• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 4 °C

İTÜ'de 'işgal' eylemi sona erdi

İTÜ'de 'işgal' eylemi sona erdi
Soma'daki Maden faciası sonrası başlayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi'nde 'işgal' eylemi sona erdi.

Soma'daki Maden faciası sonrası başlayan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi'nde 'işgal' eylemi sonlandırıldı.

Nasıl Gelişti
HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan, İTÜ'de öğrencileri ziyaret etti. Kapılardaki barikatlar nedeniyle Tuncel, Altan ve gazeteciler binanın arkasındaki pencereden içeri girdi. Burada öğrencilerle buluşan Tuncel, eylem hakkında bilgi aldı.

51237

"Büyük dersler çıkarmak gerektiğinin farkındayız"

Ardından gazetecilere açıklama yapan Tuncel, "Çalışma bakanı istifa etmelidir. Aynı zamanda HDP olarak kendimizi de sorumlu hissediyoruz. Azade hissetmiyoruz. Daha çok mücadele edebilirdik. Daha çok kavgasını yürütebilirdik. Bu konuyu kürsüde parlamentoda dikkat çektik. Dikkat çekmek yetmiyormuş bunu anladık. Sorumluluğu sadece siyasi iktidara atmıyoruz aynı zamanda bunun sorumluluğunu üstümüze alıyoruz. Biz buradan büyük dersler çıkarmak gerektiğinin farkındayız. Biz en azından kendimize biraz daha özeleştirel yaklaşarak bu sınıf mücadelesini biraz daha büyütmek sorumluluğumuz olduğunu, sadece itiraz eden değil bu şeyin denetlenmesi konusunda kıyamet koparmamızı gerektiğini şimdi birkez daha anlıyoruz" diye konuştu.

51238

Maden Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Beyza Taşkın ise "Bütün mücadele eden arkadaşlara teşekkür ediyorum. Biz de akademik sorumluluk açısından işçi sınıfının ve halkların yanında oluruz, olmaya devam ederiz. Sanayinin ve sermayenin yanında olup cinayetlere ortaklık etmeyiz. Sözlerimizi halkımız için kullanırız" dedi.

4602.jpg
Tuncel ve beraberindekiler daha sonra içeri girdikleri pencereden dışarı çıktı.

EYLEM SONA ERDİRİLDİ

İTÜ Maden Fakültesi'nde başlatılan işgale ilişkin öğrenciler bir açıklama yayınladı

"Basına ve kamuoyuna, 

Bizler, İTÜ’lü öğrenciler olarak Soma’da yaşanan işçi katliamının ardından 16 Mayıs Cuma günü;

-Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu’nun Maden Mühendisliği akademi kurulundan çıkarıldığını maden fakültesi dekanı tarafından resmi açıklama ile deklare edilmesi,

-Bu işgale katılan hiç kimseye soruşturma açılmaması, 

-Rektörlüğün Soma’da yaşananların kaza değil, iş cinayeti olduğunu açıklaması, 

-İTÜ’de taşeron işçilerin, İTÜ öğrencilerinin, EĞİTİM-SEN’in, akademik ve idari personelinin temsilcilerinden oluşan bir taşeron izleme komisyonunun kurulması, 

-İTÜ’de Soma’da yaşanan katliam ile ilgili bir inceleme komisyonu kurulması ve bu komisyona bizlerin belirleyeceği, İTÜ mensupları ve araştırmacılarının da dahil olması, 

-İTÜ’nün taleplerle ilgili konuların hepsini netliğe kavuşturan kurumsal bir açıklama yapması talepleriyle eylemimize başladık. Soma’da yaşanan katliam karşısında duyduğumuz acıyı tarif etmek çok zor. Ancak bizler İTÜ öğrencileri olarak duygularımızı, halkımızın geleceğine ilişkin duyduğumuz sorumlulukla birleştirerek harekete geçtik. Soma’daki katliamın sorumlularından hesap sormaya İTÜ’den başladık. Katil patron Alp Gürkan’ın üniversiteyle tüm ilişkilerinin kesilmesi, kârlarını her türlü değerin ve en önemlisi insan hayatının önünde tutan kapitalistlerin üniversiteyi ve ülkeyi yöneten temel sınıfsal güç olmasına yönelik itirazımızdır. 

460.jpg

Madencilerimizin ölümünün katliam olduğu gerçeğini kabul etmeyen, bilimin ve insanlığın gerektirdiği gerçekler yerine danışmanlığını yaptığı katil şirketi savunan zihniyet, bütün bir üniversite sisteminin sermaye tarafından tutulduğunun göstergesidir. 

Nihayet İTÜ’de taşeronun kaldırılmasına yönelik talebimiz, kendi üniversitemizden başlayarak köleliğin adı olan taşeron sisteminden kurtulmak için tüm halkımıza yaptığımız bir mücadele çağrısıdır.

3 gündür sürdürdüğümüz işgal eylemimizle çağrımızı üniversite ve ülke kamuoyu ile paylaşmış bulunuyoruz. Bugüne kadar İTÜ rektörlüğü taziye mesajı yayınlamakla yetinmişti. Ancak şimdi durum farklıdır. İTÜ’nün Soma’daki katliam karşısındaki tavrını rektörlük değil Maden Fakültesi işgalinde ifadesini bulan öğrencilerin iradesi yansıtmaktadır. Bu irade Soma’daki katliamın hesabını sorma, katillerin peşini bırakmama iradesidir. Ancak işgal eylemi Soma’daki katliamın hesabını sormak için tek başına yeterli olmamıştır, mücadelenin güçlenerek devam etmesi gerekir. Taleplerimizin hayata geçirilmesi için ne verilen sözlü vaatlere, ne rektörlük tarafından yapılan kurumsal açıklamaya ne de bugüne kadar üniversite-sermaye işbirliğini her şeyin üzerinde tutan İTÜ yönetiminin iradesine bel bağlıyoruz. Taleplerimizin hayata geçmesinin güvencesi olarak Maden Fakültesi işgalinde ortaya çıkan mücadele iradesine ve üniversite emekçileriyle birlikte öğrencilerin örgütlü gücüne güveniyoruz. 

Bizler İTÜ öğrencileri olarak Roboski’den, Reyhanlı’dan Soma’ya katillerin ve tüm sorumluların cezalandırılmasının takipçisi olacağız.

Bugün sona erdirdiğimiz işgal eylemi üniversite sermaye işbirliğine ve taşerona karşı savaş ilanımız için sadece bir başlangıçtır.

İşgal eylemleri tüm üniversitelere yayılarak devam etmelidir. 

Taleplerimizin peşindeyiz. Soma katliamını affetmeyeceğiz, unutmayacağız. Katliamların hesabını sormak için yeni işgaller, yeni boykotlar yeni grevlerle mücadeleyi büyüteceğiz. 

Bu daha başlangıç mücadeleye devam!" 

İTÜ işgalinin ardından rektörlük tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde;

"Soma’da yaşanan elim facia sonucu gerçekleşen kayıplar tüm toplumu olduğu gibi başta öğrencilerimiz olmak üzere üniversitemizin tüm mensuplarını üzmüş ve derinden yaralamıştır. Gerçekleşen kayıpların kader ile açıklanması olanaksızdır. Kader ve ecel insan oğlunun ihmali ile oluşan sorumluklarını ortadan kaldırmaz. Bu tür acıların yaşanmaması için başta madenler olmak üzere yüksek riskli tüm çalışma alanlarında gerçekleştirilecek bilimsel teknik ve mesleki araştırmalarla, olumsuz koşulların saptanması ve iyileştirilmesi için acilen girişimde bulunulması gerekmektedir. Ayrıca kendi üniversitemiz dahil olmak üzere, tüm çalışma ortamlarının ve koşullarının (sosyal güvence, taşeronlaşma vb.) iyileştirilmesi için gerekli adımlar vakit yitirilmeden atılmalıdır. Bu amaçla geniş katılımlı çalışma gruplarının kurulması sağlanacaktır. 

Toplumumuzun ve İTÜ camiasının duyarlılığını paylaşır, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek ilgili diğer kurumlarla birlikte gerekli çalışmalara hazır olduğumuzu ve bu konuda inisiyatif almaktan kaçınmayacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz. Başta öğrencilerimiz olmak üzere, tüm İTÜ camiasına duyarlılığı için teşekkür ederiz. 

Soma'da yaşamını yitiren madencilerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralı madencilerimize de acil şifalar diliyoruz. Facianın tüm mağdurlarının acısını yürekten paylaşıyoruz. 

İTÜ REKTÖRLÜĞÜ"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89