• BIST 9524.59
  • Altın 2492.158
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.6988
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Kürt zirvesi yarın: Barışı masada konuşalım!

Kürt zirvesi yarın: Barışı masada konuşalım!
Kılıçdaroğlu ile Erdoğan Kürt meselesine çözüm için biraraya geliyor. CHP lideri, Başbakan’a 10 maddelik çözüm paketini anlatacak, “Sorunu masada çözelim” diyecek.

Altı aylık bir çalışma neticesinde hazırlanan “Kürt sorunu önerisiyle” partilerin kapısını çalmaya hazırlanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk randevusunda yarın AKP Genel Merkezi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Partinin 10 maddelik öneri paketini Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e sunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Her parti polemikleri de parti programlarını hayata geçirmeyi de bir kenara bırakıp, Kürt sorununun çözümünde bir mutabakata varmalı. Genel Başkanımız, Başbakan’a kavgayla değil, meseleyi oturarak çözelim anlayışını dile getirecek” dedi.

Taraf’a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, görüşmede birkaç genel başkan yardımcısının yanı sıra kendisinin de yer alacağını söyledi.

Pakete ilâve yok Loğoğlu, “Sunduğumuz paketle ilave olarak bir şey gündeme getirmeyeceğiz. Ancak sorular varsa onları yanıtlayacağız. Bu görüşmelerin ardından Meclis’teki tüm siyasi partilerin onay vermesi halinde Meclis Başkanı Cemil Çiçek devreye girecektir” dedi. Loğoğlu partilerle yaptıkları müzakere sonuçlarını kamuoyuyla açık bir biçimde paylaşılacaklarını da sözlerine ekledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise Başbakan Erdoğan’ın randevu vermesini olumlu bir adım olarak gördüklerini belirterek, “Eğer samimi ve şeffaf bir irade ortaya konulursa bu meselenin çözümünde çok önemli bir adım atılmış olur. Sayın Genel Başkanımız, Başbakan’a barışı masada konuşalım diyecek” dedi.

Çözüm için daha fazla adım

Kürt sorunu konusundaki birikimli isimlerden ve AKP’nin eski kurmaylarından Dengir Mir Mehmet Fırat da konuyla ilgili Taraf’a yaptığı açıklamada “Sorunun tanımı noktasından başlamak gerekiyor. Kürt sorunu ve PKK iki ayrı mevzudur. Bugüne kadar atılan adımlardan daha fazlasını söylemek gerekiyor” dedi.

Çözüm paketinde iki ayrı komisyon

Başbakan Erdoğan’ın “Önyargımız yok. CHP bu konuda farklı bir yaklaşımla gelir, biz de oturur kendileriyle bu işi çözmenin gayreti içine gireriz” sözleriyle değerlendirdiği, BDP’nin de açık destek verdiği CHP’nin önerileri özetle şöyle:

» Ülkenin önemli ve bütün toplumu ilgilendiren sorunlarının çözümünün asli adresi TBMM’dir. Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir.

» Toplum, kutuplaşmanın ve gerginliğin sürekli artmasına yol açan çözümsüzlük ortamından kurtulmak ve insanlarımızın artık yaşamlarını yitirmeyeceği, barış, huzur, güven ve güvenliği sağlayacak bir çözümü görmek istemektedir.

» Meselenin; siyasi partiler arasında polemik, yıpratma, üstünlük ve yenilgi konusu olmaktan çıkarılacağını umut ediyoruz.

» Önerimiz, TBMM bünyesinde bir “Toplumsal Mutabakat Komisyonu” ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir “Akil İnsanlar Grubu” oluşturulmasını öngörmektedir.

» Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam 8 üyeden oluşacaktır. Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak Akil İnsanlar Grubu ise, yine siyasi partilerin eşit sayıda önerecekleri toplam 12 üyeden oluşacaktır. Toplumsal Mutabakat Komisyonu, kendi çalışma kural ve yöntemlerinin yanı sıra Akil İnsanlar Grubu’nun da görev tanımını belirleyecektir.

» Toplumsal mutabakat arama sürecinin işleyişi ve gelişimi belirlenecek. (Taraf)

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89