• BIST 8794.28
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

HDP’den DEVA’ya ziyaret: Güç birliğine ihtiyaç var

HDP’den DEVA’ya ziyaret: Güç birliğine ihtiyaç var
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Türkiye’nin içinde bulunduğu demokrasi ve özgürlükler krizi ile muhalefetin güç birliğini görüştü.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Herkes İçin Adalet” sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında muhalefet partilerini ziyaret etmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi’ni (SP) ziyaret eden HDP’nin üçüncü durağı Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde Genel Başkan Ali Babacan ile bir araya geldi.

Buldan’a HDP Sözcüsü Ebru Günay, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan eşlik ederken, DEVA Partisi Başkanlık Kurulu üyeleri Sadullah Ergin, İdris Şahin ve Helün Fırat da görüşmede yer aldı.

Türkiye’nin temel sorunlarının ve çözümlerinin ele alındığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

DEVA: Demokratik zeminde çözülmeli

Görüşmeyle ilgili DEVA Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Ekonomik, sosyal, hukuki ve siyasi sorunların ele alındığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Temel hak ve özgürlüklerin korunmasının ve hukukun üstünlüğünün temel bir ilke olduğunu vurgulayan Babacan, sorunların meşru demokratik siyaset zemininde çözülmesi gerektiğinin altını çizdi” denildi.

Buldan: Demokrasi ittifakına ihtiyaç var

Görüşme sonrası Buldan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sayın Ali Babacan ile bir araya geldik. Tıpkı Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ile yaptığımız gibi Türkiye’nin genel ve temel meselelerini, krizlerini konuştuk. Muhalefet arası bir güç birliğine, demokrasi ittifakına ihtiyaç olduğunu dile getirdik. Bu ittifakın yani demokrasi ittifakının seçimlere kadar bir geçiş dönemi olarak ifade ettiğimiz bir yol temizliği yapma ihtiyacını da masaya yatırdık.

Bu konuların başında elbette önemli olarak ele alacağımız adil yargılama yani yargı meselesi, haksız tutuklamalar, şu anda cezaevlerinde olan binlerce insanın haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde oldukları meselelerini konuştuk. Yine parlamenter sisteme geçiş için neler yapılması gerekiyor bunları konuştuk. KHK ile yönetilen bir ülkede zarar gören vatandaşlarımızın, toplumun bu meseleden nasıl çıkacağını dile getirdik.

Bu mesele başta olmak üzere yine kayyımlar konusu, belediye eş başkanların görevden alınması ve yerlerine kayyım atanması sadece HDP ile sınırlı kalmayan artık Türkiye’nin batısına da sirayet eden başta Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere ve bundan sonra da belki göreceğimiz yaşayacağımız bir mesele olarak görülmemesi gerektiğini konuştuk.

‘Görüşmeler devam edecek’

Gündemlerinde seçim ittifaklarının olmadığını belirten Buldan, “Yine seçim güvenliği, yani seçim ittifak gündemimizde değil ancak bir seçim güvenliğine ve oy güvenliğine ihtiyaç olduğu konusunu bugün bir kez daha konuştuk. Bundan sonra görüşmeler devam edecek. Kuracağımız heyetler kendi aralarında görüşmelerini yapacaklar. İstişarelerine, diyaloglarına devam edecekler” dedi.

Yeni Anayasa konusunda açık kapı

Buldan ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa konusunda bütün partilerle konuşulabileceği yönündeki açıklamasının sorulmasına Buldan şu yanıtı verdi:

HDP olarak yeni anayasa meselesinde bizim duruşumuz nettir. Nasıl bir Anayasa hazırlayacaklar buna bakacağız. Ceplerinde ne var, nasıl gelecekler muhalefet partilerinin kapılarını nasıl çalacaklar onu bilmiyoruz. Dolayısıyla biz HDP olarak elbette ki toplumun tüm kesimleriyle ortak bir anayasanın çıkarılması konusunda hemfikiriz. Sadece hükümetin belirlediği bir yeni Anayasa’nın Türkiye’ye hizmet etmeyeceği, faydalı olmayacağı kanaatini taşıyoruz. Elbette ki bütün muhalefet partilerinin görüşlerinin alınması gerektiği önemlidir, ama STK’lar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini bu meseleye katmakta fayda var.

17 Şubat’ta Gelecek Partisi yönetimi ile görüşeceklerini belirten Buldan, İYİ Parti’den de randevu talep edeceklerini sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89