• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 14 °C

Kurtulmuş: Uludere'de tuzak kuruldu

Kurtulmuş: Uludere'de tuzak kuruldu
Türkiye'de milletin temel beklentisinin yeni bir anayasa yapılması olduğuna vurgulayan Numan Kurtulmuş, Uludere olayı ile halkın devlete düşman hale getirilmeye çalışıldığını belirtti.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Uludere olayı ile halkın devlete düşman hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Kurtulmuş, partisinin Trabzon Merkez İlçe Başkanlığı'nın, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ndeki kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de milletin en tem beklentisinin yeni bir anayasa yapılması olduğuna vurgu yaptı. Anayasa deyince de Türkiye'yi yönetenlerin, Tanzimat'tan beri tüyleri diken diken olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bu anayasayı millet yapmaz, bu anayasayı seçkinler yapar' diye hep anayasayı bir kenara bırakırlar. Biz de diyoruz ki bir sefer olsun milletin istediği anayasayı yapma vakti gelmiştir. Bizim teklifimiz olan seçilmiş bir 'Anayasa Meclisi' ile anayasanın yapılması, göreceksiniz ki önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde gerçekleşecektir." dedi.

Yeni anayasa gündemi gelince statüko reflekslerinin hemen devreye girdiğine işaret eden Kurtulmuş, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yürütülen çalışmalarda, mutabakat sağlanmayan konularda değişiklik olmayacağı kararı alındığını belirtti. Birçok konuda BDP ve MHP, AK Parti ve CHP arasında mutabakat sağlanamayacağını savunan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Öyle görünüyor ki dostlar alış verişte görsün, birkaç tane rötuşla milletin önüne gelecekler. Gidişat da bunu gösteriyor. Anayasayı kökten değiştirmek isteyen, reform yapmak isteyen, gider anayasayı halka yaptırır. Bir büyük reform yapmak isteyen anayasanın bütün maddelerini tartışmaya açar. 'Falanca madde tartışılmaz' öyle mi, tartışmak istemiyorsanız ben size Türkiye'de milletin yapacağı bir anayasa dibacesi söylüyorum; gelin rahmetli Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nın 10 kıtasının tamamını anayasanın dibacesi olarak koyun ve bütün millet mutabakat sağlasın."

ULUDERE OLAYI

Konuşmasında, Irak sınırında Uludere'de 35 vatandaşın hayatını kaybettiği olaya da değinen Genel Başkan Kurtulmuş, Uludere'de halkın devletine düşman hale getirilmeye çalışıldığını söyledi.

Öncesinde, Aktütün'de yaşanan baskının aydınlatılmamasının hükümet için önemli bir dönemin başlangıç olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Uludere'deki bir büyük insanlık ayıbıdır. Neresini düzeltseniz bir insanlık ayıbıdır ama devlet halkından yana olacaksa bu tür meselelerin hesabını sormak zorundadır. Bu olayda üç tane ihtimal var; ya kasıttır, ya ihmaldir, ya kusurdur. Kasıt demiyoruz, varsa kastı olanlar onu da bulmak hükümetin görevidir. Ama çok açık bir ihmal ve kusur olduğu aşikardır." diye konuştu.

Uludere olayı öncesi son zamanlarda bölgede asker ve sivil güçler arasında ciddi bir mutabakatla teröre karşı mücadele verildiğine dikkat çeken Kurtulmuş, değerlendirmesine şöyle devam etti: "Ve gerçekten bu mücadelede teröristlerle sivil halk arasında ciddi bir ayrım oluyordu, devlet ayırarak bu işi yapıyordu. Bundan, bölge halkı da memnun hale gelmişti. Ama bu olayın arkasındaki karanlık tertibi yapan eller kimlerse, onlar öyle bir halt işlediler ki bu memlekette halk devletle düşman hale getirilmeye çalışıldı. Bunun hesabının sorulması lazım."

Diğer yandan, Yüksek Askeri Şura (YAŞ)'da oturma düzeninin değişmesine değinen Kurtulmuş, bu durumdan kendisinin de memnun olduğunu, ancak önemli olanın kimin nerede oturacağı değil, görevinin ne olduğunu kaydetti.

"Niye hala YAŞ bir anayasal kuruluş" diye soran Kurtulmuş, "YAŞ anayasal kuruluş olduğu sürece Uludere meselesini çözemezsin. Niye hala Türkiye'de asker ve sivil olmak üzere yargıda çift başlılık var." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89