• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Kılıçdaroğlu CHP'nin seçim vaatlerini açıkladı

Kılıçdaroğlu CHP'nin seçim vaatlerini açıkladı
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Önce Türkiye” başlıklı seçim bildirgelerini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 1 Kasım Genel Seçimleri için partisinin “Önce Türkiye” başlıklı seçim beyannamesini Ankara Ticaret Odası’nda açıkladı.

228 sayfalık beyannamede, Toplumsal Çatışma ve Kürt Sorunu, Darbe Hukuku ve Otoriterleşme Sorunu, Dış Politika Sorunu, Ekonomik Sorun ve Eğitim Sorununa yer verilen beyannamede vaatler şu yedi ana başlık altında toplandı.

Özgürlük, Hukuk Devleti Ve Demokrasi, Üreten, İş İmkânı Sağlayan, Rekabetçi Ekonomi Ve Herkesi Kapsayan Büyüme, Dayanışma Ve Sosyal Adalet, Yurttaş İçin Nitelikli Kamu Hizmeti, Doğa Ve Kent Hakkı,  Yurttaş Ve Değer Temelli Dış Politika, Bilgi Toplumuna Doğru.

Beyannamede ilk yüz gün ve bir yıl içinde yapılacak vaatler özetle şöyle sıralandı:

İlk yüz gün vaatleri

* Emeklilere bayramlarda birer maaş ikramiye.

* Aile Sigortası getirilecek. Her hanenin geliri en az 720 TL olacak.

* Kamuda taşeron işçiliğe son verilecek. Taşeron işçiler kadroya alınacak.

* Kredi kartı ve kredi borçları faizlerinin yüzde 80’i silinecek.

* Siyasi Ahlak Yasası çıkacak.

* TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kurulacak.

* Passolig kaldırılacak.

* Üniversite kredi geri ödemeleri iş buluncaya kadar ertelenecek.

İlk bir yıl vaatleri

* Çiftçiye mazot 1 lira 80 kuruş olacak.

* Asgari ücret net 1500 TL olacak, vergiden muaf tutulacak.

* Yüzde 10 seçim barajı kalkacak.

* Esnafın emekli aylığından kesilen Sosyal Güvenlik Destek primi kaldırılacak.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları özetle şöyle:

‘Gençlere adıyoruz’

“Bu seçim bildirgesini gençlerimize adıyoruz. Umudumuz ve geleceğimiz olan gençler bu seçim bildirgesinin omurgasını oluşturuyor. Onlara sus demeyeceğiz, önce sen konuş diyeceğiz.

“Baskıya karşı direnen, özgürlüğü savunan, söz konusu vatansa gerisi teferruattır diyen gençlere, Ali İsmaillere, Özgecanlara adıyoruz bu seçim bildirgesini.

“Merdiven altı atölyelerde karın tokluğuna çalışan on binlerce gence adıyoruz, taşeron işçisi olarak çalışan, çöpten kağıt toplayarak ailesini geçindiren gençlere adıyoruz.

“Bu seçim bildirgesini tarım işçilerine adıyoruz. Kaybettiğimiz gencecik fidanlarımıza adıyoruz. İşsizlikten bunalmış, işsiz gençlerimize adıyoruz bu seçim bildirgesini. Üniversitelerimizde okuyan sorunları çözülmemiş gençlere adıyoruz.”

‘Olağan şüpheli olarak değil’

“Büyüklerin kabahatlerinin faturasını gençler ödediği için gençler diyoruz. Bugün ülke nüfusunun yarısı gençlerden oluşuyor. Gençlerin hiçbir sorununu çözmediler. Gençleri biz baştaşı yapacağız. 6 milyon 62 bin üniversite öğrencisinden söz ediyorum. Mevcut yurtlar ihtiyacın yüzde 10’unu bile oluşturmuyor.

“Gençleri olağan şüpheli sınıfından çıkaracağız. Onları olağan şüpheli olarak değil olağan yurtsever olarak göreceğiz. Gençlerden beklediğim bir şey var. Biz bu gençlerden ne bekliyoruz. Siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinazorlardan temizleyin.

“Eğer sizler siyasete girerseniz bugün Türkiye’de yaşananların hiçbirisi olmaz. Yüzde 10 gençlik kotasını getirdik. Gelin kurultaya oranı yükseltin size destek vereceğim. Siyasete girin aktif unsur olarak öne çıkın. Biz size ne vaadediyoruz. Hiçbir partinin yapmadığını yaptık. CHP’nin internet sitesine girin ve partiye üye olun önünüzde hiçbir engel yok.”

İş garantili eğitim

“İşsizlik geleceğin de sorunu. İş garantili eğitim yapacağız. 3. sınıftan itibaren fabrikalarda stajları yapacaksınız, mezun olduğunuz gün işiniz hazır olacak. Bizim getirdiğimiz düzende oğlunuz kızınız asla işsiz olmayacak.”

Taşeronlara kadro

“800 bin taşeron işçi var. Bunların yüzde 80’i genç. İş güvenceleri yok. Ömür boyu asgari ücrete mahkum. Geçen seçim bildirgesinde de söylemiştim. Sözümün kapı gibi arkasındayım. Taşeron işçilerin tamamı kadro alacak. Sendikalı olacak.”

Asgari ücret

“İşçilerin yüzde 80’i asgari ücretle çalışıyor. Şu anda mevcut asgari ücretle çalışanların yüzde 80’i genç. 1054 liraya çalışıyorlar, aldıkları para bu. Asgari ücret CHP iktidarında net 1500 lira olacak.

Kredi borcu iş bulduktan sonra

“Üniversitede okurken öğrenim için kredi alıyor. Mezun olunca devlet yakasına yapışıyor. Borcunu öde… İyi de işi yok. İcraya veriyor.

“Sevgili gençler CHP iktidarında iş buluncaya kadar bu borçların tahsili engellenecek. İş bulduktan sonra parayı sizden isteyeceğiz, faizler de silinecek.”

Biber gazı yok

“CHP iktidarında bütün meydanlar sizin olacak. Meydanlarda özgürce gezeceksiniz. Biber gazı CHP iktidarında olmayacak. Çünkü biz düşünceden korkmuyoruz. Yasaklar, yasaklar da kalkacak. Gençler özgür bir ülkede olmanın havasını teneffüs edecekler.”

Passolig kalkacak

“Passolig’i kaldıracağız herkes özgürce maça gidebilecek, istediği sloganı da atabilecek.”

YÖK kalkacak

“Biz YÖK belasını kaldıracağız ve öğrencilere üniversite yönetiminde söz ve karar imkanı sağlayacağız. Sizin söz hakkınız olacak.”

Mevsimlik işçilere sosyal güvence

“Mevsimlik tarım işçileri hepsi sigortasız çalışıyor. Tamamının sosyal güvenliğini sağlayacağız. Ve yeni bir uygulama getireceğiz.”

Atanamayan Öğretmen

“Atama bekleyen öğretmenler sizi çocuklarınızla yan yana getireceğiz.

“Büyük kampüsler halinde kurulacak bu enstitülerin altyapısını, öğrencilerin bilimsel deneyler yapmasına, sanatsal aktivitelere katılmasına, spor yapmasına ve farklı alanlarda teknik ve mesleki eğitim almasına uygun şekilde hazırlayacağız.

“Farklı branşlardaki atanamayan öğretmenleri, bu enstitülerde istihdam edeceğiz.”

Lisekart

“Aile sigortası kapsamında lise öğrencileri, son sınıf öğrencilerine lisekart getireceğiz, tamamını sosyal devlet karşılayacağız.”

2. öğretimde harç kalkacak

“İkinci öğrenimde harçlarınız var onları da kaldıracağız. Eğitimi parasız yapacağız.”

Türkiye’nin 5 temel sorunu

“Demokrasi Türkiye’de kan kaybediyor. Türkiye’nin 5 temel sorunu; demokrasi, hukukun üstünlüğü, ekonomi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış…

“Dış politikanın vatandaşa hangi faturaları çıkardığını görüyoruz. Bizim dışımızada Türkiye’nin 5 temel sorununu dile getiren siyasi parti var mı? Herkes sadece bir ucundan tutuyor.  12 Eylül darbe hukukunu değiştirmezseniz hangi demokrasiden söz edeceksiniz. Lise öğrencilerinin hapse atıldığı ülkede demokrasiden mi söz edeceksiniz.

“Anayasayı değiştireceğiz, eşit yurttaşlığı getireceğiz. En önemlisi siyasi ahlak yasasını getireceğiz. Cumhurbaşkanı başbakandan gizli nasıl örtülü ödenek kullanacak. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz. Eğer Türkiye bölgesinde ve dünyada saygı kazanmak istiyorsa birinci sınıf demokrasiyi getirmelidir. Kişi başına gelirin 45-50 bin dolar olduğu ülkelerde birinci sınıf demokrasi var.”

Çalışan emekliden kesinti alınmayacak

“Kredi borçlarının faizlerinin en az yüzde 80’ini sileceğiz. çalışan emekliden Sosyal Güvenlik Destek Pirimi kesilmesi uygulamasını kaldıracağız. Borcun dahi olsa hastanelerde insanca tedavi olmak istiyorsan oy vereceğin parti CHP, bu kadar açık ve net.”

Gelirleri GİB toplayacak

“Biz bütün gelirleri sadece ve sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın toplayacağı bir düzenleme yapacağız. En büyük kağıt tasarrufunu gerçekleştirmiş olacağız. Bir yere muhatap olacaklar. Yeminli mali müşavirler, muhasebeciler sizin de eliniz rahatlayacak.”

Sıfır faizli kredi

“Mazotu çiftçiye dolardaki artış nedeniyle 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. Her kuruşu hesaplıyoruz. Bütün orman köylüleri Orman Genel Müdürlüğü tarafından sigortalı yapılacak.

“Üniversiteleri bilgi üretim yuvası haline getireceğiz, her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı bir yer haline getireceğiz. Sigorta ve vergi borcu bulunmayan esnaf ve KOBİ’ye sıfır fazili kredi vereceğiz.”

Tam gün eğitim

“Hiçbir anne baba eğitim sisteminden memnun değil. 12 yılda 13 kez eğitim politikası değişmişse orada millilikte bir sorun vardır. Öğretmenler toplumun lideri olacak. Siyasilerin değil, eğitimlerin belirlediği bir eğitim politkası yapacağız.  Taşımalı eğitime son vereceğiz, tam gün eğitim yapacağız.”

Devlet öğlen yemeği verecek

“Çocuk öğle yemeğini okulda öğretmeniyle birlikte yiyecek, beslenme çantası değil, devlet öğlen yemeği verecek. Okul aile birliklerinin tamamını yasal statüye kavuşturacağız.”

İmam hatipler kapatılmayacak

“Bizim imam hatipleri kapatma gibi bir düşüncemiz yok, açık ve net kamuoyu önünde ifade ediyorum.”

Kürt sorunu

“Kürt sorunu güvenlik politikalarıyla çözülür mü? Biliyoruz ki çözülmez. Bu sorunun çözümünde siyasi partilerin ilk duruşları ne olmalı. Siyasi partiler teröre karşı açık ve net bir tavır takınacaklar.

“Kürt sorununu toplumsal uzlaşmayla çözeceğiz. Bunun merkezi TBMM’dir. Bu temel sorunu çözmek için siyasi partiler hangi ilkelerden yola çıkmalıdır. Samini ve dürüst olmaları lazım. Muhalefete ve topluma bilgi verilmesi lazım.

“Biz bu sorunu çözmeye talibiz. Bu sorunu CHP dışında hiçbir parti çözemez. Sorunun çözümüyle ilgili bizim kadar emek harcayan başka bir parti yoktur. Bizim gizli ajandamız yok. Biz bu ülkenin kurucu partisiyiz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89