• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

İdlib görüşmeleri sona erdi: Anlaşmaya varılamadı

İdlib görüşmeleri sona erdi: Anlaşmaya varılamadı
Moskova’da Türkiye ve Rusya heyetleri arasında gerçekleşen görüşmelere ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “müzakerelerden tatmin edici bir sonuç çıkmadı” dedi.

Türkiye ve Rusya heyetleri, Suriye’nin İdlib vilayetindeki durumu ele almak için Moskova’da ikinci kez görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rusya heyetine ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentyev başkanlık etti.

Taraflar Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya gelirken, görüşmelere diplomatların yanı sıra askeri ve istihbarat yetkilileri de katıldı.

Yapılan görüşmelere ilişkin hem Ankara’dan hem de Moskova’dan açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptığı açıklamada “Şu ana kadar müzakerelerden bizi tatmin edeci bir sonuç çıkmamıştır. Sunulan kağıdı ve haritayı kabul etmedik” ifadelerini kullandı.

“İdlib’de temel çizgimiz Soçi mutabakatına geri dönülmesi” diyen Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İdlib’de askeri gözlem noktalarının yerlerinin değişmesi söz konusu değildir. İdlib’in korunması ve sivillerin muhafaza edilmesi için bölgeye askeri tahkimat ve sevkiyatımız devam edecek. İdlib’de askerimize saldırı olduğunda en sert şekilde cevabının verileceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”

Moskova: İdlib anlaşmasına bağlılık teyit edildi

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise görüşmede, İdlib bölgesinde gerilimi azaltmaya yönelik anlaşmaya her iki ülkenin bağlı kaldığının teyit edildiğini belirtti.

Açıklamada, “Rusya ve Türkiye temsilcileri, İdlib bölgesinde uzun vadeli güvenliğin sağlanmasının sadece Suriye’nin egemenliğine bağlılık temelinde mümkün olduğunu kaydetti” denildi.

Suriye hükümet güçlerinin son haftalarda muhaliflerin elindeki son bölge olan İdlib ve çevresine düzenlediği operasyonlar ve neticesinde elde ettiği toprak kazanımları, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğini zedeliyor.

Esad’a karşı savaşanları destekleyen Türkiye iki hafta içinde 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıların ardından Suriye hükümet güçlerinin geri çekilmesi için ültimatom vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye güçlerinin Şubat ayı sonuna kadar gözlem noktalarının gerisine çekilmemesi halinde “gereğini yaparız” demişti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise kendisine bağlı güçlerin Halep’teki ilerleyişine dair yaptığı açıklamada, “Halep ve İdlib kırsalının kurtuluşu kuzeyden gelen bazı boş sesleri saymazsak devam ediyor” diye konuşmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89