• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

HDP heyeti Yalçın Akdoğan'la görüştü

HDP heyeti Yalçın Akdoğan'la görüştü
HDP heyeti, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina'da bir görüşme gerçekleştirdi.

HDP heyeti, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştü. Başbakanlık'taki görüşmede ilk kez Hatip Dicle de yer aldı. HDP heyeti, Öcalan'ın açıkladığı taslağı Akdoğan'la görüştü. Heyet, bir görüşme turu daha yaptıktan sonra çıkan sonuçları Öcalan ve KCK'yeaktaracak.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle ile bir araya geldi.

BAĞRIYANIK YİNE YOK

Basına kapalı görüşme, Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleşti. Heyette, DTK Eşbaşkanı Dicle ilk kez yer aldı. İmralı’da Öcalan’la görüşmeleri yürüten HDP heyetinde yer alması beklenen ‘Demokratik Özgür Kadın Hareketi’ üyesi Ceylan Bağrıyanık’ın ise bu görüşmede de yer almadığı görüldü.

HEYET GENİŞLEYECEK

Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından konuşan heyet sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, görüşmede taslağı ele aldıklarını belirterek, "Belirli önerileri, mutabık kalınıp kalınmadığı konuları tartıştık. Bir görüşme yaptıktan sonra Kandil'de bir KCK yetkilileriyle ziyareti gerçekleştireceğiz, DTK Eş Başkanı Sayın Hatip Dicle'nin katılımı ile. Şu an bu taslak üzerinde karşılıklı olarak değerlendirmelerde bulunduk. Gelinen aşamayı parti kurullarımızla bir değerlendirmede bulunup, tekrar Sayın Yalçın Akdoğan ile görüşme yapacağız" diye konuştu.

Hükümetin taslaktaki bazı konulara karşı çıktığı yönündeki soruları yanıtlayan Önder, "Bu aşamada değiliz, madde madde 'şuna mutabıkız şuna karşıyız' gibi bir durum yok. Bu aşamaya gelmiş değiliz. Genel yaklaşımlarımızı, sürecin takvimlenmesini, takvimlenme esaslarını karşılıklı görüşüyoruz. Bunun için bir görüşme daha yapacağız. Gelinen noktayı yetkili kurullarımızla, eş genel başkanlarımızla, bileşenlerimizle değerlendirdikten sonra bir tur daha görüştükten sonra bir kandil ziyareti" diye konuştu.

Hükümetle görüşmenin ne zaman yapılacağı yönündeki soruya da, "Bir iki gün içinde 2 ve belki bir üçüncü görüşmeyi yapacağız. Şu ara yoğun bir görüşme trafiği yaşanacak" sözleriyle cevaplandıran Önder, heyetin genişleyip genişlemeyeceği sorusuna, "Heyet genişleyecek" diye cevap verdi.

Mecliste görüşülen güvenlik paketine rağmen sürecin sağlıklı işleyip işlemeyeceğine ilişkin bir soruyu da, "belki de bunları konuşuyoruz" sözleriyle cevap veren Önder, Başbakan'ın "berraklık" vurgusuna da yanıt vererek şöyle konuştu: "Beraklık meselesinde bizim kadar iddialı olan, bizim kadar birimize bakanın ötekimizi gördüğü veya içimize bakanın dışımızı gördüğü bu ülkede bir başka kurum yok, buna hükümette dahil. Çünkü berraklık, bu siyasi çizginin verdiği bedellere bakılarak anlaşılabilir. Bu bedeli hapis, sürgün ve ölümle ödemiş bir siyasi çizgisinin devamcısıyız. Beraklık meselesinde hiç bir sorun yok. Sayın Başbakan beraklığa Bingöl saldırısının bütün patolojisini açıklayarak başlayabilir."

Bir başka soru üzerine de Önder, "Sekreterya ve izleme kurulunda bir sorun yok. Böyle bir engelleyici tutum bize yansımadı, bunun demokratikleşme ile bağlantısı genel ruhu ve genel bağlantısını ele aldık" şeklinde konuştu. Heyette bundan sonra kaç kişinin dahil olacağını sorusunu da yanıtlayan Önder, "Ne kadar genişlemesi gerekiyorsa o kadar genişleyecek, Kalıcı barışı hedefliyorsanız, sayılara isimlere takılmamanız gerekir" diye konuştu.

"Oyalanıyor musunuz?" sorusuna da, "Şuan ki objektif tutum bir oyalama tutumu değil. Genel olarak Türkiye halklarının demokratik dışı yöntemlerle, sıkıyönetimlere rahmet okutacak yöntemlerle yönetilme dönemi geçmiştir" diye cevap verdi.

BULDAN, BRÜKSEL YOLCUSU

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 10-11 Aralık tarihlerinde Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek Kürt Konferansı için Brüksel’de olacak. Buldan konferansın ilk günkü oturumunda bir sunum yapacak. Buldan Öcalan’ın Kürt Konferansı’na yönelik mesajını da okuyacak.

Heyetten bazı isimler ayrıca Kandil’e giderek, görüşmeler hakkında bilgi verecek.

ÇÖZÜM SÜRECİ KURULU

Başbakan Ahmet Davutoğlu cumartesi akşamı yaklaşık beş saat süren Çözüm Süreci Kurulu toplantısına başkanlık etmişti. Toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı Hatem Ete ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal katılmıştı.

TASLAK AÇIKLANMIŞTI

HDP’nin İmralı heyeti ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle’nin 29 Kasım’da görüştüğü PKK lideri Abdullah Öcalan, dört ana başlıkta özetlediği Kürt sorununun çözümü için “Barış ve Demokratik Çözüm Taslağı”nı açıklamıştı.

HDP’nin İmralı heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder’in açıkladığı taslak yöntem, tarih ve felsefe, temel gündem maddeleri ve eylem planı başlıklarından oluşuyor.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89