• BIST 8964.1
  • Altın 2877.277
  • Dolar 34.2018
  • Euro 37.5403
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

KCK davası 'Ez li virim' krizi ile başladı

KCK davası 'Ez li virim' krizi ile başladı
Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık: Alkışlama, yuhalama, slogan atmak yasak. Taşkınlık yapanlar dışarıya çıkarılacak.

KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 140'ı tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 140 tutuklu sanık ile aralarında Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 14 tutuksuz sanık katıldı.

Duruşmada 120'yi aşkın avukat da hazır bulunurken, bunların büyük bölümü bütün sanıkların müdafisi olarak davada yer aldıklarını söyledi.

Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, davayı başlatmadan duruşmanın seyri hakkında bilgi verdi. Alçık, önümüzdeki Perşembe ve Cuma günü talep alacaklarını, Çarşamba günleri de açık görüş nedeniyle duruşma yapmayacaklarını söyledi.

Sanıklara ve izleyicilere uyarı yapan Alçık, ''Alkışlama, yuhalama, slogan atmak yasak. İlk durumda ikaz edeceğim. İkincisinde ise taşkınlık yapanlar dışarıya çıkarılacak'' dedi.

Alçık, iddianamenin okunması için de TRT tarafından görevlendirilen spikerler Ömer Faruk Zora ve Hakan Kıra'nın da hazır olduğunu kaydetti.

Duruşmada söz alan avukat Muhittin Köylüoğlu da, duruşma salonun bulunduğu yere gelirken yaşanan zorlukları anlatarak, ''E-5'ten gelirken Silivri girişi kapalı. Otobana yönlendiriliyor. Otobandaki giriş de kapalı. Çok fazla yoğunluk var. Kimin seyirci, avukat ve izleyici olduğu belli değil. Duruşmaya gelecek sanıklar ve avukatlar da olacak. Bu duruşmayı etkileyecek bir durum'' diye konuştu.

Başkan Alçık da, bu konuda mahkemenin yapacağı bir şey olmadığını belirterek, gelen tutuksuz sanıkların içeri alınacağını söyledi.

Daha sonra sanıkların kimlik tespitinin yapılmasına geçildi.

Anadilde savunma talebi

İlk olarak kimlik tespiti yapılmak istenen sanıklardan Kudbettin Yazbaşı, Kürtçe olarak 'Ez li virim' dedi.

Yazbaşı'nın, okunan kimlik bilgilerine de Kürtçe olarak cevap vermesi üzerine Alçık, ''Sanık Türkçe dışında başka bir dil kullanıyor'' diyerek, kimlik tespitini bıraktı.

Buna itiraz eden avukat Sinan Zincir, ''Müvekkilim kendi anadilinde konuşuyor. Sorulara Kürtçe cevap verse de kimlik tespitinin yapılmasını istiyorum'' dedi.

Diğer sanık Mümtaz Aydeniz'in de, aynı şekilde kimlik bilgilerine Kürtçe cevap vermesi üzerine, Başkan Alçık kimlik tespitini yapmadı.

Avukat Mehmet Emin Aktar da, sanıkların anadili olarak Kürtçe konuştuklarını belirterek, ''Kürt oldukları için Kürtçe konuşuyorlar. 20 milyon kişinin kullandığı bir dile, bilinmeyen bir dil muamelesi yapamazsınız. Böyle yaparsanız taraf olursunuz. Tarafsızlığınızı yitirirsiniz. Müvekkillerin bir kısmı, kendi anadilinde savunma yapmak istiyor. Sanıklara konuştuğu dilin ne olduğunun sorulmasını istiyorum'' dedi.

Başkan Alçık da, ''bilinmeyen bir dil'' ifadesini kullanmadığını belirterek, ''Ben konuştukları dilin Kürkçe olup olmadığını bilemem. Kürtçe bilmiyorum. Bu yüzden Türkçe dışında bir dil dedim. Sanığın benimle anlaşması için Türkçe konuşması lazım'' diye konuştu.

Sanık avukatlarının itirazları üzerine Başkan Alçık, kimlik tespitinin yapılmasına ara vererek, avukatların taleplerini almaya başladı.

Avukat Meral Tanış Beştaş, mahkemenin anadilde savunma talebini kabul etmesini isteyerek, ''Sanık, kendini en iyi nasıl ifade edebileceğine karar verir. Müvekkillerim Kürt oldukları, muhalif oldukları için yargılanıyorlar. Bu iddianamenin temel dayanağı, BDP. BDP'nin yaptığı siyaset, yargılanıyor'' ifadelerini kullandı.

Avukatların beyanlarının alındığı duruşmaya öğlen arası verildi.

Duruşmaya gelenler

Duruşmaya, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel ve Sebahat Tuncel, CHP Milletvekili Binnaz Toprak ile KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan KESK Genel Başkanı Lami Özgen de izleyici olarak katıldı.

Salon kapasitesine göre, sanık yakınlarının alınmasına karar verilen duruşmaya, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) temsilcileri, sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de izleyici olarak geldi.

Milletvekilleri ile aralarında Oral Çalışlar, Nuray Mert ve Ahmet Şık'ın da bulunduğu çok sayıda gazeteci ve basın mensubunun da duruşmayı izlemesi nedeniyle, salonda gazetecilere ayrılan bölüm tamamen doldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89