• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 11 °C

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düştü

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düştü
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki Yargıtay tarafından onanan 2 yıl 6 aylık hapis cezası kararı, Meclis Genel Kurulu’nda okundu.

Kararın okunması ile Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşmüş oldu.

HDP milletvekilleri ise Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki kararın okunmasını sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Gergerlioğlu, kararı tanımadığını vurgulayarak, “Partimin milletvekiliyim, hiçbir yere de gitmiyorum. Milletimin iradesine sığınıyorum” açıklamasında bulundu.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Celal Adan ise “Sayın Gergerlioğlu lütfen dışarı çıkmanızı rica ediyorum” diyerek oturuma ara verdi.

Adan siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşürken, HDP milletvekilleri “Darbeci AKP” diye slogan attı.

Celal Adan daha sonra idare amirlerini Gergerlioğlu’nu çıkarmak için Genel Kurul’a davet etti. Ancak, HDP ve CHP’liler görevlileri engelleyerek Gergerlioğlu’na yaklaştırmadı.

Kararı protesto eden Gergerlioğlu ile birlikte diğer HDP milletvekilleri Genel Kurul Başkanlık Divanı önünde oturma eylemi başlattı. Bunun ardından ise Meclis oturumu haftaya ertelendi.

TBMM'i terk etmiyoruz.!!!

AK Parti MHP Cumhur ittifakı vekilleri meclisten çıktı.

Biz çözüm için buradayız, sorunların halledilmesi için meclisi terk etmiyoruz. pic.twitter.com/HqohbElDM0

— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) March 17, 2021

Sancar: Asla boyun eğmeyeceğiz

Oturma eyleminin devam ettiği TBMM Genel Kurulu’na gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin şunları söyledi:

670-317.jpg

Ömer Faruk Gergerlioğlu arkadaşımızın vekilliğinin düşürülmesini hukukla açıklamak ve hukukla konuşmak saçmalıktır. Bu siyasi operasyondur. Demokrasiye darbe operasyonunun yeni bir adımıdır. Bu Meclis’e yeni bir darbedir. O nedenle burada hukuku kullanarak tartışmaya çalışmak, bu zulüm üzerine hizmet etmekten başka bir şey değildir. Hukuk ve anayasa yok, darbe operasyonu var ama direnen HDP var. Bu saldırılara karşı dimdik durmaya devam edeceğimizin kimsenin şüphesi yoktur. Asla boyun eğmeyeceğiz. Demokratik siyaset ısrarımızı sürdüreceğiz.

CHP ve TİP’ten destek ziyareti

HDP’lilerin oturma eylemi devam ederken, muhalefet partilerinden de destek geldi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve CHP milletvekilleri Genel Kurul’da HDP’yi ziyaret etti.

CHP’li İbrahim Kaboğlu, kararın yanlış olduğunu belirterek “Bu kararın okutulmuş olması sadece Gergerlioğlu’na uygulanan bir yaptırım değil, bu AYM’ye de uygulanan bir yaptırımdır. Seçmenlere de bir yaptırımdır” dedi.

TİP Genel Başkanı Baş ise Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin hukuksuz olduğunu belirtti.

Babacan’dan Sancar’a ‘Gergerlioğlu’ telefonu

Bu arada DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi sonrası HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

HDP’den yapılan açıklamaya göre “Halk iradesinin hukuksuz yöntemlerle gasp edilmesinin demokrasiye aykırı olduğu” değerlendirmesi yapılan görüşmede, bu yöntemin ülkeye zarar verdiği ifade edildi.

Babacan’ın, Sancar’a “Arkadaşımız, milletvekilimiz Mustafa Yeneroğlu Meclis’te. Biz de sizin yanınızdayız. Bu haksız kararı kuvvetli bir şekilde kınıyoruz” dediği de aktarıldı.

Ne olmuştu?

Sık sık hak ihlallerini gündeme taşıdığı için hedef haline getirilen Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 2017 yılında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Gergerlioğlu’nun, T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması suçlama konusu yapılmıştı.

Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018 tarihinde 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen hapis cezası, 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Yargıtay’ın onama kararı ise geçen hafta Perşembe günü Meclis’e ulaşmıştı.

Karara ilişkin itirazını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyan Gergerlioğlu, Meclis’in AYM’nin görüşünü beklemesi gerektiğini belirterek, mahkeme kararının “siyasi” olduğunu vurgulamıştı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Gergerlioğlu hakkındaki bireysel başvuru sonucunu beklemeyeceklerini açıklamıştı.

Son olarak dün Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Gergerlioğlu, karara direneceğini belirterek, “Meclis’te direneceğim, gelip beni buradan alıyorlarsa alsınlar. Bu bedele razılarsa gelip alsınlar. 1994’teki görüntüler olur” diye konuşmuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89