• BIST 9693.46
  • Altın 2507.739
  • Dolar 32.5882
  • Euro 34.8421
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

İptal ederlerse secime gideriz

İptal ederlerse secime gideriz
Devlet Bakanı Bülent Arınç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde değişiklik paketini Anayasa Mahkemesi’ne götürecek muhalefete meydan okudu.

Devlet Bakanı Bülent Arınç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde değişiklik paketini Anayasa Mahkemesi’ne götürecek muhalefete meydan okudu: Millet 22 temmuzda nasıl cevap verdiyse şimdi fazlasını verir.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa değişiklik paketiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Anayasa paketinin referanduma gitmesi durumunda yüzde 60’la kabul edileceğine inandığını belirten Arınç, CHP lideri Deniz Baykal’ın paketteki üç maddenin ayrılarak kalanının Meclis’te kabul edilmesi önerisinin sebepleri üzerine düşünmek gerektiğini söyledi.

‘Evet’ çıkacağını biliyorlar

Referandumdan ‘evet’ oyu çıkacağını muhalefetin bildiğini belirten Arınç, şunları söyledi: “Hayır demenin kendilerine ne getireceğini biliyorlar. Değişiklik yüzde 60 ile 57 ile 51 ile çıktı diyelim. Bütün ‘evet’ oyları iktidarın tarafına geçer. ‘Hayır’ oylarını da muhalefet paylaşır. Yüzde 60 ile kabul edilen bir değişikliği Sayın Sezer’in, Sabih Kanadoğlu’nun aklına bakarak Anayasa Mahkemesi’ne götürmek CHP’ye bir şey mi kaybettirir, yoksa AK Parti’ye çok şey mi kazandırır. Halkla kavga olmaz. Halkın iradesine karşı ‘Ben dokuza ikilik dengesi olan Anayasa Mahkemesi’nde nasıl olsa çözerim’ düşüncesiyle hâlâ kendisine bir hat oluşturmaya çalışılırsa millet bunun cevabını 22 temmuzda nasıl verdiyse şimdi daha fazlasını verir. Hiç buna teşebbüs etmesinler.”

Gül milletin cumhurbaşkanı

Baykal’ın teklifteki üç maddeyi ayırması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yaptığı çağrıyı değerlendiren Arınç, şöyle devam etti: “Baykal'ın bugüne kadarki tavrı, Sayın Gül’ün elini sıkmama, Meclis’e girdiği zaman ayağa kalkmama, sırtını dönmek, onu cumhurbaşkanı olarak kabul etmemek oldu. Zaten bu cümle onu gösteriyor. ‘Sen AK Parti’nin Cumhurbaşkanısın, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı değilsin...’ Bunu söyledikten sonra bir de ona yol göstermesi, nezaketle ne kadar bağdaşır? Siz iyi bir siyasetçiniz ama sizin sözlerinizi yutmayacak da insanlar var. Sayın Gül bizim gördüğümüz kadarıyla AK Parti'nin Cumhurbaşkanı olmadı, Türk halkının sevdiği bir Cumhurbaşkanı oldu.”

Baykal’a ‘evet’ diyemeyiz

Baykal’ın ‘bir kısmı Meclis’te kabul edilsin, bir kısmı referanduma gitsin’ önerisini kabul etmenin mümkün olmadığını belirten Arınç, 2007’de yapılan Cumhurbaşkanlığı referandumuyla ilgili bilgi verdi. O referandumdaki Anayasa değişikliğinin paket halinde oylandığını belirten Gül, Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerin yarın tamamlanması durumunda Meclis’teki ilk görüşmenin bir hafta içinde olacağını söyledi. Meclis’teki süreçle ilgili bilgi veren Arınç, her madenin görüşülmesine üç saat ayrılacağını belirterek, “Her oylamada maddelerin aldığı oylara bakılacak. 330’nun altında oy alan madde reddedilmiş olacak. Sonra paket tümden oylanacak. İsterse o maddelerin bazıları 330’un altında oy alsın. Tümden alınacak oy Anayasa gereğince dikkate alınıyor” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89