• BIST 8718.11
  • Altın 2243.296
  • Dolar 32.3313
  • Euro 35.1511
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Kılıçdaroğlu'ndan işçi emeklilerine: Siz istediğiniz partiyi iktidara taşırsınız

Kılıçdaroğlu'ndan işçi emeklilerine: Siz istediğiniz partiyi iktidara taşırsınız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işçi emeklilerini ziyaretinde, "10 milyon kitle birlik olursa siz istediğiniz partiyi iktidara taşırsınız" dedi.

Kılıçdaroğlu, emeklilere, "Sizin birlik olma zamanınızdır, eğer hak arıyorsanız, hukukunuzu arıyorsanız birlik olma zamanıdır" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işçi emeklilerini ziyaretinde, "10 milyon kitle birlik olursa siz istediğiniz partiyi iktidara taşırsınız. O nedenle sizin birlik olma zamanınızdır, eğer hak arıyorsanız, hukukunuzu arıyorsanız birlik olma zamanıdır. Bir araya geleceksiniz bölünmeyeceksiniz, parçalanmayacaksınız" dedi.

Kılıçdaroğlu, beraberindeki bazı genel başkan yardımcıları ile Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğini (TÜMEMEKDER) ziyaret ederek, Dernek Başkanı Satılmış Çalışkan'la bir süre görüştü.

Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu ve Çalışkan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

TÜMEMEKDER Genel Başkanı Çalışkan, 20 yıldır işçi ve Bağkur emeklisine milli gelirden pay verilmediğini, buna yönelik taleplerine yanıt gelmediğini belirtti.

Satılmış Çalışkan, 2000 yılından önce işçi emeklilerinin gösterge sisteminden katsayıyla artışlar aldığına dikkati çekerken, o tarihten sonra katsayıdan çıkarıldıklarını ve sadece TÜFE üzerinden zam verildiğini aktardı.

Çalışkan, "Bugün yıllık TÜFE 36 çıktığı halde işçi emeklisine bu verilmemiştir ve ayrımcılık yapılmıştır. Sosyal güvenlik tek çatı altında birleştiğinde biz, 'Bu haksızlıklar ortadan kalkar' dedik maalesef hala bu haksızlıklar devam etmektedir. Bugün memura yüzde 36 zam verilirken, işçi emeklisine maalesef yıllığı yüzde 32'de kalmıştır. 6 aylık dönemi de yüzde 25,47 olarak verilmiştir." diye konuştu.

Toplumda bütün kesimlerin hakları görüşülürken işçi emeklisinin masada olmadığını kaydeden Çalışkan, emekli aylığının kira, doğal gaz ve elektrik giderlerini karşılamadığını anlattı. Çalışkan, "9 milyon emeklinin, dul ve yetimlerle 13 milyon 400 bin kişi oldu maalesef, yüzde 90'ı açlık sınırının altında maaş almaktalar. Dul ve yetimlerimizin durumu daha kötü. Bize geçinebileceğimiz bir aylık verilsin ona göre düzenleme yapılsın. TÜFE değil, katsayı ve gösterge sistemine geçmek istiyoruz. Çalışana, memura nasıl uygulanıyorsa, işçi emeklisine aynı katsayı uygulansın istiyoruz" ifadesini kullandı.

"ZAM BEKLENTİSİ KARŞILANMADI"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise hak, hukuk, adalet arayanların yanında olmaya söz verdiğini belirtti.

Hükümetin asgari ücreti artırdığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Hazine Maliye Bakanı dedi ki 'Asgari ücretlide yüzde 50 zam yaptık, şimdi sıra emeklilere geldi.' Bütün emekliler, onlar da doğal olarak yüzde 50'lik bir zam bekliyorlardı ama bu olmadı, hangi gerekçe ile olmadı bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Dernek Başkanı Satılmış Çalışkan'ın "Biz eskiden milli gelirden pay alırdık, şimdi vermiyorlar" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Milli gelirden size pay vermiyorlar ama size zamdan pay veriyorlar. Her türlü zammın sıkıntısını siz çekiyorsunuz. Ekmeğinden tutun, iğnesinden ipliğine kadar yapılan bütün zamlar sizin düşük maaşlarınızla bir şekliyle karşılanıyor. Ne olacak ve nereye kadar gidecek? Ben buradan yaklaşık 10 milyon emekliye seslenmek isterim, size neden beklediğiniz zam verilmedi? Nedeni şu, 'Biz emekliye zam vermesek de nasıl olsa emekli bize oy verecek'. Temel mantıkları bu. Temel düşünceleri bu, çünkü ben 'Emeklilere 2 maaş ikramiye verilsin' dediğim zaman bir grup emekli, postaneden bana telgraf çekti, 'Bizim maaşımız yetiyor, iki maaşa ihtiyacımız yok' diye. O telgraf ve o düşünce bunların belleklerinde yer etmiş. Şimdi başkan sizden ricam, bütün emeklilerden ricam, geçinemiyorsanız, şikayet ediyorsanız, torununuza harçlık veremiyorsanız, kahveye oturup çay içemiyorsanız, lokantada yemek yiyemiyorsanız, bir tatil yapamıyorsanız, hesabını demokratik yollardan sormak sizin göreviniz zaten. Eğer bir sosyal devlette yaşıyorsanız, bu devletin 'Demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir' diye bir tanımı Anayasa'da yer almışsa, sizin kendi hakkınızı ve hukukunuzu demokratik yollarla aramanız gerekiyor."

Bütün emeklilerin bir araya gelerek ortak hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Bütün emeklilerin 'Eğer sen bana hak ettiğim aylığı vermiyorsan, kusura bakma ben de sana oyumu vermeyeceğim' demesi lazım" görüşünü paylaştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89