• BIST 9530.47
  • Altın 2484.116
  • Dolar 32.4795
  • Euro 34.8382
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

KCK'de Kürtçe savunma krizi sürüyor

KCK'de Kürtçe savunma krizi sürüyor
'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)' davasının 17. duruşmasında da Kürtçe savunma krizi aşılamadı.

'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)' davasının 17. duruşmasında da Kürtçe savunma krizi aşılamadı. Davanın bu sabahki duruşmasında tutuksuz sanıklar da Kürtçe savunma yapmak istedi. Sanıklarla ilgili suçlamaları okuyan mahkeme başkanı Menderes Yılmaz, tutuksuz sanıklara savunma için söz verdi. Sanıklar Kürtçe konuşarak ana dillerinde savunma yapmak istedi. Başkan Yılmaz, mikrofonu kapattırarak, "Sanıkların Kürtçe olduğunu düşündüğümüz dilde savunma yaptığı görülmüştür." cümlesini kayda geçirdi. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Kamuran Yüksek de, Kürtçe konuştu. Mahkeme başkanının mikrofonu kapatıp oturmasını istemesine rağmen Yüksek, oturmayarak konuşmasını bitirdi. 

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen duruşmaya 79 tutuklu, 19 tutuksuz sanık katıldı. Sanık ve avukatların yoklamasından sonra tutuksuz olarak ilk kez duruşmaya katılanlarla ilgili iddianamede yer alan suçlamaların özeti okundu. Mahkeme başkanı, tutuksuz sanıklara haklarını hatırlattıktan sonra suçlamalarla ilgili delilleri sordu ve savunma yapmalarını talep etti. Sanıklar mikrofonu olarak, Kürtçe savunma yapacaklarını söyledi. Mahkeme başkanı, mikrofona kapattırarak 'sanıkların Kürtçe olduğunu düşündükleri bir dille savunma yaptığının görüldüğünü' kayda geçirdi.

Tutuksuz sanıklardan eski Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Kürtçe bilmemesine rağmen savunmasını Kürtçe yapmak istediğini söyledi.

Sanıkların Kürtçe konuşmalarını avukatlar Türkçeye tercüme etti. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, mahkemenin vermiş olduğu 'Kürtçe savunma yapmama' karanının eylemli olarak delindiğini öne sürdü. Aktar, "Sanıkların ısrarla savunma yapma talepleri engelleniyor. Bunun adı nedir? Siz politik bir meseleyi 4 duvar arasına hapsederek çözmeye çalışıyorsunuz. Burada çözülmez. 202. maddeye sığınarak ısrar etmeniz adalete ve barışa sığmaz. Bu tutumdan vazgeçmenizi talep ediyoruz." dedi.

Duruşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Ayla Akat Ata, Fatma Kurtulan, Sebahat Tuncel'in yanı sıra akademisyen-yazar Nuray Mert de izledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, 104'ü tutuklu 152 sanık hakkında TCK'nın ''devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', ''terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma'' ve ''terör örgütüne yardım ve yataklık etme'' suçlarından 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Hakkında yakalama kararı bulunan PKK'nın Avrupa sorumlusu Sabri Ok'un ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisi(DTP)'nin 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de şüpheliler arasında bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89