• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Kürtçe seçmeli ders olabilir

Kürtçe seçmeli ders olabilir
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Türkiye’de Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının hiçbir mahsur yoktur.

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, eğitim dili Türkçe olmak şartıyla "Türkiye’de Kürtçe ve diğer dillerin seçmeli ders olarak okutulmasının hiçbir mahsur teşkil etmediği" kanaatinde olduğunu söyledi.

Demokratik özerlik ve iki dil tartışmalarına da değinen Kurtulmuş, Türkiye’de her kesimin görüşlerinin makul biçimde tartışılması taraftarı olduklarını söyledi.

Kürt sorunu ve iki dil tartışmalarıyla ilgili çözümün mutlaka TBMM çatısı altında bulunması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "iktidar ve muhalefet partilerinin demokratik açılım konusunda doğru adımları atamadıklarını, bunun yerine bu konuyu çözümsüzlük içerisinde bıraktıklarını" ileri sürdü.

Türkiye’nin resmi dilinin Türkçe olduğunu, bunun dışında başka bir resmi dilin kullanılmasının Türkiye’nin menfaatlerine uygun olmadığını belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak biz ana lisanlarının ana sütü kadar helal olduğuna inanan insanlarız. Çünkü biz dinlerin ve dillerin farklılığının yaratılışın hikmetinden birisi olduğuna inanan insanlarız. Hiçbirimiz kendi ana dillerimizi seçmediğimiz gibi, hiçbirimiz hangi ırktan, renkten olacağımızı da seçmedik. Dolayısıyla resmi dil Türkçe olmak şartıyla bu topraklardaki her yurttaşın kendi ana dilini öğrenmesi, kendi ana kültürünü, milli kültürünü, etnik kültürünü öğrenmesi ve bunları öğrenmek için her türlü imkana sahip olması, ana dilinin konuşulması önündeki bütün engellerin kaldırılmasından yanayız. Bu çerçevede eğitim dili Türkçe olmak şartıyla Türkiye’de Kürtçe ve diğer dillerin seçmeli ders olarak okutulması, hatta kültürlerin ve folklorik birikimlerin de seçmeli ders olarak okutulmasının da hiçbir mahsur teşkil etmediği kanaatindeyiz.

Dolayısıyla Türkiye, ana dilde eğitim meselesini ve dilin serbest kullanımını anayasal güvence altına almak ve resmi dilin, eğitim dilinin resmen Türkçe olduğunu da pekiştirmek durumundadır. İnsanlar kendi dillerini konuşursa Türkiye bölünmez, insanlar kendi dillerini konuşmak önünde engellerle karşılaşırsa bu bölünme senaryoları yazanların ekmeğine yağ sürer, onların değirmenine su taşır."

"ÇANAKKALE RUHU, BİR ÖZGÜRLÜK, KARDEŞLİK, ADALET ŞARKISIDIR"

Türkiye’de her ilin kendilerini ciddi bir şekilde yönetecek kararları alması, bunun için Ankara’yı zorlamaması gerektiğini belirten Kurtulmuş, bunun sadece etnik meselelerin çözümü için değil Türkiye’de kamu reformu için de gerekli olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, illerin denetimi için de Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi.

Kürt sorunun çözümü için sadece bir bölgeye ya da etnik yapıya yönelik sözler söylemenin sorunun kalıcı olarak çözmeyeceğini belirten Kurtulmuş, bu aksaklıkların altında Türkiye’nin anti demokratik yapısının yattığını öne sürdü.

Kurtulmuş, "100 yıl önce 72 düvele karşı Çanakkale’de gerçekleştirdiğimiz bir mücadele vardı. Bu mücadelenin Türkçe ağıtları var ama bu mücadelenin Kürtçe yazılmış ağıtları da var. Çanakkale Zaferi’nde Arnavutça, Azerice yazılmış destanlarımız da var. Çanakkale’de omuz omuza savaşanlar, Çanakkale’de yürek yüreğe zafere koşanlar ne din tartışması yaptılar, ne dil tartışması yaptılar. Herkes dilini konuşur, herkes dinini en güzel şekilde yaşardı. Ne kimse asimilasyondan bahseder, ne kimse ayrılık şarkısı söylerdi.

Şimdi de Türkiye’nin ihtiyacı olan budur. O ruhu yeniden kazanmak, yeniden aynı medeniyetin, aynı coğrafyanın ve aynı ülkenin insanları olduğumuzu bilerek, bu ülkeyi bir esenlik yurdu haline getirmekten geçiyor. Çanakkale ruhu, tarihte kalmış bir destandan ibaret değildir. Bugün de canlılığını koruyan, bugün de kendisinden kazanım elde edeceğimiz bir özgürlük şarkısıdır, bir kardeşlik şarkısıdır, bir barış şarkısıdır, bir adalet şarkısıdır" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89