• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

İYİ Parti: Mustafa Muğlalı yöntemlerine karşıyız

İYİ Parti: Mustafa Muğlalı yöntemlerine karşıyız
AK Parti'nin OHAL'in kaldırılmasının ardından 'terörle mücadelenin sürdürülmesi' için hazırladığı kanun teklifine ilk itiraz İYİ Parti’den geldi.

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Dr. Aytun Çıray, “Terörle mücadelenin sonuna kadar arkasındayız. Ancak Mustafa Muğlalı yöntemlerinin 21. yüzyıla uygulanmış türüne de karşıyız. Her şey Anayasa'ya uygun olmalı. Söz konusu teklifin 35. maddesinin C ve Ç bendleri hem Anayasa’ya, hem da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırıdır. ‘Suçun şahsiliği’ ilkesi hiçe sayılarak, haberleşme ve seyahat özgürlüğü gibi temel insan hakları yok sayılmıştır. Bu maddeler, terör örgütlerinin arzuladığı, iç karışıklığın yaratılmasına sebep olur” dedi.

Bugüne kadar 7 kez uzatılan ve 2 yıldır devam eden OHAL süreci 18 Temmuz’da sona erecek ve uzatılmayacak. Ancak OHAL sonrası "terörle mücadelede aksama yaşanmaması" için AK Parti, hazırladığı yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Söz konusu kanun teklifinin 35. Maddesi’nin C ve Ç bendlerinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirten İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, “Suç işleyen bir kişinin işlediği suçtan dolayı, suçlunun aile bireylerini de cezalandırmak kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Kanun teklifinde AK Parti milletvekilleri, suçluların aile bireylerinin pasaportlarını iptal etme, telefonlarını dinleme gibi ‘suçun şahsiliği’ ilkesi hiçe saymış, haberleşme ve seyahat özgürlüğü gibi temel insan haklarına aykırı maddeler eklemişlerdir. Ayrıca suçlunun aile bireylerinin de pasaportlarına el koymak, seyahat özgürlüğünü İçişleri Bakanlığı’nın inisiyatifine bırakmak anlamına gelir ” şeklinde konuştu.

"BAKANIN DA PASAPORTUNA EL KONULUP, TELEFONU DİNLENECEK Mİ?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinede Tarım ve Orman Bakanı olan Bekir Pakdemirli’nin kardeşinin 'FETÖ'ye üye olmaktan tutuklu bulunduğunu hatırlatan Aytun Çıray, “Yeni düzenleme yasalaşırsa, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de suçlu muamelesi görecek, pasaportuna el konulacak ve telefonları dinlenecek mi? Dinlenirse bu haksızlık ve suç olmaz mı? Bir kişinin işlediği bir suça dahli olmayan aile bireylerinin pasaportlarına el koymak, telefonlarını dinlemek tam da terör örgütlerinin istediği karmaşa ve kaos ortamını doğuracaktır” dedi.

C) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle; haklarında (A) ve (B) fıkraları uyarınca idari işlem tesis edilenler ile aynı gerekçeyle haklarında suç soruşturması veya kovuşturması yürütülenler, işlemi yapan kurum ve kuruluşlarca ilgili pasaport birimine derhal iIgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilebilir. İlgili pasaport birimine isimleri bildirilen kişilerin eşlerine ait pasaportlar da genel güvenlik açısından mahzurlu görülmesi halinde aynı tarihte İçişleri Bakanlığınca iptal edilebilir.

Ç) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle; terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle hakkında inceleme ve soruşturma yürütülen kişiler ile bunların eş ve çocuklarına ilişkin olarak yetkili kurul, komisyon ve diğer mercilerce ihtiyaç duyulan, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca müşteri sırrı kapsamında kabul edilenler hariç, telekomünikasyon yoluyla iletişimin tespiti de dahil olmak üzere her türlü bilgi ve belge, kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlarca vakit geçirilmeksizin verilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89