• BIST 9693.46
  • Altın 2508.539
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7872
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

‘Kürtler’in devlet hakkı’nı savunan PAK kuruldu

‘Kürtler’in devlet hakkı’nı savunan PAK kuruldu
Kürtler’in devlet olabilme hakkını savunan Partiya Azadiya Kurdistanê (PAK-Kürdistan Özgürlük Partisi) kuruluşunu ilan etti.

Diyarbakır’daki Green Park Otel’de düzenlenen toplantıya PDK Genel Başkanı Sertaç Bucak, DOGÜNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, BDP eski Milletvekili Osman Özçelik ile çok sayıda siyasetçi katıldı. 

Törenin açılışı, “Ey Reqîp” marşı ile yapıldı. 

Salona, “Dewletûn Mafê Me Ye” (Devlet olmak hakkımız), “Bijî Dewletbûna Başûrê Kurdistanê” (Yaşasın Güney Kürdistan Devleti), “Bijî Tekoşîna Gelê Meyê Rojavayê Kurdistanê” (Yaşasın Rojava Halkının Mücadelesi) gibi pankartlar asıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, “Şu anda Şengal’i kurtarmak, Güney Kürdistan Federe Devleti’ni korumak ve Kobani’yi IŞİD katiller sürüsüne karşı savunmak amacıyla kahramanca bir direniş ve mücadele sergileyen peşmerge ve Rojavalı direnişçi kardeşlerimi dayanışma duyguları ile selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

53380

Kürdistan’da Kürdistan sorunu, Türkiye’de ise Kürt sorunu olduğuna dikkat çeken Özçelik, “Türkiye’deki Kürtler’in ulusal ve demokratik hak ve özgürlük mücadelesi ile Kürdistan’ın özgürlük ve devletleşme mücadelesi arasındaki koordinasyonu örgütlemeyi hedefleyen bir anlayışın yaşam bulmasıdır PAK” diye konuştu. 

Özçelik, PAK’ın “Kürdistan hemen şimdi” şiarı ile hareket ettiğini belirterek, Kürt sorunun çözümü için taleplerini şu şekilde sıraladı: 

“Devam eden ateşkesin korunması, Kürt milletinin varlığının tanınması ve bunun anayasal güvenceye alınması, Kürtçe eğitim öğretim hakkı sağlanması, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konan çekincelerin kaldırılması, Kürdistan’da her türlü askeri yatırıma son verilmesi, koruculuk sisteminin lağvedilmesi, Kürdistan’da baraj inşaatı ve ekolojik dokuyu tahrip eden yatırımların sonlandırılması.” 

Toplantıdan sonrası açıklamalarda bulunan konuşan PAK Genel Başkanı Özçelik, Türkiye’de 90 yılı aşkın süredir Kürtler’in inkar edildiğini belirterek, “PAK’ın bu gidişata ‘Artık yeter’ demek için kuruldu.” dedi.

Kürt meselesinin “Demokrasi” ve “Demokratik Cumhuriyet” meselesi olmadığını ifade eden Özçelik, şunları kaydetti:

“Kürt meselesi Kürdistan meselesidir. Biz Kürtler’in devlet olma hakkını da savunuyoruz. Eğer federatif bir çözümü devlet kabul etmezse, Kürtler’in devlet olma hakkı vardır.” 

140 kişinin kuruluş çalışmalarında yer aldığı Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (PAK) teşkilatlanmak için 10 gün sonra yasal başvurusunu yapması bekleniyor.

Davet edilmelerine rağmen, DBP, DTK ve HDP çevresinden herhangi bir yetkilinin toplantıya katılmaması dikkat çekti. (Rudaw)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89