• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Kürt partileri birleşmeye nasıl bakıyor? (1)

Kürt partileri birleşmeye nasıl bakıyor? (1)
Kürt ve Kürdistan siyasetini renklendiren parti, parti girişimi ve çevrelere Kürtlerin birlikteliğine ilişkin 3 soru sorduk.

(Hazırlayan: A. Alxasî)
PKK lideri Abdullah Öcalan´nın uzun yıllardır Türk sol çevreleri ile birlikte gerçekleştirmeye çalıştığı ve çalışmaları yıllarca süren "Çatı Partisi“ fikri, Mayıs 2013 tarihinde gerçekleşti. "Barış ve Demokrasi Partisi“ (BDP) milletvekillerinin partilerinden istifa ettikten sonra Nisan ayı sonunda düzenlenen törenle "Halkların Demokratik Partisi“(HDP)´ye katılmasıyla HDP, TBMM´de grup kurdu. HDP son yerel seçimlere Türkiye´nin tümünde ve Kürdistan´ın bazı bölgelerinde seçimlere bile katıldı.

Başından beri, bir çok konuyla ilgili, ama daha çok "önce Kürtler kendi aralarında birleşimeli“ diyerek "Çatı Partisi“ fikrine elestirel yaklaşan, konuyu hararetle tartışan bir Kürt yurtsever kesimi de var. Bu kesimlerin eleştirileri özellikle BDP milletvekillerinin HDP´ye geçmesi ile daha da yoğunlaştı.

Yine Türkiye ve Kürdistan´da, son yıllarda BDP dışında, Kürt ve Kürdistan sorununa çözümü programlarının merkezine koyan, çeşitli çevreler ya partileştiler, yada partileşme arefesini yaşıyorlar. Böylesi çalışmalar "Açılım Süreci“ inin de etkisi ile daha da çoğaldı. Kürt aydınları da konuyla çok ilgililer. Ancak, Kürt kamuoyunda da bu parti, parti girisimi ve cevrelerle ilgili "Çoğunun programı ve çözüm önerileri aynı, neden geniş tabanlı bir kitle partisini birlikte kuramıyorlar, neden birleşemiyorlar, bu şekilde alternatif olamazlar“, diye de sorular gündeme geliyor.

Yıllardır çalışmalarını çeşitli biçimlerde sürdüren, Kürt ve Kürdistan siyasetini renklendiren parti, parti girişimi ve çevrelere Kürt kamuoyunda oluşan yukarıdaki soruları yönelttik. Deyim yerindeyse bir Kürt "Çatı Partisi“nin olabilirliğini, yani her zaman Kürtlerin gündeminde olan "Birlik Sorunu“nu sorduk. Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Özgürlük ve Sosyalizim Partisi (ÖSP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), AZADÎ Inisiyatifi, Platforma Demokratên Kurd (PDK), ve Türkiye´de ilk defa adında "Kürdistan“ olan ve resmi kuruluşunu kısa süre önce gerçekleştiren Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ye aşağıdaki soruları yönelttik. 

1- Siz, parti, parti girişimi ve çevrelerle birlikte "yeni bir parti“ çatısı altında birleşmeyi düşünürmüsünüz?
2- Bu anlamda bu güne kadar herhangi bir çalışmanız oldu mu?
3- Böyle bir teklif dışınızdaki çevrelerden gelirse yaklaşımınız nasıl olur? 

Adı geçen parti, ve çevrelerden bazıları, yukarıdaki sorularımıza toptan, bazılari ise her soruyu ayrı ayrı cevapladılar. Biz "Katılımcı Demokrasi Partisi“(KADEP) in de görüşlerine başvurmak istedik. Parti yetkilileri önce sorularımıza cevap vereceklerini, ancak uzun süre sonra cevaplarını sorduğumuz da, şu an cevap vermek istemediklerini söylediler. Sorularımıza verilen yanıtları aynen, ilkehaber okuyucularına sunuyoruz. 

AZADİ İNİSİYATİFİ
51409

1. Biz Azadî İnisiyatifi olarak teklif temelinde ki birleşmelere geçmişteki olumsuz tecrübelerden dolayı sıcak bakmıyoruz. Aksine birlikte hareket etmekten, herkesin kendi rengiyle kendi görüşüyle var olabileceği ortak platformlardan ve ittifaklardan yanayız.

2. Bu teklif temelinde ki birleşmelere sıcak bakmadığımız için bu konuyla ilgili herhangi bir girişimde bulunmadık. Ancak ittifak ve ortak müşterekler üzerinden birlikte hareket etmek amacıyla; İnisiyatif olarak bütün Kürd parti, kurum ve kuruluşlarıyla diplomatik ilişkilerimiz ve görüşmelerimiz olmuştur. Hâlihazırda bu görüşmelerimiz devam etmektedir. Ayrıca Kürdistan da ki İslami cemaat ve çevrelerle siyasal zeminde birlikte hareket etme noktasında çalışmalarımız ve girişimlerimiz var.

3. Kürdistani hareketlerden ve çevrelerden gelecek her türlü işbirliği ve birlikte hareket etme tekliflerini müzakere etmeye ve mümkünse ortak bir paydada buluşmaya hazırız. Biz kurulduğumuzdan bu yana Kürdlerin birliktetiliğini ve iç barışını tesis etmesi için çabaladık. Ve bu yönde çalışmalarımız diplomatik düzeyde devam etmektedir.

Adem Özcaner
AZADİ İNİSİYATİFİ Genel Kordinatörü
 

Devrimci Demokrat Kürt Derneği – DDKD
51410

1. DDKD yıllarca siyasi bir misyonun adı olmakla birlikte, bilinmesinde fayda varki, DDKD bir dernek olarak faaliyetini sürdürmekte ve ulusal meselede dernek olma sınırlarını aşıp dernek faaliyetlerinin sınırlarını zorlayarak Kürdistan siyaseti içinde faaliyetini sürdürmektedir. Parti veya Parti girişimi çevrelerile yeni bir parti çatısı altında birleşme konusu, bizim DDKD liler olarak 2006 yılından beri deklere ettiğimiz bir görev ve bu konuda bizim sorumluluğumuz olduğu gibi kürdistani düşünen her kişi ve kurumunda sorumluluğudur. DDKD, bunun ulusal bir mesele ve ulusal bir sorumluluk olduğu bilinci ile defalarca Kuzey Kürdistanda DDKD geleneğinin dışındaki kişi ve kurumlarla toplantılar, görüşmeler gerçekleştirmiş bu konuda sorumlu davranma örneğini sergilemişsede maalesef hedeflenen bir aradalık gerçekleştirilememiştir. DDKD olarak, örgütlenme, mücadele anlayışı ile hedeflenen siyaset prensiplerinde ortak düşünceleri olan Kürdistani yapılar ile birlikte mücadelenin gerekliliğine inandığını geçmişte ortaya koyduğu gibi, önümüzdeki süreçtede presip ve perspektifte aynı düşünenlerle birlikteliği önemser ve bu konuda çalışmaları sürdürmekten yanayız. 

2. Yukarıdada belirttiğim gibi,özellikle 2006 yılından günümüze bu konuda deflarca bizim çağrılarımız ile bir araya gelen DDKD geleneğinin dışındaki Kürdistani kadrolar ile toplantılar, görüşmeler, tartışmalar hatta protokol aşamasına kadar getirilmiş çalışmalar olmasına rağmen istenen sonuca ulaşılamamıştır. 2013 Nisan ayındada DDKD nin çağrısı ile geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirilmiş ancak istenilen sonuca ulaşılması henüz sağlanabilmiş değil, bu konuda inancımızdan doayı ısrarımızın devam edeceğide bilinmelidir. 

3. Bu konunun gruplar üstü bir konu olduğuna inanıyoruz, bu inancımız gereğide 2006 dan beri bu hedefin gerçekleşmesi çabası göstermiş bir anlayışa sahibiz. Dolayısıyla şimdiye kadar hep teklif götüren taraf olduk ve bu konudaki ısrarımızdan vaz geçmiş değiliz. Elbette Kürdistani kişi veya kurumlardan gelecek olan siyasi çalışma birlikteliğini görüşme, konuşma, tartışma, geliştirme ve gerçekleştirmede hiçbir görev ve sorumluluktan şimdiye kadar kaçınmadığımız gibi şimdide kaçınmayacağız. Aksine ısrarımız devam etmektedir ve bu hedefe ulaşana kadarda devam edecektir. 

Abdulhay OKUMUŞ
DDKD Genel Sekreteri

Yarın: Hak ve Özgürlükler Partisi - HAK-PAR ve Platforma Demokratên Kurd - PDK

Kürt partileri birleşmeye nasıl bakıyor? (2)

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89