• BIST 9524.59
  • Altın 2492.517
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.7184
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 11 °C

Leyla Zana Meclis'te açlık grevine başladı

Leyla Zana Meclis'te açlık grevine başladı
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana TBMM'deki odasında açlık grevine başladı. Zana'nın ilerleyen saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

Cezaevlerinde devam eden açılık grevlerine ilişkin milletvekillerinin başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da katıldı.

Geçen hafta Diyarbakır'da açlık grevindeki mahkumları ziyaret eden Zana, sonrasında yaptığı açıklamada 'hükümeti konuyla ilgili somut adım atmaya' çağırmıştı.

Zana mahkumlarla ilgili de "Hepsini çok zayıflamış gördüm. Manevi olarak benim üzerimde çok ağır bir duygusal etki bıraktı" ifadelerini kullanmıştı.

Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Zana’nın bugün itibariyle açlık grevine başladığını söyledi. Türk, Zana’nın süreci tıkamak amacıyla değil, diyalog için bugün açlık grevine başladığını belirtti. Türk, Zana'nın Meclis’e mesaj vermek için Meclis’teki odasında açlık grevini sürdürme kararı aldığını kaydetti.

41789

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve BDP’liler ise sağlık durumunun iyi olmaması nedeniyle Zana’yı bu kararından vazgeçirmeye çalıştı. Ancak Zana, bütün ısrarlara karşın Meclis’teki odasında eylemine başladı. Zana’nın eylemini bir süre Meclis’te sürdürüp, daha sonra Diyarbakır’a gidip orada devam edebileceği belirtildi.

SAĞLIĞI İYİ DEĞİL

Zana’yı akşam bu kararından vazgeçirmek için yoğun çaba harcayan Türk, akşam saatlerinde Meclis’te BDP’li Altan Tan ve İbrahim Bilici ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Sağlığı iyi değil, bu nedenle girmemesini istedik, ısrar da ettik ama kendisi kararlı, o iradeye de saygılıyız” dedi. Zana’nın eyleminin “kesintisiz ve dönüşümsüz” olduğunu belirten Türk, “Sayın Zana süreci tıkamak için değil süreci kolaylaştırmak, diyalog ortamının başlaması için açlık grevine başlamıştır. Meclis’e ve topluma mesaj vermek için de bu eylemine Meclis’teki odasında başlamıştır” dedi.

REJİME İHTİYACIMIZ YOK

Türk, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açlık grevlerine yönelik sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan’ın tahrik edici üslubunun gün geçtikçe çözüm yönündeki umutları azalttığını belirten Türk, “Bizlerin rejime ihtiyacı yok, nefsimiti düzelteye de ihtiyacımız yok, yıllarca verdiğimiz mücadeleyle kendimizi ispat etmişiz, bedel ödemekten de çekinmemişiz” diye konuştu. Erdoğan’ın tutumunu “barış grevi” diye de niteleyen Türk, sorunları çözmesi gereken Başbakanın tahrik eden, dalga geçen üslubuyla barışı engeleyici bir tutum içinde olduğunu söyledi. Türk şöyle dedi:

TÜRK DE BAŞLAYACAK MI

“Talepler ortada. Ana dilde savunma ve eğitim, tecritin ortadan kalkması ve diyaloğun başlatılması. Tecrit kalkıp diyalog başlamadan sonuçta bu kör savaşın bitmesi, barışın sağlanması imkanı yok. Başbakanın ‘taviz vermeyiz’ yaklaşımı da yanlış, onun görevi çözüm bulmaktır.”

Türk, kendisinin de açlık grevine başlayıp başlamayacağı sorusuna karşılık, “Başlayınca görünsünüz, ama şu anda öyle bir niyetim yok” dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89