• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 13 °C

'Hükümet Oslo görüşmelerini sahiplenmelidir'

'Hükümet Oslo görüşmelerini sahiplenmelidir'
BDP Eş Başkanı Demirtaş, üst düzey MİT görevlilerinin KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırılmasını değerlendirdi.

Üst düzey MİT görevlilerinin KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırılmasını değerlendiren BDP Eş Başkanı Demirtaş, “Hükümet çıkıp açık açık Oslo görüşmelerini, İmralı görüşmelerini sahiplenmelidir. Ortada bir suç yoktur” dedi.

KCK soruşturması kapsamında, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile birlikte eski müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş’in ifadeye çağırılmasını değerlendiren BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, yaşananların devletin kurumları arasındaki bir çatışma değil, AK Parti içi bir çatışma olduğunu söyledi.

AK Parti’nin yapmış olduğu yasal değişiklikler, atamalar ve fiili uygulamalarla devletin bütün kurumlarını ele geçirdiğini belirten Demirtaş, “Türkiye’de bir vesayet rejimi vardır, AKP bu rejimi ele geçirmiştir. Şimdi kendi içinde bir çatışma yaşıyorlar. Bu hamle Kürt sorununda diyalog temelli arayışlara karşı bir hamle” dedi.

'Başbakan güçlenerek çıkar'

Bu süreç MİT müsteşarına karşı bu işlemleri yapanların tasfiye edilmesi ile sonuçlanır. Bu süreçten başbakan ve MİT ekibi güçlü çıkar. Bunun tabi ki savcı tarafından bilinçli olarak yapılıp yapılmadığını araştırmak lazım. Savcı çok iyi biliyor ki MİT müsteşarını ifadeye çağırmak sıradan bir olay değil. İfadeye çağırıp tutuklayarak içeriye atamazlar, bunu da biliyorlar. Hükümetin bir tasfiye operasyonu yapmasına zemin mi hazırlandı, fırsat mı sunuldu diye bakmak lazım.

'Başbakan mı ifadeye çağırıyor?'

Madem dinleme kaydıyla arkadaşlarımızı tutukluyorlar, bu işin altında bakanlar da çıkar Başbakan da çıkar tabi ki. Çünkü ortada yasa dışı bir iş yok.

Bugün meselenin bu noktaya gelmesinin en önemli nedeni Başbakan’ın Kürt sorununda diyalog sürecinin arkasında açık bir siyasal irade koymamasıdır. Yani ‘Bunu devlet yürütüyor, hükümet ile alakası yok, bizimle alakası yok’ diyerek topu taca atan ve hedef saptıran bir anlayışı Başbakan’ın. Oysa hem Oslo hem İmralı görüşmelerinde Başbakan çıkıp açık açık ‘Bu bir hükümet politikasıdır, bu bir siyasi irade ve tercihtir’ demiş olsaydı bugün bu noktalara gelinmeyebilirdi.

'İşlerini yaptılar'

Ama Başbakan ne yaptı? Sanki bürokratlar istihbarat amaçlı, terörle mücadele amaçlı bir takım görüşmeler yürütüyorlar, hükümet de bunların arkasından değil, ama olup bitenlere göz yumuyorlar havası yarattı. Oysa durum öyle değil, bunlar devlet memuru, bu ekibe talimatı veren hükümetin kendisidir. Bunu çıkıp açık açık söylemesi lazımdı.

Hükümet çıkıp açık açık Oslo görüşmelerini, İmralı görüşmelerini sahiplenmelidir. Ortada bir suç yoktur. Tam tersine geçmiş dönemde diyalog yürütmeyen PKK ile Öcalan ile diyalog yürütmeyen varsa onlar suç işlemiştir. Onların işi diyalog yürütmektir. Bu insanlar işini yapmıştır.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89