• BIST 9079.97
  • Altın 2320.281
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9543
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 9 °C

İşte CHP'nin 'Demokrasi Raporu'

İşte CHP'nin  'Demokrasi Raporu'
Kemal Kılıçdaroğlu'nun köşe yazarlarına açıkladığı Demokrasi Raporunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun köşe yazarlarına açıkladığı Demokrasi Raporunun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) “Eşit Yurttaş Özgür Toplum” başlığını verdiği “Demokrasi” raporunu açıkladı. “Özgürlükçü demokrasi” temasına dayandırılan raporda, asker üzerinde daha fazla denetim ve 27 Nisan e-muhtırasının soruşturulması talep ediliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da sabah kahvaltısında buluştuğu gazetecilerle partisinin 'Demokrasi Raporu'nu paylaştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Sencer Ayata ile raporun hazırlanmasında görev üstlenen Dr. Mehmet Karlı, çalışma konusunda gazetecilere kısa birer sunuş da yaptılar. CHP'nin raporu, özgürlükçü demokrasi vaadiyle başlıyor. Raporda, "yargı yürütmenin emrine sokuldu", "devlet partileşti" yorumları yer alıyor. “Özgürlükçü demokrasi” temasına dayandırılan raporda, “klasik demokrasi”nin azınlıkta kalanların korunması ile eşit ve devredilmez haklara doğru evriminin altı çizildikten sonra kapsamlı bir AKP eleştirisi de yapılıyor.

27 NİSAN SORUŞTURULSUN ASKER DAHA SIKI DENETİM ALTINA ALINSIN

Demokrasi raponun önemli başlıklarından biri asker-sivil ilişkisine yönelik. CHP askeri darbelere, silahlı kuvvetlerin siyasete karışmasına karşı olduğunu bildiriyor. 27 Nisan E-muhtırasının hukuki yollardan soruşturulması talep ediliyor. Ayrıca, askeri yargının görev alanının daraltılması, askeri yüksek idare mahkemesinin görevlerinin danıştaya bırakılması öngörülüyor. CHP, Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasına da sıcak bakıyor. Raporda, meclisin silahlı kuvvetler üzerindeki yetkisinin artırılması önerisi de var. Genelkurmay Başkanı'nın belirli aralıklarla Milli Savunma Komisyonu’na, MİT Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürü'nün de ihtisas komisyonlarına bilgi vermesi gerektiği vurgulanıyor.

ÖZEL YAŞAMIN KORUNMASI

Rapordaki bir diğer bölüm ise özel hayatın gizliliğine yönelik. CHP, yasal düzenlemelerin özel hayata müdahalenin sınır ve kapsamını genişlettiğini savunuyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın tüm üyelerinin hükümet tarafından atandığını, faaliyetlerinin yargı ve yasamanın denetimi dışında olduğunu öne sürüyor.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALDIRILSIN POLİS KANUNU DEĞİŞTİRİLSİN

Demokrasi raporunda, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması, polis vazife ve selahiyet kanununun değiştirilmesi de öneriliyor. Ayrıca siyasi cinayetleri aydınlatmak için Meclis'te komisyon kurulacağı ifade ediliyor. Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu görülen kamu görevlilerinin yargılanmamasının da istendiği raporda yargınlanma süresindeki uzun tutukluluk süreleri de eleştiriliyor.

KÜRT SORUNU: TEK KİMLİK DEĞİL ÇOĞULCULUK

Kürt sorununun çözümünde CHP’nin “Üçüncü Yolu” temsil ettiğinin, sorunun ne sadece ekonomik ne de sadece kültürel ve siyasi olduğunun vurgulandığı raporda, vatandaşlığın “tek bir kimliğe refaransla değil, kimliksel çoğulculuğu içerecek şekilde tanımlanması” öneriliyor.

Raporda ayrıca basın özgürlüğü ve doğru haber için gazetecilerin gerekirse “zorunlu olarak sendikalı” yapılması öneriliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89