• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

Kurtulmuş: Darbe ve darbeciler yargılansın

Kurtulmuş: Darbe ve darbeciler yargılansın
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, ülke ve dünya gündemine ilişkin geniş kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Kurtulmuş, milletin 22 Temmuz'da, hükümete 28 Şubat'la ve Ergenekon'la hesaplaşması ve yeni bir anayasa hazırlaması için oy verdiğini kaydederek, "12 Eylül komutanlarını yargılama yolunu hala kapalı tutarsanız nasıl darbecilerden hesap soracaksınız? Andıçlardan, darbe teşebbüslerinden bahsediliyor. Niye hala Devlet Denetleme Kurulu'nu göreve çağırıp bunları ortaya çıkarmasını sağlamıyoruz" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, STV Haber kanalında Abdullah Abdulkadiroğlu'nun hazırlayıp sunduğu Günlük adlı programda, ülke sorunlarının çözümü noktasında önerilerini anlattı. Demokratik ve sivil bir anayasa gerekliliğinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, darbeler ve darbecilerle de cesurca hesaplaşılması gerektiğini kaydetti. Kurtulmuş, milletin 22 Temmuz'da, hükümete 28 Şubat'la ve Ergenekon'la hesaplaşması ve yeni bir anayasa hazırlaması için oy verdiğini belirterek, "12 Eylül komutanlarını yargılama yolunu hala kapalı tutarsanız nasıl darbecilerden hesap soracaksınız? Andıçlardan, darbe teşebbüslerinden bahsediliyor. Niye hala Devlet Denetleme Kurulu'nu göreve çağırıp bunları ortaya çıkarmasını sağlamıyoruz?" diye sordu.

PARTİNİN DEĞİL MİLLETİN ANAYASASI

Kurtulmuş, yeni anayasanın niteliklerini de sıralayarak, "Fırat'ın doğusunda ortaya çıkan ölüm kuyuları var. Neden bunlar araştırılmaz? Türkiye'de herkesin başını ellerinin arasına alıp düşünmeli. Bunun ilk adımı ileri, demokratik bir anayasadır. Partilerin anayasası olmaz. Milletin anayasası olmalı. Özde ve sözde vatandaş ayrımının olmadığı bir anayasa yapılmalı. Millet özellikle 2007 seçiminde Adalet ve Kalkınma Partisi'ne bu görevi verdi. Türkiye'nin artık demokratikleşmesinin önündeki engellerin kaldırılmasının vakti geçmektedir. 2007 yılında başörtüsü konusundaki değişikliği Anayasa Mahkemesi iptal etti ve hukuku bir kördüğüm oluştu. AYM kendisini Meclis'in üzerinde addetti. Yapılması gereken şey şudur: Millet tarafından seçilmiş 200-250 kişilik bir Kurucu Meclis. Bu Meclis sadece Anayasa çalışması yapacak. Bütün çevreler bu yapım sürecine katkıda bulunacak ve Millet tarafından onaylanacak bir anayasa taslağı oluşturulacak" şeklinde konuştu.

KÖRDÜĞÜM NASIL AŞILIR

Kurucu meclis önerisinin de nedenini anlatan Kurtulmuş, "Şu an bir parlamento var. Normal olan bu parlamentonun Anayasa yapmasıdır. Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin ortaya çıkardığı kördüğümü aşmak için Kurucu Meclis oluşturulmasıdır. Bu Parlamento bir taraftan görevine devam edecek. Mevcut parlamento lağvedilsin gibi bir teklifimiz yok. Sadece anayasa çalışması için bir Meclis oluşturulmalı. İktidarların üzerine düşen, Anayasa yapımını kolaylaştıracak müspet bir siyasi ortamı oluşturmaktır. Yeni bir kapatma davasının açılmamasını temenni ederim. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tarihi bir ihmali söz konusudur. Partilerin kapatılması yasal olarak imkânsız hale getirilmeli. Suç işlemiş kişilere ceza verilsin. Ama partilere oy vermiş milyonlarca insan cezalandırılmamalı" dedi.

MUHALEFET İSTEMEZÜK DİYOR, HÜKÜMET MİLLETİ OYALIYOR

Kurtulmuş hükümet ve muhalefetin anlamsız bir kavga içinde olduklarına da dikkat çekerek, "AK Parti, 'yaptırmıyorlar' diye mazeretin arkasına sığınıyor. Millet bu yetkiyi verdi. Bunların yapılmaması milli iradenin parlamentoya yansıtılmamasıdır. Başbakan, Meclis Başkanı AK Parti'li, cumhurbaşkanı AK Parti kökenli. Neyi yaptırmıyorlar? Yüzde 47 destek uzun yıllar bir başka siyasi partinin alamayacağı bir destektir. Niye bu millet bu desteği verdi; yeni bir anayasa için. Böyle mazeretlerin arkasına sığınarak milletin talebine kulak tıkanamaz. Hükümet temenni değil, icra makamıdır. 7 yıldır iktidarda olan hükümet, tek başına Meclis'ten yasa geçirebilen bir hükümet mazerete sığınamaz. Milletteki irade ile Parlamento'daki iradenin farklılaştığını görüyorum. Türkiye'de şu ana kadar anayasalar ya namlunun ucunda ya AB istedi diye değişti. Artık bu millet kendi anayasasını yapmak istiyor. Muhalefet partileri sadece 'istemezük' diyor. Adalet ve Kalkınma Partisi ise milleti oyalıyor" ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89