• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 15 °C

HDP: Silopi saldırısı aydınlatılsın

HDP: Silopi saldırısı aydınlatılsın
HDP, Silopi’de yaşanan saldırının aydınlatılması ve sorumluların açığa çıkarılması için Meclis’e araştırma ve soru önergeleri verdi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 7 Ağustos'ta 3 kişinin yaşamını yitirdiği ve 15 kişinin yaralandığı olaylar ile ilgili Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Aycan İrmez, Leyla Birlik ve Ferhat Encü’nün ortak imzasıyla Meclis Araştırması açılması istendi.

Önergede şu ifadelere yer verildi:

“Kürtlerin demokratik hak ve taleplerinin inkarı, Kürtlerin soykırım eşiğine kadar getirilmesine neden olmuştur. 1990’lı yıllar bu duruma örnek teşkil etmesi açısından, devletin karanlık ve şiddet dolu yüzünün en net şekilde görüldüğü zamanlardır. Devlet, 1990’lı yıllarda tüm Kürt illerinde, sivil halka karşı sistematik bir yıldırma ve bastırma politikası geliştirdi.

Şırnak ili ve ilçeleri de ’90’lı yılların inkar ve imha politikalarından en çok nasibini alan kent oldu. Binlerce yurttaşımız ya öldürüldü ya kaybedildi ya da faili meçhul cinayete kurban gitti. 1990’ların karanlığını, acısını ve toplumsal travmasını henüz üzerinden  atamayan Şırnak, yeniden devletin ceberrut yüzü ile karşı karşıya kalmıştır.

Kolluk güçlerini koruyan ve kollayan siyasal iktidar yurttaşlara dönük her türlü katliamı ve hak ihlalini meşru kılmaya çalışmaktadır.7 Haziran seçimlerinde istediği sonucu alamayan geçici AKP Hükümeti’nin oy oranlarında en fazla düşüş olan yerleri savaş alanına dönüştürmektedir. Toplumların belleklerinde yakıcı izler bırakan katliam ve sindirme politikaları  toplumda büyük bir infial durumu yaratmaktadır.

Türkiye halklarının birlikte yaşam ve tarihsel beraberliğini şiddet politikaları ile dinamitleyenler  ülkeyi giderek tehlikeli bir merhaleye sürüklemektedir. Savaş konseptini devreye sokarak mevcut iktidarını tahkim etmeye çalışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi iktidarın izlediği tehlikeli politikanın önüne geçilmesi, bu kirli siyasete bağlı olarak Silopi’de katliam girişiminde bulunanların açığa çıkarılması, olayların aydınlatılması ve yurttaşların zararının tespit edilip tazmin edilmesi için Meclis araştırmasının açılmalıdır.”

Konuya ilişkin verilen soru önergesinde İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e şu sorular soruldu:

* Şırnak ve ilçelerinde sistemli bir öldürme politikası haline gelen ölümlerinin önüne geçmek, “cezasızlık” zırhlı ile korunan kolluk güçlerine yönelik etkin bir soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz?

* Silopi’de ateşli silahların kullanılması “kamu düzeni”ni sağlama maksadıyla mı yapılmaktadır? Ateş açma emri Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

* Polis baskınında yaşamını yitiren Hamdin Olaş, Mehmet Hıdır Tanboğa ve Kamuran Bilgin’in keskin nişancılar tarafından vurulduğu doğru mudur? Görgü tanıklarının beyanlarına göre Hamdin Olaş ve Mehmet Hıdır Tanboğa’nın yaralı halde hastaneye getirilirken, hastane yakınlarında infaz edilmiştir. Bu olaydan sorumlu tutularak gözaltına alınan, idari ve/veya adli soruşturmaya uğrayan kolluk güçleri var mıdır? Başlatılmadıysa bu yönlü bir soruşturmanın açılması için bir girişiminiz olacak mıdır? Silopi’de 3 kişiyi vuran polisler ve bu emri veren yetkililer görevden el çektirilmiş midir?

* Sokaklarda ve caddelerde dolaşan eli silahlı, sakallı ve bandanalı görünümleri ile yurttaşlar tarafından IŞİD’li benzetmesi yapılan ve tedirginlik uyandıran kişilerin sosyal medyada görüntüleri bulunmaktadır. Bu kişiler kimlerdir, görevleri nedir?

* Silopi’de polisin kullandığı mermilerin bir kısmının MKE yapımı olmadığı tespit edilmiştir? Polisin silah envanterinde MKE yapımı olmayan silah ve mermiler mevcut mudur? Silopi’de öldürülen 3 kişi hangi tür silahtan çıkan mermiler ile vurulmuştur? Vücutlarından çıkan mermiler MKE yapımı mıdır?

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89