• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Kapatma davasının ayak sesleri

Kapatma davasının ayak sesleri
Bir süredir Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Ak Parti hakkında kapatma davası açmak için delil toplama peşinde olduğu konuşuluyordu.

Bir süredir Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Ak Parti hakkında kapatma davası açmak için delil toplama peşinde olduğu konuşuluyordu. Hürriyet Gazetesinde yer alan bir habere göre Başsavcı Yalçınkaya YÖK'ten katsayı ile ilgili belgeleri istemiş. Yalçınkaya'nın AK Parti ile ilgili inceleme olduğunu söyleyerek üniversiteye giriş sistemiyle ve katsayıdaki yeni düzenlemelerle ilgili YÖK'ten belge istemesi, Yalçınkaya'nın kapatma hazırlıklarına çoktan başladığını gösteriyor. 

AK Parti’ye açılan ilk davada, türban düzenlemesi, YÖK’ün üniversitelere gönderdiği ‘türban serbestisi’ genelgesi, imam hatipler lehine katsayı düzenlemesi iddianamede kapatma delili olarak gösterilmişti.

AK Parti’nin kapatılmasına ilişkin dava açacağı haberleriyle ilgili, “Sadece inceliyoruz. Eğer incelemede deliller ciddi olursa o zaman soruşturma aşamasına geçilecek” diyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, YÖK’ten üniversiteye yeni giriş sistemi ile katsayıdaki yeni düzenlemelere ilişkin belge ve bilgi istedi.

Tüm belgeleri vereceğiz

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Başsavcı Yalçınkaya’nın kendilerinden bilgi istediğini doğrulayarak, şöyle dedi: “Geçen perşembe Başsavcılık’tan bir yazı geldi. Bizden yeni sistemle ve katsayıyla ilgili belgeler istediler. Aldığımız kararları ve bu bilgilerin olduğu tüm belgeleri toplatıyorum. Kendilerine hepsini ileteceğiz.”

Katsayı kırmızı çizgi

Başsavcılığın, YÖK’ten istediği bu bilgi ve belgeler incelemenin soruşturmaya dönüştürülmesi kararı verilebilmesi açısından kritik önem taşıyor. Çünkü Ak Parti kararında türban gibi imam hatipler lehine katsayı düzenlemesi de laikliğe aykırı ve ‘kırmızı çizgi’ olarak yer almıştı.

İlk davada delildi

Ak Parti’ye açılan ilk davada, türban düzenlemesi, YÖK’ün üniversitelere gönderdiği ‘türban serbestisi’ genelgesi, imam hatipler lehine katsayı düzenlemesi iddianamede kapatma delili olarak gösterilmişti. Ak Parti kararında, katsayı düzenlemesi laiklik ilkesine aykırı görülmüş ve “Partinin Anayasa’nın 68’inci maddesinin 4’üncü fıkrasında belirtilen ‘demokratik ve laik cumhuriyet ilkesine aykırı bazı eylemleri’ belirlenmiştir. Ancak davalı partinin bu doğrultudaki siyasal mücadelesini laiklik ilkesinin Anayasa’nın somut kurallarında ortaya çıkan tercihe uygun biçimde yürüttüğü savunulamaz” denilmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89