesto etmek için toplanmış oldukları tespit edilmiştir.

Olayda güvenlik kuvvetlerince Medeni Yıldırım adlı bir 1 kişinin yaşam hakkının ve 9 kişinin de vücut bütünlüğünün ihlal edildiği, Ölü ve yaralıların genel itibari ile sırt ve bölgesinden olduğu, Bu ihlallerle ilgili olarak henüz hiçbir olası şüphelinin gözaltına dahi alınmadığı, Şiddete başvurmadan kullanılan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılması sırasında güvenlik kuvvetlerince biber gazıyla kitleye müdahale edilerek hakkın kullanılmasının engellendiği, Kitle tarafından hakkın kullanılmasının sınırlarının dışına bundan sonra çıkıldığı, kitleye karşı doğrudan ateşli silah kullanımını gerektiren bir durum olmadığı, Jandarma Karakolu ve güvenlik kuvvetlerine karşı herhangi bir şekilde silah kullanılmadığı, silah kullanıldığına karşı herhangi bir delil veya beyan olmadığı, güvenlik kuvvetlerinin, Medeni Yıldırım'ın yaşam hakkı ve yaralananların vücut bütünlüğünün ihlaline neden olan hareketlerinden önce herhangi bir uyarı ateşi açmadığı, Göstericilerin hiçbir şekilde karakol binasına fiziki bir müdahaleleri olmamasına karşın, olayda kolluk güçlerince ağır silahlar hedef gözetecek şekilde doğrudan kitle üzerine kasti olarak ateş açıldığı tespit edilmiştir."

RESMİ AÇIKLAMALAR GERÇEKLERDEN UZAK 

Raporda, olayın çıkış sebebine ilişkin resmi makamların yapmış olduğu açıklamaların yetersiz ve inandırıcılıktan uzak beyanlar olduğu ve bu beyanları destekleyen tek bir tanık beyanı ve deliline rastlanmadığı kaydedildi.

"Göstericilerin hiçbir şekilde karakol binasına fiziki bir müdahaleleri olmamasına karşın, böylesi bir olayda ağır silahların hedef gözetecek şekilde kullanılması kabul edilemez bir durumdur" denilen açıklamada şunlara yer verildi:

"Barış sürecinin sorunsuz bir şekilde nihayete ermesi ve özellikle son zamanlarda toplumda büyük rahatsızlıklar meydana getiren yeni karakol yapımlarına ilişkin yapılan protesto eylemi, orantısız güç kullanılarak yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlaline meydan veren bu olayın yaşanmasına yol açmıştır. Olaydan sonra kamu erkinin açıklamaları yanıltma ve yönlendirme amaçlı olup gerçek dışı beyanlarıdır. 'Göstericiler birbirlerini vurmuşlar' , 'Köylüler arasında husumet vardı, olay bu husumetten kaynaklanmıştır' gibi gayri ciddi açıklamaların yapılması, bir kez daha devlet aklının böylesi olaylarda memurunu koruma-kollama alışkanlığından vazgeçmediğini göstermektedir. Ayrıca olaydan 2 gün sonra Diyarbakır Valisinin yaşananların yapılan uyuşturucu operasyonlarına tepki olarak yaşandığını bildirmesi gerçek dışılığı ve çelişkiyi ortaya koymaktadır. Bu açıklamalar bir kez daha yaşananların üstünün örtüleceği kaygısını bizde oluşturmuştur."

Raporun sonuç bölümünde, etkin, adil ve hızlı bir şakilde adli ve idari tahkikatın bir an önce yapılması ve sorumluların yargılanması telep edildi.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89