• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Koşaner'in itiraflarına tepkiler!

Koşaner'in itiraflarına tepkiler!
Emekli Org. Koşaner'in sarsıntı yaratan itiraflarını değerlendiren uzmanlar "Bizim bildiğimiz gerçekleri, vatandaşlar komutanın ağzından duydu" dedi.

Emekli Org. Koşaner'in sarsıntı yaratan itiraflarını değerlendiren uzmanlar "Bizim bildiğimiz gerçekleri, vatandaşlar komutanın ağzından duydu" dedi.

"Bu TSK'nin iflası" diyen uzmanlar ordunun yenilenmesi gerektiğini savunarak orduya karşı asimetrik savaş yürütüldüğü iddiasının çöktüğünü söyledi.

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydındaki itiraflar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadeleyle geçen 30 yıllık süreçteki hatalarını gözler önüne serdi. dailymotion.com adlı internet sitesinde yayınlanan videoda, Koşaner'in olduğu iddia edilen ses kaydınıdeğerlendiren uzmanlar "Bu TSK'nın iflasıdır" yorumu yaparak ordunun artık çağın gereklerine ayak uyduramadığı ve yenilenmesi gerektiğini savundu. Uzmanlar, medyanın bildiği gerçekleri bir komutanın ağzından vatandaşların da duyduğunu kaydettiler.

Bizim bildiğimizi halk da öğrendi

Alper Görmüş (Gazeteci): Bu ses kaydı, zaten bilinen gerçekleri ortaya koyuyor. Bizim bildiğimiz gerçekleri, vatandaş da öğrenmiş oldu. Şimdiye kadar, TSK'nın toplumun kirinden, pasından arınmış bambaşka bir kategori oluşturduğuna dair bir söylem vardı. Bu ordunun siyasete müdahalesinin manevi zeminini oluşturdu. Çünkü siviller vatanı satabilirler, müdahale edilmeliler anlaşıyı vardı. Aslında ordunun da zannettiğimiz kadar işini ciddi yapmadığını ortaya koydu.

Bu bir iflas durumudur

Prof. Dr. Ömer Çaha: Koşaner'in konuşması çok büyük skandal. Konuşmalar gösterdi ki, TSK'daki skandallar en tepe noktasında biliniyordu. Ve bunlara bir müdahalede bulunulmamış. Burada bir suç durumu söz konusu. TSK komuta kademesi meseleyi bildiği halde örtbas ediyor görüşü var. Bir iflas durumudur. Bu konuşmayı büyük bir skandal olarak görüyorum.

Şehitler üzerinden siyaset yaptılar

Faik Tarımcıoğlu (Emekli askeri hakim ve eski milletvekili): TSK, komuta kademesinde bir acı itiraf yaptı. Anlatılan bu gerçekler, yaşadığımız olaylarla birebir örtüşüyor. Bir sistem zaafının itirafını gördük. Silahını bırakıp giden tim komutanı yaptığı ile 10 askerin şehit olmasına neden olarak, hükümeti mi köşeye sıkıştırmak istemektedir. Darbe heveslisi midir? Genelkurmay, 'Heronu düşürelim' diye konuşan subaylarının üzerine gitseydi belki de bugün bu konuşmayı yapmamış olacaktı. Ama onlar olayın üzerini kapatmayı seçtiler. Demek ki birileri, şehit cenazeleri üzerinden siyaset yapmaya kalktığı için TSK içinde onulmaz yaralar açılacak vahim durum meydana geldi. Tüm bunlar bunun itirafıdır.

Asimetrik savaş olmadığı görüldü

Reşat Petek (Emekli savcı): Belki de en önemli hususlardan birisi, kamuoyunda askerlerimizin ihmaller ya da ihanetlerle şehit olduğu konusu gündeme geldiğinde, bunun sert tepki ile inkar edilmesiydi. Şimdi ilk ağızdan itiraf niteliğinden açıklama geldi. Asimetrik savaş yürütülüyor iddiasının doğru olmadığı, bir numaralı komutanın ağzından belirlendi. TSK içindeki ihmal ve ihanet derecesindeki eylemleri kim yapıyorsa, mevcut komuta kademesi hukukun gereğini yapmalıdır.

TSK bu çağın gereğine uymamış

Dr. Ümit Kardaş (Hukukçu): Böyle bir hukuk dışı dinleme ile bu tür konuşmaların dışarı yansıması hoş değil.Yansıyınca da değerlendirmeme ihtimali ortadan kalkıyor. Terör karşısında TSK'nın zaafları olduğu itiraf ediliyor. TSK kendisi yapması gerekenleri yapmamış, çağın gereklerine uymamış.

Keşke bunun için istifa etseydi

Şamil Tayyar (AK Parti Gaziantep milletvekili): Bu itirafları okuyunca Balyoz tutuklamaları nedeniyle değil de itiraflarına konu olan gerekçeler nedeniyle görevinden istifa etseydi, bence daha onurlu bir iş yapardı diye düşünüyorum. Kaldı ki kendisi Jandarma Genel Komutanlığı yapmış birisidir. Bu anlatımlara da baktığımızda askerin terörle, teröristle mücadelede çok ciddi zaaflarının olduğu anlaşılıyor. PKK'nın inlerine ilişkin, çok ciddi hazırlanmış, operasyon planları vardı. Ancak Koşaner'in kafası sürekli Silivri'deydi.

Konuşmaları yadırgamadım

Adnan Tanrıverdi (Emekli Tuğgeneral): Burada esas olan, bu konuşmanın bize terörle kim mücadele etsin, silahla mücadele niye bu kadar uzun sürdü, ülkemizdeki Kürt sorunu silahla çözülür mü sorularının can alıcı noktalarını göstermesidir. Ben konuşmaları yadırgamadım.

Ses kaydı hükümeti haklı çıkarıyor

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili böyle bir konuşmanın olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Varsa da yasadışı dinlemeleri şiddetle kınadıklarını vurgulayan Canikli, yasadışı dinlemeleri, polis, MİT ve jandarmanın yapmasının söz konusu olamayacağını dile getirdi. Ses kaydının içeriği konusunda da Canikli, konuların Türkiye'de çok tartışıldığını, doğru olması halinde ise konuşmanın içeriğinden terörle mücadelede profesyonel yaklaşımların gerekli olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Canikli, açıklamaların hükümetin bu konuda ne kadar isabetli hareket ettiğini teyit eden bir yaklaşım olduğunu savundu.

MHP'den sızdırmaya tepki

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ses kaydıyla ilgili şunları söyledi: "Genelkurmay Başkanı bile dinleniyor, tam terörle mücadelenin hızlandığı süreçte servis ediliyorsa, Türkiye'de devlet dışı bir takım güçlerin hukuk dışı yollarla yanlış yaptıklarını görüyoruz . İçeriği konusunda da ilgililer gerekli açıklamayı yapacaktır.''

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de ses kaydının gayrikanuni bir dinleme olduğunu belirterek, "Sesin ona ait olup olmadığı da belirsizdir" dedi.

O er Murat Oktay Can: "Koşaner'in söz ettiği konuyla ilgili olarak çok sayıda şehit ailesinin geçmiş dönemde iddiası bulunuyor. Bunlardan biri de Tunceli'de önce 'şehit' ardından intihar ettiği söylenen Murat Oktay Can. (Star)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89