• BIST 9692.61
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 6 °C

İşte Hükümetin Öncelikleri

İşte Hükümetin Öncelikleri
Başbakan Erdoğan tarafından bugün TBMM'de okunacak olan 61. Hükümet Programı'nda projeler ön plana çıkıyor.

Başbakan Erdoğan tarafından bugün TBMM'de okunacak olan 61. Hükümet Programı'nda projeler ön plana çıkıyor.

Hükümet 2015'e kadar bazı projeleri bitirmeyi bazılarının ise inşaatına başlamayı taahhüt ediyor. 61. Hükümetin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması ve yeni kabinenin ilk toplantısını yapmasının ardından gözler programa çevrildi. Yeni hükümetin 4 yıllık icraat hedeflerini alan hükümet programı, bugün saat 15.00'de Başbakan Erdoğan tarafından Meclis Genel Kurulu'nda okunacak. Hükümet programı üzerine görüşmeler 11 Temmuz'da, güven oylaması ise 13 Temmuz'da gerçekleşecek.

Yaklaşık 50 sayfa olan proje ağırlıklı hükümet programında, ekonomik istikrarın ve büyümenin süreceği vurgulanıyor. İşte programın ana başlıkları:

SİVİL ANAYASA: Yasakların değil özgürlüklerin esas olduğu demokratik ve şeffaf bir Anayasa hazırlanacak. Anayasa, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlamaya yönelik kurumsal güvenceleri içerirken bir yandan da siyasi sistemin işleyişindeki belirsizlikleri ortadan kaldıracak. Yeni anayasa, mümkün olan en geniş tartışma, katılım, uzlaşma ve referandumla hazırlanacak. Kısa, öz ve açık bir dil kullanılacak. İnsan hakları ve çoğulculuk, esas olacak.

YÖK'E NEŞTER: YÖK yeniden düzenlenecek. Üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayan, denetleyen ve belli alanlarda akreditasyon sağlayan bir kurum haline dönüştürülecek. Üniversitelerin çeşitliliğine ve kendilerini geliştirmesine kolaylık sağlayan bir yapı oluşturulacak.

ULAŞTIRMA: İstanbul'a 3. Havaalanı ve boğaza ikinci tüp geçit yapılırken 3. köprü ile Kanal İstanbul'un inşaatları başlayacak. Galataport ve Haydarpaşaport liman projeleri hayata geçirilecek. Mevcut garlar yenilenecek ve yeni hızlı tren garları inşa edilecek. Eskişehir-İstanbul ve Ankara-İzmir hızlı tren projeleri tamamlanarak Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı uzunluğu 2015' e kadar 3.500 kilometreye ulaşacak. Edirne ile Diyarbakır arasında uzanacak otoyol tamamlanacak. İstanbul-İzmir otoyolu tamamlanırken Ankara-Samsun ve Ankara-İzmir otoyollarına başlanacak ve tamamlanacak.

SOSYAL GÜVENLİK: İlk defa istihdam edilen kadın ve gençler için işverenin ödeyeceği sosyal güvenlik primi 3 yıl süreyle alınmayacak. İŞKUR'a kayıtlı her işsiz için "İş ve Meslek Danışmanı" belirlenecek. Sendikal örgütlenme oranları ile toplu sözleşmeden yararlanma oranları AB ortalaması düzeyine çıkarılacak. Gündüzlü bakımına ihtiyaç duyan yaşlılar için "Yaşlı Kreşleri" açılacak.

EĞİTİM PROJELERİ: Okul öncesi eğitim ilköğretimle birleşecek. Bütün il ve ilçelerde okul öncesi eğitime önem verilerek yaygınlaştırılacak. Zorunlu eğitim-öğretim 13 yıl olacak. Açılacak dersliklerle bir sınıfta en fazla 30 öğrenci ders görecek. Üniversitelerde öğretim üyesi başına 20 öğrenci düşecek. 2015'e kadar ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 85'e çıkacak.

22 İLE ŞEHİR HASTANELERİ: İlk kez uygulanacak olan Kamu-Özel Ortaklığı modeli ile sağlık tesisleri, yüksek teknoloji merkezleri, sosyal yaşam alanları, sağlık bilimleri üniversitelerinin bir arada bulunduğu dev şehir hastaneleri oluşturulacak. 2015'e kadar 22 ile kurulacak şehir hastaneleri ile 38 bin yeni yatak oluşturulacak.

YARGIDA YENİ DÖNEM: Çıkarılan kanunlar ve personel sayısının artırılmasıyla yüzde 20 azaltılan yargının iş yükü, yeni dönemde daha da hafifleyecek. İstinaf Mahkemeleri faaliyete geçirilecek. Uzlaşma ve uyuşma alternatifleri düzenlenerek mahkemeye gelmeden sorunların çözümü teşvik edilecek. Hâkim- savcı ve yardımcı personel sayısı artırılacak. Adli Tıp Kurumu'nun kapasitesi artırılacak. Yasa ile altyapısı hazırlanan Kamu Denetçiliği sistemi hayata geçecek.

BÜROKRASİ AZALACAK: E-dönüşüm projesine ivme kazandırılarak elektronik yazışma ve elektronik arşiv sistemiyle kâğıt, evrak masrafı da sıkıntısı da tarihe karışacak. Kurumların arşivinde bulunan belgeler, kamu hizmeti almak isteyen vatandaştan talep edilmeyecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89