• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 20 °C

Mazlum-Der 'Kürt Açılımı'nın şartlarını açıkladı

Mazlum-Der 'Kürt Açılımı'nın şartlarını açıkladı
Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi, Kürt sorununun nihai ve kesin çözümü için hazırlamış olduğu raporu basınla paylaştı.

Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban, dernek binasında yapmış olduğu basın toplantısında, Kürt sorununun nihai ve kesin çözümüne ilişkin hazırladıkları 10 maddelik bildiriyi basın mensuplarına açıkladı. Kürt sorununun siyasi bir sorun olduğunu kaydeden Şube Başkanı Çoban, Anayasa da değişiklikler yapılmadan Kürt sorununun çözülemeyeceğini söyledi.

Hükümetin tartışmaya açtığı Kürt açılımı ile ilgili yakalanan barış fırsatının kaçırılmaması gerektiğini kaydeden Çoban, Kürt sorununun çözümü için atılması gerekenleri şöyle sıraladı:

1- Bölgeye yönelik sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik ve psikolojik bir rehabilitasyon planı hazırlanmalıdır. Bölgenin her yönü ile geri kalmışlığının aşılması doğrultusunda somut ve gerçekçi adımlar atılmalıdır. Ayrıca yerel yönetimleri güçlendiren yeni bir reform yapılmalıdır.

2- Sivil, eşitlikçi ve insan haklarına dayalı bir anayasa hazırlanmalıdır. Farklı kimliklerin önündeki anayasal ve yasal engeller kaldırılmalıdır. İfade ve örgütlenme özgürlüklerini de kapsayan negatif hakların kullanımı güvenceye kavuşturulmalıdır.

3- Kürtçenin önündeki tüm hukuksal ve bürokratik engeller kaldırılmalıdır. Anadili Kürtçe olan Kürtlerin en doğal insan hakları olan kendi anadillerinde eğitim ve öğretim hakkı tanınmalı, kamusal hizmetin niteliği gereği Kürtçenin eğitim, sağlık, adalet gibi alanlarda kullanımı için gerekli altyapı oluşturulmalı. Kürt dilinin ve kültürünün araştırılması ve geliştirilmesinin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.

4- Yerleşim merkezlerinin ve yöre isimlerinin yasaklanan eski isimleri tekrar iade edilmelidir.

5- Eğitim kurumlarındaki müfredat ve ders kitapları, ayrımcılık çağrıştıran ve sadece bir etnik unsura vurgu yapan ifadelerden arındırılmalıdır.

6- Kişiliksizleştirme ve teslim alma amaçlı pişmanlık yasalarından vazgeçilmeli; daha kabul edilebilir kapsamlı ve gerçekçi yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

7- Dağlardaki PKK militanlarının durumunun konuşulduğu bugünlerde, özellikle bölgedeki cezaevlerini dolduran ve "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yargılanan binlerce çocuğun topluma kazandırılması için gerekli yasal düzenlemeler ve değişiklikler yapılmalıdır.

8- Koruculuk tamamen kaldırılarak, korucular güvenlik dışında başka alanlarda istihdam edilmelidir. Suç işleyen görevliler cezalandırılmalı, mahkemelerin adil karar alabilmesi için gerekli şartlar oluşturulmalıdır.

9- Köye dönüşün önündeki tüm hukuki ve fiili engeller kaldırılmalı, gerekli altyapı devlet tarafından sağlanmalıdır. “Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun”daki olumsuzluklar düzeltilmelidir. Zorunlu göç ve diğer uygulamaların yarattığı elem, acı ve diğer manevi zararlar tazmin kapsamına alınmalıdır.

10- Siyasi Partiler Yasasındaki örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan siyasal temsil sorununa adil bir çözüm bulunmalıdır; Kürt vatandaşların kendi kimlikleriyle siyaset yapabilmelerinin ve örgütlenebilmelerinin önü açılmalıdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89