• BIST 9729.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Kılıçdaroğlu: Aday değilim Baykal döner

Kılıçdaroğlu: Aday değilim Baykal döner
CHP Genel Başkanlığı için ismi geçen Kemal Kılıçdaroğlu, son kararını açıkladı: “Adaylığım söz konusu değil”

Deniz Baykal’la 1 saat 10 dakika baş başa görüşen Kılıçdaroğlu, HABERTÜRK’e konuştu: “Söylediğim her şey açık ve de net... Aday değilim, olmak için de gidip ‘Adayım’ diye dilekçe de vermem.”

“AKLIM NETLEŞTİ”

Genel Başkanlık için kapıyı kapatan Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine de “Aklım netleşti. Baykal’ın döneceğine inanıyorum. Yapılacak olan partiyi bölünmeden virajdan çıkartmak” dediği öğrenildi.

Baykal ile 1 saat 10 dakika baş başa görüşen Kılıçdaroğlu, “Baştan beri aynı şeyi söylüyorum. Ben aday değilim. Gidip adaylık başvurusu için dilekçe de vermem” dedi. Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresine de “Baykal’ın döneceğine inanıyorum. Aklım netleşti. Bu izlenimi aldım” dediği iletildi

Habertürk Gazetesi için yapılan ankette, katılımcıların, yüzde 72.4’ünün başkanlık için destek verdiği Kılıçdaroğlu, “Kim destek veriyorsa tabii teşekkür ederim” dedi. Kılıçdaroğlu’nun dün akşam katıldığı nikâh töreninin yeri gazetecilerden sır gibi saklandı.

CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Deniz Baykal ile Beysukent Angora Sitesi’ndeki evinde 1 saat 10 dakika baş başa görüşen CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu dün net konuştu.

Kılıçdaroğlu, Ankara’da CHP kulislerinde dolaşan “Kılıçdaroğlu, Baykal’ın döneceğine inandığı için aday olmayacak” yönündeki yorumlarla ilgili aynen şunları söyledi: “Ben baştan beri aynı şeyi söylüyorum. Söylediğim her şey açık ve net. Adaylığım söz konusu değil. Aday olmak için gidip de ‘Adayım’ diye dilekçe de vermem. Bunu ilk kez de söylemiyorum. Daha önce de aday olmadığımı açıkladım.”

‘HESAP SORULMALI’

Kılıçdaroğlu bunun ötesinde konuşmak istemedi. CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile yaptığı görüşme hakkında ise “Evet dün (önceki gün) kendisi ile konuştum. Partinin genel sekreteridir, ben de grup başkanvekiliyim. Anayasa değişikliği ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru hakkında kendisine bilgi verdim. Sohbet ettik” dedi. Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun kendisini ziyaret eden bazı vekillere, “Aklım netleşti. Baykal’ın döneceğine inanıyorum. Böyle bir izlenim aldım. Aday olmayacağım. Yapılacak olan partiyi bölünmeden, parçalanmadan bu virajdan çıkartmaktır” dediği öğrenildi.

Baykal görüşmesinin ardından bazı arkadaşları ile Meclis’teki makamında sohbet eden Kemal Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki hafta yapılacak kurultay öncesi net mesajlar verdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Baykal’a yönelik komplonun hesabı sorulmalı. Bugün ona yapılan, yarın biz genel başkan olsak bize yapılır. Bu hesap sorulmadan birlik ve beraberliğimizi sağlayamayız. Bizim Baykal’ı geri döndürüp etrafında kenetlenerek yepyeni bir kadro ile yola çıkmamız gerekiyor” ifadesini kullandığı da ifade edildi.

CHP’DE KRİTİK HAFTA

Önümüzdeki hafta CHP açısından en kritik günler başlıyor. Baykal’ın istifasının ardından genel başkan arayışına giren CHP’de salı günü il başkanları, çarşamba günü ise MYK toplantısı gerçekleşecek. İl başkanları toplantısında Baykal’a “Geri dön” çağrısının yapılacağı belirtiliyor. Ancak parti içerisindeki bazı ekiplerin bu çağrıyı engellemek için çaba harcayacağı da iddia ediliyor. Baykal’ın her iki toplantıyı dikkatle takip edeceği ve toplantıların sonuçlarına göre perşembe günü bir açıklama yapması bekleniyor.

BAYKAL: KURULTAYA GİTMEM

Baykal’ın gelişmeleri evinden takip edeceği belirtilirken bazı yakın çalışma arkadaşlarına “Kurultaya katılmama kararlılığım sürüyor. Ben kurultay salonuna gitmeyeceğim. Bu süreçte adaylığı da düşünmüyorum” dediği öğrenildi. Ancak kurmaylarının “Böyle bir kararı tek başınıza veremezsiniz. Hakkınız yok” diye baskı yaptığı bildirildi.

Değişim listesi hazır

22-23 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak CHP 33. Olağan Kurultayı öncesi ana muhalefet partisinde derin bir travma yaşanıyor. CHP kadrolarının, Deniz Baykal’ın istifasına yol açan “Kaset skandalı”yla, hem siyaseten, hem de duygusal olarak yıprandığını söylemek abartı olmaz. Partililer olayı, eski genel başkanlarına karşı bir “komplo” olarak değerlendirip uzun vadede bu skandalın partiye vereceği olası “zararları” hesap etmekten şimdilik kaçınıyor, Baykal’ı yeniden göreve çağırarak adeta liderlerini bir “ruhani önder” gibi sahipleniyor.

Baykal’ın aday olmaması durumunda kurultayda CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturacak isim olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı ön plana çıkıyor. Genel Sekreter Önder Sav ve düşük bir olasılık olarak Grup Başkan vekili Hakkı Süha Okay da “karşı” aday olabilir. Peki Baykal’ın “değişim listesi”nde hangi isimler yer alacak.

Küçük olasılıkla Baykal’ın, büyük olasılıkla Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığındaki CHP’de, yerel seçimlerde İstanbul’da önemli bir çıkış yakalayan il başkanı Gürsel Tekin’in, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilmesi sürpriz olmayacak.

VİTRİN ADAYLARI

İşadamı Umut Oran, Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum ve eski devlet bakanı hukukçu Önay Alpago’nun yanı sıra vitrinde yer alacak milletvekillerini şöyle sıralayalım: Faik Öztrak (Tekirdağ-Ekonomist), Akif Hamza Çebi (Trabzon-Eski Gelirler Genel Müdürü), Muharrem İnce (Yalova- Eğitimci), Atilla Kart (Konya-Hukukçu), İsa Gök (Mersin-Hukukçu), Bihlun Tamaylıgil (İstanbul- Ekonomist), M. Rıza Yalçınkaya (Bartın- Mühendis), Bülent Baratalı (İzmir- Hukukçu), Nur Serter (İstanbul- İktisatçı), Güldal Mumcu (İzmir- TBMM Başkan Vekili), Çetin Soysal (İstanbul- İşadamı) Kılıçdaroğlu ve Tekin’in önderliğindeki olası CHP, hemen referanduma yoğunlaşacak. Bununla birlikte yeni ekibin öncelikle partinin neredeyse hiç oy alamadığı Güneydoğu’ya yöneleceği söylenebilir. Bu da CHP’ nin Kürt sorununda yeni adımlar atabileceği anlamına geliyor. Bu noktada Eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu ve uzun yıllar cezaevinde kalan Hukuk Felsefecisi Yazar Eşber Yağmurdereli, sorunun çözümü konusunda CHP’ye davet edilebilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89