• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 11 °C

Kanadoğlu: "Oy kullanma demokrasiye yetmez"

Kanadoğlu: "Oy kullanma demokrasiye yetmez"
Sabih Kanadoğlu, AKP hükümetinin yargıya yaklaşımını değerlendirirken, "Bunun adı faşizm. Bunun adı diktadır. Eğer dinsel bir kimliğiniz varsa bu rejimin adı dinci diktadır" dedi.

Kanadoğlu, yüksek mahkemeler dışında yargının bağımsız olmadığını ileri sürdü.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nin düzenlediği 'Mimarlık ve Kentleşmede Cumhuriyet'in Beklentileri' konulu panel Alanya Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Panelin ilk bölümünde bir konuşma yapan Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP hükümetinin demokrasi anlayışını eleştirirken, "Demokrasi olmadan sağlıklı bir çevre ve kentleşme olamaz. Nasıl ki Atatürk Dumlupınar zaferinin ardından 'Hektor'un öcünü aldık' dediyse, bunun anlamı bir kültür mirasına sahip çıkma olayıdır. Yurt edindiğiniz yerin kültür mirasına sahip çıkmazsanız hiç bir zaman çağdaşlaşamazsınız. Neden şimdi yozlaşmış bir kentleşmeyle, kişiliksiz bir imar faaliyetiyle karşı karşıyayız? Herşeyden önce Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olmalıdır" dedi.

"Oy kullanma demokrasiye yetmez"

Son yıllarda kişilerin çıkarı için yasalar çıkartıldığını ileri süren Kanadoğlu, "Eğer sosyal devlet değilseniz yoz evleri dikersiniz. Bunlar gelecek seçimi garantilemek için yapılıyorsa çağdaş ve uygar olmanız düşünülemez. Bu nedenle Türkiye demokratik değildir. Demokrasinin hiçbir koşulu ülkemizde gerçekleşmemiştir. Sadece oy kullanmanın demokrasiye yettiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Bir izleyicinin hakimler ve savcılar kararnamesinin gecikmesiyle ilgili sorusu üzerine Kanadoğlu, şunları söyledi:

"Hukuk devleti olabilmek için yargının bağımsız olması lazım. Peki Türkiye'de yargı bağımsız mı? Yüksek mahkemeler dışında bağımsız değil. Siyasi iktidarın başındaki isim Başbakan, Adalet Bakanlığı'nın kararnameyi hazırladığını, ancak istenmeyen şeyler olduğunu söyledi. Bu anlayış, aslında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adeta Adalet Bakanlığı'nın noter makamı gibi düşünüldüğünü ortaya koyuyor. Sanki kurul, kararnamede değişiklik yapamazmış gibi sanılıyor. O zaman kurulun ne işi var?"

"Bunun adı faşizmdir"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bünyesinin değiştirilebileceğini kaydeden Kanadoğlu, "Ne yapabiliriz? Meclis'ten geçirelim. Neden, milli iradenin ortaya çıkmasını böylece sağlayalım. Yani demokratikleşelim. Öyle demokratik bir ülke olalım ki, ben Başbakanım, tüm milletvekillerini isim isim ben seçerim, sırasını da ben tayin ederim. Cumhurbaşkanı benim aziz arkadaşım olur. Meclis başkanını da ben seçerim. Anayasa Mahkemesi üyelerini meclisten ben seçerim. Bakanlar Kurulu da zaten Danıştay'a üyedir. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nu ben tayin edeceğim. Bunun adı faşizm. Bunun adı diktadır. Eğer dinsel bir kimliğiniz varsa bu rejimin adı dinci diktadır" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89