• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 20 °C

Kürt halkının seçimi ne olmalı?

Kürt halkının seçimi ne olmalı?
Almanya’da Kürt Konferansı: “Türkiye’de pozitif gelişmeler? Kürt halkının seçimi ne olmalı?”

Almanya’da Kürt Konferansı: “Türkiye’de pozitif gelişmeler? Kürt halkının seçimi ne olmalı?”

Almanya’nın Stutgart bölgesindeki Bad Boll kasabasında 11, 12 ve 13 Aralık günlerinde Evangelische Akademie tarafından düzenlenen “Türkiye’de pozitif gelişmeler? Kürt halkının seçimi ne olmalı?” başlıklı konferans, Türkiye’den akademisyen, hukukçu, eğitimci, yazar ve araştırmacılar ile DTP’den temsilcilerin katılımıyla, yapıldı. Türkiye’den sivil toplum araştırmacısı Ekrem Eddy Güzeldere, Av. Sezgin Tanrıkulu, şair-gazeteci Bejan Matur, eğitimci-yazar Fehim Işık ile DTP parti meclisi üyesi Medeni Kırıcı ile Almanya’dan profesör Andreas Buro, eğitimci Ekrem Yıldız ve DTP yurtdışı temsilcisi Muzaffer Ayata’nın konuşmacı olarak katıldıkları konferansı üç gün boyunca yüzü aşkın kişi dinledi. Konferansa, Davetli oldukları halde DTP milletvekili Sebahat Tuncel, Dersim belediye başkanı Edibe Şahin, Ak Parti Diyarbakır milletvekili Abdurahman Kurt ve gazeteci-yazar Önder Aytaç katılamadılar. Üç gün süresince 5 ayrı oturum biçiminde yapılan konferansın ikinci günü Bejan Matur ile şiirleri üzerine bir söyleşi de yapıldı. Aynı gün bir film gösterimi de yapıldı.

9071

Yürütücülüğünü ve oturum yöneticiliklerini Dr. Manfred Budzinski, Gül Güzel, Bernd Empen, Birsen Katurman, Abubekir Saydam, Ottmar Schickle, Stefan Struck ve Safiye Yüksek-Bicer’in yaptığı konferans, 11 Aralık günü akademi yöneticisi Dr. Manfred Budzinski’nin yaptığı açılış konuşması ile başladı. Açılışı takiben kürsüye gelen Ekrem Eddy Güzeldere ise sunumunda, Türkiye’nin genel panoramasını çizdi. İkinci günün ilk oturumunda Av. Sezgin Tanrıkulu Türkiye’deki hukuk ve insan hakları ihlallerine dönük gelişmeleri anlatarak, sorunun giderilmesi için yapılması gerekenlere dönük görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Aynı oturumda Medeni Kırıcı da Kürt sorunu konusunda yaşananlara dikkat çekerek DTP’nin kapatılmasının yarattığı olumsuz tabloyu ve olası sonuçları izleyicilerle paylaştı.

9074

İkinci günün bir diğer oturumu ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sosyoekonomik durumu üzerineydi. Bu oturumda konuşan eğitimci-yazar Fehim Işık, bölgedeki ekonomik ve sosyal durumu özetleyerek, yerel yönetimlerin konumunu irdeledi. İkinci günün son oturumunda ise gazeteci yazar Bejan Matur, Av. Sezgin Tanrıkulu, DTP temsilcisi Medeni Kırıcı, eğitimci Ekrem Yıldız ve eğitimci yazar Fehim Işık, daha çok sivil toplum çalışmaları, kadın hareketi, insan hakları mücadelesi üzerine görüşlerini izleyicilerle paylaştılar. Ekrem Yıldız Diyarbakır’ın Lice ilçesi ile Osnabürck belediyesi arasındaki dostluk köprüsü projesini açıklayarak, Van belediyesi ile yürütülen projelerini de bu oturumda anlattı. Bu oturumun akabinde katılımcılarla birlikte düzenlenen çalışma gruplarında sorunlar detaylı bir biçimde masaya yatırılarak çözüm önerileri üretildi.

9073

Konferansın üçüncü ve son gününde ise Prof Andreas Buro, DTP temsilcisi Muzaffer Ayata ve eğitimci yazar Fehim Işık bir kez daha izleyicilerin karşısına çıkarak farklı boyutlardan Kürt açılımını ve çözüm önerilerini masaya yatırdılar. Siyasi, kültürel, ekonomik, sosyal ve toplumsal açıdan sorunların dillendirildiği ve çözüm önerilerinin üretildiği son oturumdan sonra sorunlar çalışma grupları oluşturularak detaylı bir biçimde irdelendi.

9072

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89