• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

‘Hükümet çözüm sürecini dondurdu’ iddialarına yanıt

‘Hükümet çözüm sürecini dondurdu’ iddialarına yanıt
HDP Grup Başkanvekili Baluken ‘hükümet çözüm sürecini dondurdu’ iddialarını değerlendirdi.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, medyanın bu süreçte daha sorumlu ve ilkeli haberler yapması gerektiğini söyledi.

Bazı basın organlarında hükümetin süreci dondurduğuna dair haberlerin çıkması, CNN Türk’ün kulis bilgilerine dayanarak hükümetin süreçte bekleme politikasını yürürlüğe koyduğu ve İmralı ile HDP arasındaki temasların da dondurulduğu ileri sürüldü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken söz konusu iddiaları İMC TV’ye değerlendirdi.

Baluken, Çözüm sürecinin dondurulmasının çok ciddi sıkıntıları beraberinde getireceğini belirterek “Özellikle basın yayın organlarının özellikle bu dönemde daha sorumlu daha ilkeli haber yapmalarına ihtiyaç var” dedi.

Baluken açıklamalarında şunlara değindi:

“Bugün bazı basın yayın organlarında çıkan haberleri bizde sizler gibi okuduk. Ama bunu doğrulatacak herhangi bir bilgiye sahip değiliz. Bunun çok doğru olma ihtimalini olmadığını düşünüyorum.

“Dile getirilen iddialarda doğru değil. Bizim yeniden İmralı’ya gitmek için yapmış olduğumuz yapmış olduğumuz bir başvuru yok. Dolayısıyla biz başvuru yapılmışta buna karşılık verilmemiş gibi haber yansıtılıyor. Bunun hiçbir şekilde doğruyu yansıtmadığını ifade etmek istiyorum.

“Bizim aldığımız bazı görüşler hükümetle bugüne kadar yaptığımız direkt resmi temaslardaki görüşlerdir. Biz en son hükümetle yapmış olduğumuz görüşmelerde ki en son İmralı ziyaretinden sonra henüz bir görüşme yapmış değiliz, ama ondan önce yapmış olduğumuz görüşmelerde sürecin hızlandırılması ve müzakereye geçişle ilgili belli çerçeveler paylaşmıştık. Biz hala o yapmış olduğumuz görüşmelerde mutabık kaldığımız çerçeveyi referans alıyoruz.

‘Bu süreçte medya daha ilkeli haber yapmalı’

“Burada tabi önemli olan bir hususu şudur. Özellikle basın yayın organlarının özellikle bu dönemde daha sorumlu daha ilkeli haber yapmalarına ihtiyaç var. Çünkü çözüm süreci hem Türkiye’nin demokratik geleceği açısından hem de bölgemizin orta ve uzun vadeli barış ve huzuru açısından gerçekten hepimizin dört elle sarılması gereken bir süreç.

“Biz diyalog kanallarını açık tutarak bu sürecin müzakereye doğru evirilmesi ve müzakere sürecinde de ülkenin temel meselelerin çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

“Çözüm sürecinin dondurulmasına değil, bilakis hızlandırılmasına ihtiyaç var. Dondurulması çok ciddi sıkıntıları beraberinde getirebilir. Nitekim son haftalarda yaşadığımız sıkıntıların pek çoğu çözüm sürecinin gereklerinin yerine getirilmemesiyle ilgili sorunlar. O nedenle çözüm sürecinin gereklerini yerine getirerek hızlandırılmış bazı adımlarla biz sürecin rahatlayabileceğini düşünüyoruz.

‘Çözüm süreci ve Kobani politikasında sıkışma yaşıyor’

“Hükümet hem çözüm süreci ile ilgili hem de Kobani politikaları ile ilgili izlemiş olduğu tutumlardan dolayı ya da dile getirmiş olduğu bazı söylemlerden ötürü ciddi bir sıkışmayı yaşıyor. Bu sıkışma zaman zaman hükümet yetkililerin sürecin ruhuna uygun olmayan açıklamalarını beraberinde getiriyor.

“Biz bu sıkışmışlığın aşılması için basın üzerinden yapılacak polemiklere değil ciddi bir şekilde bu alanları rahatlatacak, sorunları giderecek hummalı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. O nedenle böylesi yöntemlerden hükümet yetkililerinin de bir an önce vazgeçmesi gerekiyor.

“Daha sorumlu açıklamalarla daha yapıcı çözüm önerileriyle bu sürecin hızlandırılmasına dair tutumlar geliştirmek gerekiyor. Sayın Başbakan’ın da bu gece yapmış olduğu konuşmada yine çözüm sürecinin önemine ve bunla hükümetin kararlılığına vurgu yapan mesajları yansıttı yine basına.

‘İmralı dönüşü hükümetle görüşme olmadı’

“Eğer mevcut tutum bu yönlü olursa biz bu sorun alanlarının hızla düzelebileceğine inanıyoruz. Bunun içinde diyalog kanallarını açık tutma ve süreci hızla ilerletmek mevcut sorunları da çözmek için daha fazla demokratikleşmeyi esas almak gerekiyor.

“İmralı’dan döndükten sonra hükümetle görüşmeler yapmadık, yürütmedik. Orada bazı görüşmeleri yapmamız lazım. En azından İmralı’da görüşmüş olduğumuz toplantı içeriğine dair hükümetin mevcut çalışmasını mevcut tutumunu öğrenmemiz gerekiyor.

“Şüphesiz ki bu görüşmeleri yaptıktan sonra tekrar İmralı’ya daha farklı heyetlerle gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun içinde görüşmelerimiz olacak.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89