• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

İran'a yaptırımsız çözüm arıyoruz

İran'a yaptırımsız çözüm arıyoruz
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sorunun yaptırımsız çözülmesi için çıkış yolu aradıklarını söyledi.

İran'ın tartışmalı nükleer programı nedeniyle yaptırım tartışmalarının arttığı bir dönemde Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yaptırım uygulanmadan bu süreçten çıkmak için çözüm aradıklarını söyledi. Tahran'a müeyyide uygulanması halinde bundan Türkiye'nin zararlı çıkacağını hatırlatan Davutoğlu, İran konusunda Brezilya ile beraber çalışacaklarını ifade etti.

Batılı ülkelerin tartışmalı nükleer programı nedeniyle İran'a yaptırım uygulamak için paket hazırladığı bir aşamada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sorunun yaptırımsız çözülmesi için çıkış yolu aradıklarını söyledi. Brezilya'daki temasları sırasında gazetecilere konuşan Davutoğlu, İran'a yapacağı ziyaret sırasında sorunun diplomatik yollarla çözümü konusundaki yeni fikirleri ele alacaklarını belirtti. İran tarafı ile uluslararası toplumda bu dönemde oluşan havayı paylaşacağını belirten Bakan Davutoğlu, "Bu süreçten herhangi bir olumsuz gelişmeye ya da yaptırıma mahal bırakmaksızın çıkmanın yollarını açmak; bütün mesele bu." dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin İran'ın komşusu ve böyle bir paketin bedelini belki en fazla ödeyecek ülkelerden biri olduğunu hatırlattı. Brezilya ziyareti çerçevesinde yaptığı görüşmelerde diğer konuların yanı sıra İran'ın nükleer enerji programı konusunu da ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, "Türkiye de, Brezilya da bu konunun diplomatik yollarla çözümlenmesini istiyor." dedi.

Bakan Davutoğlu, Brezilya'daki temasları sırasında Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ve Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile görüştü. Amorim ile düzenlediği ortak basın toplantısında Davutoğlu, Latin Amerika ülkesiyle gelişen ilişkileri daha da kurumsallaştırmak, stratejik işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. Brezilya Dışişleri Bakanı Amorim de iki ülke arasında giderek gelişen ilişkiler ve artan ticaret hacmine işaret ederek siyasi alanda da benzer görüşlere sahip olduklarını, Ortadoğu, Filistin sorunları ve İran gibi konu başlıkları için sık sık istişare yaptıklarını kaydetti.

Davutoğlu, Arap elçilerle görüştü

Davutoğlu resmi temaslarının ardından Türkiye'nin Latin Amerika'daki büyükelçileri ile bir araya geldi. Bu toplantısının ardından da Bakan, başkent Brasilia'da ülkelerini temsil eden Arap ülkeleri büyükelçilerini kabul etti. Büyükelçilerin Türkiye'nin Brasilia Büyükelçisi Ersin Erçin'e, Davutoğlu'nun Ortadoğu'ya ilişkin görüşlerini dinlemek istediklerini iletmeleri üzerine düzenlenen görüşmede, Bakan Davutoğlu, 17 ülkenin büyükelçisine Türkiye'nin son dönemdeki bölgeye yönelik politikalarını anlattı. Bu arada Davutoğlu ve heyetini gelecek hafta yoğun bir ziyaret trafiği bekliyor. Davutoğlu Azerbaycan, İran, Sırbistan, İtalya ve Estonya'ya gidecek. Bakan'ın, Kırgızistan'a da gitmesi planlanıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89