• BIST 9774.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 23 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

HDP heyeti Kandil'e gitti

HDP heyeti Kandil'e gitti
Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile görüşen HDP'nin çözüm süreci heyeti Kandil'e gitti. Gündemde iç güvenlik paketi ve müzakerelere geçilmesi konusunda gelinen son durum var.

En son 4 Şubat'ta İmralı adasına giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştiren heyet, adadaki görüşmenin ardından bugün Kandil'deki KCK yönetimiyle görüşmek üzere Kandil'e doğru yola çıktı. Ortaya atılan onca iddiaya karşılık, Kürt kaynakları görüşmelerde "silahsızlanma aşamasına gelindiği" yönündeki bilgileri doğrulamıyor.

En son 4 Şubat'ta İmralı adasına giderek Öcalan ile bir görüşme gerçekleştiren heyet, adadaki görüşmenin ardından hükümet yetkilileriyle temaslarını hafta boyunca sürdürdü. İmralı ve Hükümetle yapılan görüşmelerin sonuçları üzerinden Kandil'de KCK yönetimiyle bir araya gelmek için Kandil'e doğru hareket eden heyetin bugün KCK yönetimiyle bir araya gelmesi bekleniyor. Kandil'deki görüşmede İmralı'da yürütülen görüşmelerin geldiği aşama, hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerin sonuçları aktarılacak ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sürece yönelik kendi örgütüne vermesini istediği mesajları iletilecek.

Yapılan görüşmelere ilişkin heyetten herhangi bir açıklama gelmezken, özellikle hükümete yakın medya organları tarafından görüşme ve müzakere trafiği "silahsızlanma" beklentisi üzerine kurulmaya ve bu konuda çeşitli iddialar ortaya atılmaya başlandı. 

Yeni şafak Gazetesi 4 Şubat tarihindeki görüşmede Öcalan'ın heyete, "PKK tüm unsurlarıyla silah bıraksın. Artık silahlı mücadele bitmiş, siyasi mücadele başlamıştır" dediği iddia edilirken, yine aynı yayın organlarınca Kandil'de bulunan KCK yetkililerinin söz konusu çağrıya sıcak bakmadığı bu nedenle heyetin KCK yetkililerini ikna etmeye dönük bir çaba içerisinde olduğu savunuldu.

Ancak bu gelişme heyet tarafından doğrulanmıyor. Hükümet ile görüşmelerin sürdüğü ve esas meselenin Kürt sorunun çözümü olduğu belirtilirken, atılması gereken son adımın ilk başa çekilmesinin bilinçli bir yönlendirme olduğu şeklinde değerlendirmeleri yapılıyor. Öte yandan Heyetin Kandil'den döndükten sonra bir açıklama yapması bekleniyor.

Heyet ve hükümet ortak açıklama yapacak mı?

Ayrıca, taraflar arasında mutabakatın sağlanması durumunda heyet ile hükümet yetkililerinin ortak açıklaması konusunda da görüş birliğine varıldı. Bunun için hükümet "silahsızlanmaya" odaklanırken, Kürt tarafı da daha çok sorunun çözümü, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve standartlarının yükseltilmesi konusunda ısrar ediyor.

Ayrıca, Davutoğlu başkanlığında yapılan son "çözüm toplantısı"nda da hükümetin, çözüm konusundaki iradesinin tam olduğu iddia edilirken, Akdoğan'ın hükümetin söz konusu kararlılığını HDP heyetine iletildiği de kamuoyuna yansımıştı.

Hatip Dicle'nin Diyarbakır'da yaptığı konuşmada Newroz'da Öcalan'ın bir mesajının okunabileceğini söylemişti. Bu mesajın da Mart ayına yetiştirilmesi için çaba gösteriliyor. Heyet ile hükümetin yapacağı iddia edilen ortak açıklamanın ardından bir gözlemci heyetin de kurulacağı ve bu heyetin üçüncü göz olarak görev yapacağının beklendiği savunuldu. (diha)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89