• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 5 °C

Herşey O Sözlerle Başladı

Herşey O Sözlerle Başladı
Kürt açılımı, 28 Nisan'daki MGK'da kahve molasında Gül'ün Başbuğ'a dönerek söylediği şu sözler üzerine başladı...

28 Nisan'daki MGK'da Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'a, "Sizin 1 yılınız var, benimse birkaç yılım. Gelin hep birlikte bu ülke için hayırlı bir iş yapalım" diyen Gül, Kürt açılımına start verilmesini sağladı

Demokratik açılım sürecini hızlandıran tarihi cümleyi açıklıyor. Kürt sorununun çözümü yolunda 28 Nisan 2009 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında konuşmalar yapıldığı ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre kahve molasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında samimi bir diyalog yaşandı. Gül, Başbuğ'a, "Sizin görevinizde 1 yılınız var, benimse birkaç yılım. Gelin bu ülke için hayırla anılacak bir iş yapalım" dedi. Org. Başbuğ'un olumlu karşılık vermesi üzerine demokratik açılım çalışmalarına hız verildi.

Konu 30 Haziran ve 20 Ağustos MGK toplantılarında masaya yatırıldı. 5.5 saat süren 28 Nisan tarihli MGK toplantısında resmi gündemdeki "Kıbrıs, Afganistan, Terörle mücadele, enerji güvenliği" konuları ele alındı. Toplantının ikinci bölümüne geçilmeden önce kahve molası verildi. Kahve molasında "iyi şeyler olacak" dediği Kürt sorununun çözümüne ilişkin düşüncelerini paylaşan Gül, Org. Başbuğ'a dönerek, "Sizin görevinizde 1 yılınız kaldı, benimse birkaç yıl. Sonrasında bu görevlerde olmayacağız. Gelin hep birlikte bu ülkeye hizmet için, hayırlı bir iş yapalım. Güzel bir şekilde, hayırla anılalım" dedi.

Gül'ün bu sözleri ve Org. Başbuğ'un olumlu yaklaşımı ile sürecin daha hızlandırılması üzerinde görüş birliği oluştu. MGK sonrası yayımlanan bildiride de "Ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler ele alınmış; terörle çok yönlü mücadelenin demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri temelinde sürdürüleceği vurgulanmıştır" ifadesiyle bu yaklaşımın altı çizildi.

60 MADDE YAZILDI

Gül'ün tarihi cümlesiyle başlayan çalışmalarda İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın koordinasyonunda yürütülen çalıştaylar ve toplum kesimlerine yönelik nabız yoklama ziyaretlerinin ardından raporun yazımında önemli aşama kaydedildi. Başlangıçta 6 temel başlıkta toplanması öngörülen rapor, 60 maddeye kadar çıktı. Son olarak Başbakan Erdoğan'ın şehit ve gazi temsilcilerini kabulünde dile getirilen görüşler de rapora eklendi. Raporun, en az 100 maddelik hazırlanması planlanıyor. Devletin zirvesi tarafından değerlendirilecek olan raporda en aykırı görüşlerin de yer alacağı belirtildi. Buna gerekçe olarak, "Süreci baştan sekteye uğratmayalım. Hangilerinin plana dönüşeceği karar vericilerin takdiri" değerlendirmesi gösterildi.

PLAN ZİRVESİ

Rapor bir kitapçığa dönüştürülerek devletin zirvesinde tartışılacak. Bunun için Gül'ün başkanlığında, Erdoğan, Başbuğ ve devletin zirvesinin katılacağı bir toplantı yapılması planlanıyor. Kürt açılımıyla eş zamanlı olarak Devlet Planlama Teşkilatı da terörün Türkiye ekonomisine zararını ortaya koyan tarihin en kapsamlı analiz çalışmasını başlattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89