• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Kürt partileri birleşmeye nasıl bakıyor? (4)

Kürt partileri birleşmeye nasıl bakıyor? (4)
Kürt ve Kürdistan siyasetini renklendiren parti, parti girişimi ve çevrelere Kürtlerin birlikteliğine ilişkin 3 soru sorduk.

(Hazırlayan: A. Alxasî)
Yıllardır çalışmalarını çeşitli biçimlerde sürdüren, Kürt ve Kürdistan siyasetini renklendiren parti, parti girişimi ve çevrelere Kürt kamuoyunda oluşan aşağıdaki 3 soruyu yönelttik. Deyim yerindeyse bir Kürt "Çatı Partisi“nin olabilirliğini, yani her zaman Kürtlerin gündeminde olan "Birlik Sorunu“nu sorduk. Bugün Kürdistani Parti Girişimi(KPG)'nin yanıtlarını yayınlıyoruz.

Biz "Katılımcı Demokrasi Partisi“(KADEP) in de görüşlerine başvurmak istedik. Parti yetkilileri önce sorularımıza cevap vereceklerini, ancak uzun bir süre beklediğimiz halde tarafımıza cevaplar ulaşmadığı için yayınlayamıyoruz.

1- Siz, parti, parti girişimi ve çevrelerle birlikte "yeni bir parti“ çatısı altında birleşmeyi düşünürmüsünüz?
2- Bu anlamda bu güne kadar herhangi bir çalışmanız oldu mu?
3- Böyle bir teklif dışınızdaki çevrelerden gelirse yaklaşımınız nasıl olur?

Kürdistani Parti Girişimi-KPG:(Hewldana Partiyeke Kurdistanî) 

1. "Kürdistani Parti Girişimi“ (KPG) aslında tam da sizin dile getirmiş olduğunuz ihtiyacın örgütlendirilmesi amacıyla başlatılan bir girişimdir.27 Nisan 2013 tarihinde 11 kişilik bir çağrıcı grubunun çağrısıyla Diyarbakır’da yaklaşık 400 kişinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.DDKD geleneği olarak ifade edebileceğimiz gelenekten kadrolar bu ilk adımı atmışlardı.Bu toplantı,aynı gelenekten gelen kadrolardan oluşsa da, DDKD’lilerin partisini değil, en geniş toplum kesimlerini kapsayacak Kürdistani bir partiyi oluşturma yolunda bir ilk adımı atmak için organize edilmişti.11 Kişinin göndermiş olduğu toplantı çağrı metni de bunu çok açık bir şeklide dile getirmişti. Nihayetinde toplantıda 50 kişilik ‘’Yeni Bir Siyasi Proje İçin Diyalog Komisyonu’’ oluşturuldu.Diyalog Komisyonu 27 nisan toplantısındaki neredeyse katılımcıların %95 inin  ortak payda ve genel eğilimlerinin ifadesi olan bir deklerasyon hazırladı. 6 Aylık bir çalışma sonucunda, Diyalog Komisyonu’nun çağrısıyla 19-20 ekim 2013 tarihinde,değişik siyasal geleneklerden gelen kadroların katılımıyla geniş katlılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda da, birbirine yakın düşünen en geniş Kürdistanlı potansiyelin ortak siyasal örgütlülüğünü yaratmak amacıyla, KPG "Hewldana Partiyeke Kurdistanî“ oluşturuldu.Ve KPG adına bir deklerasyon yayınlandı. Deklerasyonda şöyle denilmekteydi: ’’ Yapılan değerlendirmeler sonucunda, toplantı  katılımcıları, açık, kitlesel, en geniş kesimleri kucaklamayı hedefleyen Kürdistani bir partinin kurulması için bir girişimin başlatılmasını ortak eğilim olarak karar altına aldı. Yeni bir siyasi partinin ilk adımı olarak, "Kürdistani Parti Girişimi“ adıyla başlatılan bu tarihi adımı halkımıza müjdelemek istiyoruz“. 

Toplantı, Kürdistan’daki tüm ulusal güçlerin emek ve yaratmış oldukları değerleri miras olarak benimseyen; ulusal değerlere sahip çıkmayı ihmal etmeden, Kürdistan’da siyasetin demokratikleşmesi ve özgürlükçü bir kültür ve anlayışın geliştirilmesi için, Kürdistani bir partiye ihtiyaç olduğunu tesbit etmiştir. 19-20 Ekim 2013 tarihinde Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantı, yeni bir siyasal partinin esas alması gereken temel perspektifleri  aşağıda sunulduğu gibi ortak bir görüş olarak deklare etmeyi kararlaştırmıştır.’’ 

KPG, birey hukuku temelinde düşünsel ve siyasal anlayışları biribirine yakın ve aynı olanların ayrı ayrı siyasal yapılar içinde olmalarını, hem Kürdistan’ın bugünkü ihtiyaçları dikkate alındığında  güçlerin gereksiz bölünmesine, hem de enerjilerin heba olmasına yol açtığını düşünüyor. Bu nedenle de, KPG bu siyasal kesimlerin bir "çatı partisi“ şeklinde değil de, birey hukuku esasında tek bir siyasal partide bir araya gelmelerini hedeflemektedir. Ama ne yazık ki, kişisel ve grupsal kimi  hesap ve çıkarlar, KPG’nin hedeflediği bu projeye direnç göstermektedirler. KPG, güçlerin gereksiz bölünmesine son verecek,koalisyon mantığından uzak gerçek anlamda iradesi kendi elinde olan, güce güç katacak yeni bir siyasal partinin oluşturulması  gerektiğine inanıyor, her türlü adımı atmaya hazırdır. 

2. KPG 8 aydır birbirine yakın düşünen en geniş Kürdistani potansiyelin yeni bir siyasal parti içinde bütünleştirilmesi için  çalışmalar yürütmektedir. Ama henüz hedeflediğimiz noktaya ulaşabilmiş değiliz. Bu projenin ruhuna ters, bunu engellemeye dönük kimi cılız girişimlerin olumsuz etkileri yanında, çok samimi, sıcak ve umut verici destekler de görmekteyiz. Ülkemize yeni bir yol açabilecek, güçlü ve iradeli bir siyasal duruş sağlayacak olan da KPG’nin önerdiği bu düşünce ve siyaset tarzıdır. Ama ne yazik ki, Kürtlerin birlik yönündeki girişimleri çoğu kez başarısız kalmıştır. Bu da birlik denilince bir önyargıya  yol açıyor. Kürtler birleşememe hastalığına yol açan kişisel, grupsal vb. kimi çıkarları ifade eden  virüsü  yenmeye çalışacaklarına, birleşememeyi bir "kader“ olarak kabul eden bir pratik sergiliyorlar. KPG, bu "kader“e karşı en geniş potansiyelin siyasal örgütünü  oluşturmak için sabırlı ve kararlı çalışmalarına devam edecektir. Bu bir süreçtir. Bizce son yerel seçimler de bir kez daha güçlü bir yeni siyasi partiye olan ihtiyacı adres göstermiştir. Biz  sonbahara  kadar  bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Ondan sonra da yeni bir yol haritası belirleyeceğiz. 

3. Biz gerçek anlamda bir siyasal güç oluşturabilecek, birey hukuku temelinde, iradesi kendi elinde olan Kürdistani bir parti ile ilgili gelebilecek her türlü teklife açığız. Bu konuda üzerimize düşecek her türlü sorumluluk ve fedakarlığa da hazırız. Amaç ülkemizde, başkalarının eleştirisi üzerinde değil, kendi projeleriyle çözümler üretebilecek; çok seslilği, çok renkliliği geliştirerek, tek sesli ortamın ülkemizi sürekleyeceği çürümeye, tecrübelerle yoğrulmuş doğru siyasetleriyle çözümler önerebilecek, bugünün dünyasına ve ihtiyaçlarına uygun bir düşünce ve örgüt tarzı geliştirebilecek, kararlı ve güçlü bir partiye  ulaşmaktır. Sadece kendi  kişisel ve grupsal çıkarlarını gözeterek  enerjilerini  heba edenlere de, güçlü bir Kürdistani partiyi bir ihtiyaç olarak gören en geniş topum kesimlerine de, sizlerin aracılığıyla bir kez daha seslenmek istiyoruz: Gelin hep birlikte bugünümüze ve geleceğimize sahip çıkmak için, her türlü kişisel ve grupsal hesaplardan arınmış bir şekilde, birey hukukunu esas alan yeni bir siyasal partiyle güçlerimizi birleştirelim. Dün de bugün de hemen hemen her siyasal çevreden bu yaklaşıma zarar vererek, güçlü bir oluşumu engellemek isteyenlerin varlığı aşikardır. Ama, herşeye ragmen, bugüne kadar yaşanan olumsuz tecrübelerden de dersler çıkararak, bu yönde yeni bir hukuk ve bakış açısıyla bunu gerçekleştirmek mümkündür. Önemli olan öncelikle bu ihtiyacın varlığına ve yapılması gerektiğine samimi bir şekilde inanabilmektir. Evet, ancak bu anlayışla  kitlesel Kürdistani bir partiyle halkımıza yeni, güçlü bir yol açabiliriz. 

Mustafa Özçelik
Kürdistani Parti Girişimi (KPG)
Hewldana Partiyeke Kurdistanî
Yürütme Komitesi Adına

-bitti-

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89