• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Kürtlerin hazin günü: Torî ve Göldaş Yaşamını yitirdi

Kürtlerin hazin günü: Torî ve Göldaş Yaşamını yitirdi
Kürtlerin iki önemli yazarı Torî (Mehmet kemal Işık) ve İsmail Göldaş, aynı gün yaşamlarını yitirdiler.

Kürtlerin iki önemli yazarı Torî (Mehmet kemal Işık) ve İsmail Göldaş, aynı gün yaşamlarını yitirdiler. 1931 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde doğan Torî ile 1950 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğan İsmail Göldaş birkaç saat arayla, 18 Ekim günü son nefeslerini verdiler.

Torî, Kürt dilinin ilk emektarlarındandı

1931 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde doğdu. Köy Enstitüsünün son mezunlarındandır. Uzun yıllar öğretmenlik yaptı. 12 Eylül’den sonra yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. 1983 yılında Belçika’ya yerleşti. 1991 yılında geri dönüş yaparak İstanbul’da yaşamaya başladı.

Daha çok dil, edebiyat ve tarih araştırmaları üzerine yazan Tori’nin ilk kitabı 1985 yılında Kürtçe yayınlandı. Tori, yaşamının son anına kadar üretti. Hastalığının son kertesinde bile üretmekten vazgeçmedi. Beyinde ur tespit edildiği sürede bile üretimden vazgeçmedi. Neredeyse ölümünden önceki son iki ay hariç, hep kalemi elinde, araştırmalarını yayına hazırlıyordu. 1985 yılında ilk olarak kısa öyküleri Kürtçe kaleme alan Tori’nin şimdiye kadar birçoğu tarih ve dil üzerine yazılan inceleme ve araştırma türünde olmak üzere toplam 27 kitabı yayımlanmış. Tori’nin şu anda basıma hazır 5’i Kürtçe 7 kitabı daha vardır. Tori’nin araştırmaları kitaplarının yanı sıra çokça gazete ve dergide de yayınlandı, Newroz, Rewşen, Deng, Zend gibi dergilerde yazıları yayımlanan Tori’nin makaleleri Azadi, Fıratta Yaşam, Dengê Azadi, Ronahi gibi gazetelerde de yayınlandı.

Evli ve biri erkek 3 çocuk babası olan Torî, 18.10.2010 günü sabaha karşı saat 04.00 sıralarında İstanbul’da Merter Vatan Hastanesinde hayata gözlerini yumdu.

İsmail Göldaş, siyaseti ve yazarlığı birlikte yürüttü 

1950 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğan İsmail Göldaş, 12 Eylül öncesinde TÖB-DER yöneticiliği yaptı. 12 Eylül’den çok önceleri siyasal mücadeleye atılan Göldaş, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde tutuklanarak cezaevine konuldu, ağır işkencelerden geçirildi. 12 Eylül sonrasında kurulan Halkın Emek Partisi ile ardılı olan Halkın Demokrasi Partisi’nde aralarında merkezi düzeyde yöneticiliklerinde bulunduğu çeşitli kademelerde görev alan İsmail Göldaş, 2005 yılında geçirdiği beyin kanaması sonrasında uzun dönem yatağa bağlı kaldı. Beyin kanaması nedeniyle birkaç yıl boyunca hafızasını da yitiren Göldaş, özellikle yakın Kürt tarihini irdeleyen çalışmalarının bir kısmını tamamlayarak yayınlama olanağı bulamadı. Daha önce yayımlanan kitaplarında ağırlıkla Birinci ve İkinci Meclis dönemlerini irdeleyen, İtthat Teraki ve Kürt politikası üzerine araştırmaları olan Göldaş, son iki yıldır konuşma melekesini önemli oranda yitirmiş olsa bile hafızasını yeniden toparlamıştı.

Göldaş’ın Özgür Gündem, Welat, Özgür Politika, Özgür Ülke, Demokrasi, Özgür Bakış, Azadi, Dengê Azadi gibi gazetelerin yanı sıra birçok gazete ve dergide de pek çok araştırması yayınlandı. Göldaş'ın yayınlanan kitapları arasında; Kürdistan Teali Cemiyeti (1991) ve Takriri Sükûn Görüşmeleri (1923 Seçimleri Atama Meclis) (1998) bulunuyor. Yakın dönem Kürt tarihi ve Türkiye'nin yakın dönem siyasi tarihiyle ilgili çalışmaları olan Göldaş'ın, "Ninova ve Kalıntıları: Kürdistan'ın Keldani Hıristiyanları, Yezidiler ya da Şeytana Tapanların Ülkesine Bir Gezi, Eski Asur'un Töre ve Sanatlarının Araştırılması" ve "Surma Xanem" gibi eserleri Avesta Yayınları tarafından yeniden basıldı.

Göldaş, 18 Ekim 2010 Pazartesi günü saat 14.00 sıralarında İstanbul Beylikdüzün’de bulunan evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89