• BIST 9681.11
  • Altın 2943.348
  • Dolar 34.71
  • Euro 36.563
  • İstanbul 11 °C
  • Diyarbakır 0 °C
  • Ankara 1 °C
  • İzmir 12 °C
  • Berlin 6 °C

Kılıçdaroğlu: Buraya yeteri kadar gelmedik

Kılıçdaroğlu: Buraya yeteri kadar gelmedik
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Diyarbakır il başkanlığındaki bayramlaşma töreninden sonra esnaf turu yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Diyarbakır il başkanlığındaki bayramlaşma töreninden sonra esnaf turu yaptı.

Ofis semtindeki Sanat Sokağı'ndaki kafeleri gezerek vatandaşlarla tokalaşan Kılıçdaroğlu, bazı esnaflarla sohbet etti. Kılıçdaroğlu, köfte ve mısır satan Ramazan Kıyar'ın tezgâhına gelerek kendisiyle tokalaştı. Kıyar'ın, "Biz kimliğimizi istiyoruz, asıl sorun bu. Kürt sorununu ekonomik sorun olarak görmeyin lütfen." demesi üzerine Kılıçdaroğlu, şu karşılığı verdi:

22678

"Bu sadece ekonomik sorun değil. Bunun kültürel, ekonomik, sosyal ve psikolojik boyutu var. Bütün mesele sorunu bütün boyutlarıyla ele almaktır. Herkesin etnik kimliğine bizim saygı duymamız lazım. Siz kendinizi Kürt olarak görüyorsunuz, o sizin şerefinizdir, ben o şerefe saygı duyacağım.
Yani biz Osmanlı'dan devraldık, beraber kurduk bu ülkeyi. Bunun için her etnik kimlikten insanımız var. Ama bütün mesele şu geleceği çağdaş uygarlığı beraber kuracağız, beraber çalışacağız. Düşüncelerinden dolayı insanları suçlamamalıyız. İnsanlar düşüncelerinden dolayı hapse girmemeli. 21 yüzyıldayız. Biz asimilasyona karşıyız, entegrasyon istiyoruz. Biz diyoruz ki Diyarbakırlı yurttaşımız neden İzmir'de oturmasın, İzmirli yurttaşımız neden Diyarbakır'a gelmesin?"

Ramazan Kıyar'ın aynı zamanda "Herkes kendi diliyle konuşabilmeli" demesi üzerine Kılıçdaroğlu, anadil yasağının kalkması için ilk kanun teklifini kendilerinin verdiğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Biz bu bölgeye yeteri kadar gelmedik. Beraber oturup konuşmadık. Dertlerimizi beraber dile getirmedik. Bunun için farklı kişiler bizi farklı şekilde anladı. Şimdi bakın faili meçhul cinayet bu bölgede ne kadar oldu değil mi? Tam 5 defa faili meçhuller araştırılsın diye önerge veren biziz. Ama 5 kez reddedildi. Ben buraya geldim iş ve aş sözü veriyorum. Hiç kimse siyasal düşüncesinden dolayı hapse atılmamalı. Şiir okudu diye hapis yatmamalı. Birilerinin tuzağına düşmeden kendi ülkemizde kendi bağımsızlığımız içinde beraber güzel Türkiye'ye ayağa kaldırmak zorundayız."

Kıyar, Kılıçdaroğlu'na CHP Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer'in hazırladığı Kürt raporuna destek vermesini de istedi. Kılıçdaroğlu, sokakta kafelerden birine girerek vatandaşlarla tavla oynadı. Partililerle birlikte Gevran Caddesi'ne kadar yürüyen Kılıçdaroğlu, daha sonra parti otobüsüne binerek Yenişehir'den ayrıldı.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, Diyarbakır gezisiyle ilgili değerlendirmeyi daha sonra yapacağını söyledi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, daha sonra bayram ziyaretlerinde bulunmak üzere parti otobüsüne binerek havaalanından ayrıldı.

DİYARBAKIR BÖLGENİN PARİS'İ OLACAK

CHP Diyarbakır İl Başkanlığında konuşan Kılıçdaroğlu, vatandaşların Kurban Bayramını kutladı. Bayramın birinci ve ikinci günü Paris’te bulunduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, Türkiye’ye döndükten sonra Ankara’ya ve daha sonra Diyarbakır’a geldiğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, "Birileri bize, ’Sivas’ın ötesine gidemez’ diyordu. İşte buradayız, her yer bizim, her toprak bizim. Bu ülkeyi beraber kurduk, dedelerimiz Kurtuluş Savaşını beraber verdi. Dedelerimiz aynı toprakta şehit olarak yatıyor. Neyi paylaşamıyoruz, niye ayrılık gayrılık yapıyoruz? Beraber olacağız, özgür olacağız. Daha demokratik bir ülkede, sosyal hakların geliştiği ülkede, sosyal devletin olduğu bir ülkede barış içinde, huzur içinde, kardeşlik içinde yaşayacağız" diye konuştu.

Diyarbakır’a ilk kez 1976 yılında geldiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, o zamanlar Diyarbakır’ın mütevazi ve küçük bir şehir olduğunu, ancak zamanla büyüyerek, şehrin sorunlarının da arttığını belirterek, "Diyarbakır’ı bu bölgenin Paris’i yapmak CHP’nin boynunun borcudur" dedi.

Diyarbakır’ın çok başbakan ağırladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Ama bir şeyi Diyarbakırlı kardeşlerimin vicdanına havale ediyorum. Bir başbakan geldi Diyarbakır’a, çok şey vaat edeceği söyleniyordu. Ve Diyarbakırlılara şunu söyledi; ’Eski hapishaneyi yıkacağım, söz size daha büyük bir hapishane yapacağım.’ Bakın şimdi, Diyarbakırlı kardeşlerime söylüyorum; CHP’nin iktidarında, hak ve özgürlükler genişleyecek, etnik kimliklere saygı duyulacak, inançlara saygı duyulacak. Eski hapishane yıkılmayacak, orası müze yapılacak. Orada dram var, insanlık dramı var orada. Ve Diyarbakır’a hapishane değil, fabrikalar yapılacak. Bugün Dünya Çocuk Günü. Çocuklarımızı gördünüz sokaklarda. İşsizliğin en yoğun olduğu kent Diyarbakır, boşanma davalarının en fazla olduğu kent Diyarbakır. Üniversiteyi bitirip iş bulamayanların kenti Diyarbakır. Bir kamyonun üzerinden ekmek dağıtılırken bir ekmek kapmak için birbirini ezen Bağcılar’daki kadınlarımızın sorunu da Diyarbakır’da. Oradaki dram da Diyarbakır’da. Diyarbakır bunu hak ediyor mu? Hayır. Diyarbakır bunu hak etmiyor."

Diyarbakır’ın yaşadığı dramın sadece bu kente özgü olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, aynı dramın Türkiye’nin her tarafında yaşandığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, "Ama burada şiddet de, acı da, gözyaşı da var. Acıyı, gözyaşını dindirmek bizim boynumuzun borcudur. Kardeşliği, barışı egemen kılmak CHP’nin görevidir ve bunu yapacağız" diye konuştu.

"NİYE O ÇOCUKLARIMIZ ELLERİNE TAŞ ALIYOR?"

"Gelin üyeliğinizi yapın, hep beraber özgürlüklerin kapısını aralayalım" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Biz, bölgede yaşayan Kürt yurttaşlarımızın etnik kimliklerine saygılıyız, onlara ilk kez şunu söyledik; ’etnik kimlik herkesin şerefidir’ dedik, ’o şeref herkesin başının tacıdır’ dedik, ’herkesin inancına saygılıyız’ dedik, ’herkesin inancı başımızın üstündedir’ dedik. Ama dedik ki; ’devlet etnik kimlikler ve inançlar konusunda tarafsızdır, her yurttaşa eşit hizmet götürmek zorundadır, her yurttaşı kucaklamak zorundadır, her yurttaşa eşit eğitimi, sağlığı, işi, aşı, gücü vermek zorundadır, devlet budur, devletin varlık nedeni de budur.’ Devlet baskı yapmaz, asimilasyon yapmaz, fabrika, istihdam yaratır, herkesi kucaklar ve herkesin Türkiye Cumhuriyeti’nin aidiyet bağlarını güçlendirir, devlet budur. Bunun için vardır devlet. Bizim aslında sorarsanız nereden geldiğimiz çok önemli değil, nereye gittiğimiz çok önemli. Nereye gidiyoruz biz? Çağdaş uygarlığa gideceğiz. Özgürlükler içinde, barış içinde gideceğiz. ’Dünya Çocuklar Günü’ dedik. Çocuklarımızın eline taş verirsek bu ülkede huzur ve barışı sağlar mıyız? Niye o çocuklarımız ellerine taş alıyor? O zaman yapacağımız bir şey var, önce büyükler düşünmeli; ’niye çocuklarımız bu hale geliyor?’ Büyüklerimiz bilmeli, görmeli, sorunları görmeli, çözmeli. Siyaset kurumunun görevi şudur; varsa bir yerde sorun o sorunu çözmektir. Şiddetle, baskıyla, silahla değil, hak ve özgürlükleri genişleterek, demokrasiyi genişleterek barışı ve kardeşliği sağlamalıyız. Barışın ve kardeşliğin egemen olduğu bir Türkiye’de yaşamak dileğiyle sizleri selamlıyorum."

"HER DİYARBAKIRLI BU ÜLKENİN BİRİNCİ SINIF YURTTAŞIDIR"

Diyarbakırlılardan, "Acaba Şanlıurfa’ya gitmek için mi buraya geldi" diye düşünmemelerini isteyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Diyarbakır bundan sonra benim en çok uğrayacağım illerden birisi olacak. Diyarbakır’a geçmişte az geldik, bizim kusurumuz var. Biz Diyarbakır’a az geldik, Diyarbakırlıların dertlerini az dinledik, sorunlarını yeteri kadar dinlemedik. Bizim kabahatimiz olabilir, kusurumuz olabilir, vardır da ama onu telafi etmek bizim görevimizdir. Buradayım, daha çok geleceğim. Bütün Diyarbakırlıları kucaklayacağım. Bize oy verir vermez o ayrı bir şey ama her Diyarbakırlı bu ülkenin birinci sınıf yurttaşıdır. Beraber yola çıkacağız."

KILIÇDAROĞLU, POŞU TAKTI VE GENÇLERLE TAVLA OYNADI

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından Sanat Sokağı’ndaki esnaf ve vatandaşlarla bayramlaşarak bir süre sohbet etti. Mısır satan gençlerle sohbeti sırasında Kılıçdaroğlu, gençlerin ana dilde eğitim, Kürt sorunu ve işsizlikle ilgili taleplerini dinledi.

Diyarbakır’ın diğer illerden farkı olmadığını, Türkiye’nin bir bütün olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye’de çözülemeyen tüm sorunların çözüm adresi olacağız, size söz veriyorum. Ana dilde eğitim talebini de zaten Meclis’te ilk ben dile getirmiştim. CHP, tüm sorunların çözümünü biliyor, sık sık Meclis’te gündeme getiriyor" dedi.

Esnaf ziyaretleri sırasında vatandaşların "neden Diyarbakır’a sık gelmiyorsunuz" sorusuyla karşılaşan Kılıçdaroğlu, bu durumun kendilerinin hataları olduğunu, bundan sonra daha sık bölgeye geleceklerini söyledi. Kafelerde de gençlerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, gençlerin sorunlarını bildiklerini ve halkın iktidarında sorunları çözeceklerini belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu, uğradığı bir kafede de gençlerle bir süre tavla oynadı ve sohbet etti.

Gençler, Kılıçdaroğlu’na poşu hediye etti. Gezi sırasında bir gencin öğretmen atamalarının yapılmadığını, binlerce üniversite mezunu gencin atama beklediğini söylemesi üzerine Kılıçdaroğlu, atanamayan öğretmenlerin sorunlarını da yakından takip ettiklerini bildirdi. Kılıçdaroğlu daha sonra boynundaki poşu ile vatandaşlarla bayramlaştı.

Gezi sırasında bir vatandaşın, "Ergenekon davası kapsamında tutuklu olanlar için CHP bir heyet göndermişti, aynı şeyi KCK operasyonunda tutuklananlar için de düşünüyor musunuz" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Ortada bir mağduriyet söz konusu ise onları da ziyaret ederiz" yanıtını verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89