• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

İdris Baluken Kandil’e gidiyor

İdris Baluken Kandil’e gidiyor
PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeye hazırlanan BDP’nin müzakere heyetinden İdris Baluken, hafta sonu Kandil'e gidiyor.

Hükümet-Cemaat kavgasının gölgesinde kalan çözüm sürecinde trafik ağır ilerliyor. BDP heyeti gelecek hafta İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmeyi bekliyor. Bu görüşme öncesinde heyet üyelerinden, partinin Grup Başkanvekili İdris Baluken hafta sonu bu defa tek başına Kandil'e gidecek.

Hem Abdullah Öcalan hem de BDP cephesi seçimlerden önce müzakerelere yasal zemin kazandıracak bir düzenlemenin Meclis’ten geçirilmesini istiyordu. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş bir süre önce gelinen bu noktayı “Çözüm süreci koptu kopacak” sözleriyle tanımlamıştı. Abdullah Öcalan ise son görüşmede,

“Bu ciddiyetsizlik, bu savrulma tutumu devam ederse süreç için daha fazla katkı sunmam güçleşir. Hükümet seçimi bahane edip meselenin ciddiyetinden uzak bir noktaya savruluyor. Böyle devam ederse sürecin bitmesinin sorumlusu olur. Bütün demokrasi güçleri, aydınlar üzerine düşen görevi yapmalı; süreç ve barışın üzerine titremeliler ve hükümete sürekli bunu hatırlatmalılar. Yoksa iş işten geçtikten sonra söylenen sözlerin hiçbir anlamı kalmayabilir; hükümet üzerinde baskı oluşturmalılar.” ifadelerini kullanmıştı.

“Yasal statünün seçim öncesi çıkması gerekiyordu”

Federal Kürdistan'a hareketinden önce basının sorularını yanıtlayan İdris Baluken, Kandil’de hükümet ile temaslarında aldıkları mesajları gündeme getireceklerini belirtti.

“Bizim için önemli olan yasal statü oluşturulmasıyla ilgili düzenlemenin seçim öncesi gündeme gelmesiydi. Hükümet, bütün enerjisini iktidar kavgası için harcamaya başladı. Çözüm sürecinin stratejik anlamını, önemini geri plana attılar.”

Gelinen bu durumu KCK yöneticileriyle ele alacaklarını belirten BDP’li Baluken, “Biz süreç devam ettiği sürece güven ortamını sağlamak için çaba gösteririz” dedi ve ekledi:

“Kaygılarımız artmış olabilir ama bu süreci başlatan, bizim başmüzakereci olarak nitelediğimiz Sayın Abdullah Öcalan’dır. Devam edip etmediğine de Sayın Öcalan karar verir.”

BDP heyetinin yanısıra Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve HDP’li Sırrı Süreyya Önder de Kürt Konferansı ve Kürtlerin birlik halinde hareket etmesi konularında görüşmeler yapmak üzere ikinci defa İmralı’ya gitmek için bekliyor. HDP Eş Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel de İmralı’ya gitmek istiyor. İdris Baluken, bu görüşmelerin daha sonra yapılmasını beklediklerini söyledi. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89