• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Kışanak: Hükümet 1 ayı boşa harcadı

Kışanak: Hükümet 1 ayı boşa harcadı
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, partisinin grup toplantısında konuştu.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Viranşehir'de yapılan eyleme polisin müdahalesini sert bir dille eleştirerek, "Dünyanın dört bir yanından çapulcuları toplayıp kimse Kürtlerin üzerine süremez. Biz bir kez daha söylüyoruz; Rojava'daki halkımızın yalnız kalmasına razı olmayacağız. Bir yolunu bulup oraya yardım yetiştireceğiz" dedi. "Cezaevinde 10 bin tutuklu, sokakta şiddet, eylemlere yasak varken 'biz bunu çözüyoruz' diyorsanız buna kargalar bile güler" diyen Kışanak, "İmralı sistemi Kürt sorununun çözümü önünde en büyük engeldir. Bu sistem kaldırılmalıdır. Hükümet Öcalan ile görüşmelere anlam biçiyorsa 15 Şubat etkinliklerini engellemek yerine kolaylaştırıcı bir rol üstlenmelidir" dedi. 

Kışanak, konuşmasına tutuklu Şırnak Milletvekili Selma Irmak'a babasının vefat etmesinden dolayı başsağlığı dileyerek başladı. Kışanak, BDP'nin Türkiye'de tek tip insan yaratarak herkesi Türkleştiren bir zihniyetin mağduru olan kişilerin siyaset yaptığı parti olduğunu söyleyerek, "Bu nedenle geçen hafta Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın yanlış anlaşılan sözleri üzerinden yapılan polemikleri çok haksız ve yersiz buluyoruz. Bizler bu ülkede yaşayan herkesin kimliğine, kültürüne, inancına saygı duyularak herkesin kendisi gibi yaşaması gerektiğini savunan bir partiyiz. Sayın Sakık da bunları kabul eden birisidir. Sözleri maksadını aşmış ve bazı çevreler tarafında istismar edilmiştir. Zaten milletvekilimiz de yanlış anlaşılmadan dolayı özür dilemiştir. Türkiye'de bulunan tüm halkların ve kimliklerin bu özrü kabul etmesini bekliyoruz" dedi. 

Kışanak, kendilerinin sadece Türkiye'de değil dünya genelinde bu hakları savunduğunu söyledi.

'KÜRT HALKI HAKLARINA KAVUŞMAK İSTİYOR'

"Bizler başka ülkelere göçmen olarak gidenlerin bile eşit yurttaşlık temelinde yaşamasını savunan bir partiyiz" diyen Kışanak, ayrımcı uygulamalar ile hakların belirlenemeyeceğine işaret etti. Kışanak, Kürt yurttaşların uğradığı ayrımcı politikaların bütün boyutları ile tartışılmasını istediklerini belirterek, "Bunu engellemeye veya kriminalize etmeye çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Biz insanın kimlikleri ile ilgili sadece tarihsel süreçlerin değil kendi düşüncelerinin de önemli olduğunu düşünüyoruz. Farklı etnik kökenden gelmesine rağmen başka bir kimliği gönüllü olarak benimseyenlere de diyeceğimiz yok. Ancak Türkiye'de yaşayan 20 milyona yakın Kürdün büyük bir kısmı kendisinin bir halk olarak tanımlanmasını istiyor. Bunun mücadelesini veriyor. Kürt halkı olarak haklarına kavuşmak istiyor. Buna da saygı duyulması lazım. Bu başka kimliklerin reddi anlamına gelmiyor. Kültürel ve etnik kimlik olarak Kürt olan birisi kendisini Türk olarak görüyorsa buna da saygı duyarız. Ama Kürtlerin hak taleplerine de saygı duymak lazım. Türklüğü bir üst kimlik yapmak ve herkesi bunun içine koymak ayrımcılığın ta kendisidir" dedi. 

Kışanak, Kürt sorununun artık sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun da temel sorunlarından biri olduğunu belirterek, Suriye'de yaşananlara işaret etti. Kışanak, "Suriye'de 2 yıldır çatışmalar devam ediyor. Batı Kürdistan'da yani Rojava'da, bu özgürlük mücadelesinde kendisini var etmeye çalışan Kürt halkı ağırlıklı olarak yaşıyor. Diğer halkların da haklarına saygı duyarak demokratik bir mücadele oluşturuyorlar. Ne yazık ki AKP'nin ve Türkiye'nin politikası Suriye'ye özgürlük Kürtlere ise baskıdır. Şam'da özgürlükçü olacaksın, Kürtlere gelince 'Özerklik hakkı olamaz. Demokratik Suriye'ye şekillendiremezler' diyeceksin. Bunun adı ayrımcılıktır. Suriye'de demokratik yönetimden yanaysan Rojava'da Kürtlerin de arkasında olman lazım" diye konuştu.

'1 AYI BOŞUNA HARCADILAR'

Kışanak, "Görüşmeler var. Kürt sorunun çözmek için bir yol bulalım deniliyor. Ama sokakta bize yansıması budur. Nasıl izah edeceksiniz bunu. Halka yansıması bu olursa halkı neye ve nasıl ikna edeceksiniz. Aklınızın bir kenarından böyle bir kaygı geçiyor mu? Yoksa 'Kürtlere her şey revadır' mı diyorsunuz? Kürtler bunu böyle düşünmüyor. Cezaevinde 10 bin tutuklu, sokakta şiddet, eylemlere yasak varken 'biz bunu çözüyoruz' diyorsanız buna kargalar bile güler" dedi. Kışanak, bir aydır BDP'den bir heyetin İmralı'ya gidip gitmeyeceğinin tartışıldığını söyleyerek, "Bir ayı böyle bir tartışma ile heba ettiler. BDP çözüm önerileri ile katkı sunmak istiyor niye bunu engelliyorsunuz? Basın üzerinden spekülatif haberler ile niye bu süreci geciktiriyorsunuz. Medyada yazılanların tamamı yalan ve asılsızdır. Bizden beklenti konusunda ifade edilmiş bir şey yoktur" diye konuştu. 

'BİZİM İMRALI'YA GİTMEMİZ ÖNEMLİDİR' 

BDP heyetinin İmralı'ya gitmesinin önemli olduğunu; çünkü BDP'nin önerileri ile pozitif katkı yapmak istediğini söyleyen Kışanak, "Ayrıca bizim oraya gitmemiz İmralı'da devam eden katı tecridin değiştiğinin imkanı olmasından dolayı önemlidir. Son yapılan açıklamalar sorunun çözümü konusunda hükümetin olumlu olduğunu gösteriyor. Umarım en kısa zamanda pozitif bir yaklaşım olur ve partimiz İmralı'ya giderek sürece katkı yapmanın imkanlarını bulur. Bir ay geride bırakıldı bu süreçte neler yaşandı bunu bilmemiz önemlidir. Görüşmeler yapıldı mı? Hangi kriterler var. Sorunlar aşıldı mı? Bize bunu versinler katkı sunalım. Medya üzeriyle spekülatif bilgiler süreci tıkatır. Hükümetin bu konuda daha ciddi ve samimi olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

Kürt sorununun bir tarafının çatışma, diğer tarafının ise hak ve eşitlik sorunu olduğunu söyleyen Kışanak, "Tüm Türkiye halkının barış ve çözüm konusundaki beklentisi ve umudu çok yüksektir. Kimsenin bunun üzerinden siyaset yapmaya hakkı yoktur. Kimsenin bunları boşa çıkaracak, zamanı tüketecek bir duruş içinde olmaya hakkı yoktur. Hükümet bu şekilde yaklaşmalıdır. Bunu kamuoyuna ve BDP ile olan ilişkilerine yaklaşımda göstermelidir. AKP grubu ile BDP grubunun arasında birkaç metre var. İmralı'dan daha yakın. Biz niye görüşmüyoruz. Hak ve özgürlükler konusunda ve sürecin ilerletilmesi konusunda niye görüşmeyelim. Daha bir görüşme dahi yapılmadı. Sürekli 4. Yargı Paketi deniliyor. Bunun içinde ne var? Nasıl daha iyi olabilir? Bunu konuşmaktan niye kaçınıyorsunuz. Siz BDP ile konuşsanız kim size ne diyecek. Türkiye kamuoyu çözümün, diyalog ve müzakerenin arkasındadır. Niye bu yolu tercih etmiyorsunuz. Kendileri mutfakta pişirip sonra onu olduğu gibi Meclis'ten çıkarmaya çalışacaklar" dedi.

Kışanak, kamuoyunun 3. Yargı Paketi konusunda beklentiye sokulduğunu ancak ortaya hiçbir şeyin çıkmadığını belirtirken, anadilde savunma hakkına ilişkin çıkarılan yasanın da kadük olduğunu söyledi. Kışanak, "Şimdi yoksul insan bu tercüman parasını ödeyemeyecek. Çözüm diye yaptığınız her şey yeni sorun yaratıyor. Herkes TMK'nin yanlış olduğunu söylüyor; ama siz değiştirmemek için bin dereden bin su getiriyorsunuz. Yasayı yaptığınız cezaevleri halen çocuklarla doludur. Bu kadar açık destek sunmaya hazır bir parti var. Bunları konuşalım birlikte yol alalım diyor ama daha bir görüşme bile yapmadınız. Kürt sorununu nasıl çözeceksiniz. Tutuklu vekiller konusu kaç zamandır konuşuluyor. Çıkardık diyorlar sonra da 'Mahkeme bırakmıyor' diyorlar. Neden düzgün yapmıyorsunuz. Varsa size engel olan söyleyin demokrasi isteyenler ona karşı tavır alsın. Şimdi de cezaların ertelenmesi diye bir şey yaptılar. Hırsızlık yapan, kadına şiddet uygulayan, gasp yapanlar bundan yararlanıyor. Sen devlet olarak bir kişinin başka bir kişiye işlediği suçu affetme yetkisini nereden buluyorsun. Toplumsal sorunları çözmek için bu yol denenebilir; ama asıl yapılması gereken devlet ile ihtilafa düşmüş kişilerin sorunlarını gidermek için bu yapılır. Bunu yapmıyorsun. Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan kadına şiddet konusunda bunu yapan kişiler bundan yararlanıyor" diye kaydetti.

Kendilerinin, bireysel ve adli suçlar konusunda devletin acımasız olması yönünde bir yaklaşımlarının olmadığını belirterek, "Yasalarda ağır suç varsa değiştirilir. Ama kadına yönelik şiddet konusunda cezaların az olduğu eleştirisi var. Bunu düzeltmen gerekirken, cezaları erteliyorsun. Ama gözüne baka baka, 'Sen örgüt üyesi değilsin ama ben bu muameleyi yapacağım' dediğin insanlara bunu uygulamayacaksın. Biran önce bu 4. Yargı Paketi denilen şeyde nelerin olup olmadığının açıklanmasını istiyoruz. Aksi taktirde bu oyalayan, öteleyen ve zamana yayan yaklaşımdan bir şey çıkmaz" dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89