• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 6 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

HDP heyeti Akdoğan'la görüştü: 'Müzakere süreci hızlanacak'

HDP heyeti Akdoğan'la görüştü: 'Müzakere süreci hızlanacak'
HDP'nin İmralı ve Kandil'le görüşmeleri yürüten heyeti Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştü.

HDP'nin İmralı ve Kandil'le görüşmeleri yürüten heyeti Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştü. Heyet, "diyalog kanallarını açma" amacıyla yapılan görüşmenin ardından müzakerelerin hızlandırılacağını açıkladı. Heyetin İmralı'ya gidişi bu görüşmelerin ardından netleşecek.

Hükümetin çözüm sürecinde "Kamu düzeni ve güvenliği yeniden tesis edilene kadar" Halkların Demokratik Partisi ile askıya aldığı görüşmelerin ilki yapıldı. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'la görüştü.

Görüşme sonrası kameralar karşısına geçen heyet adına açıklamayı Baluken yaptı:

"Çözüm sürecinde bir süredir yaşanan zorlanmları aşma temeli diyalog kanallarının açılması yönünde irade ortaya kondu. Özellikle her şart altında bu görüşmelerin devam etmesi ve kanalların açık tutulması geçen hafta yaptığımız toplantıda da kabul edilmişti. Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Süreç devam ettiği sürece her şart altında diyalog kanallarının açık tutulması özellikle sürecin zorlandığı dönemlerde bu diyalog kanalarının daha fazla işletilmesiyle ilgili karşılıklı görüş alışverişlerimiz oldu. Bu hafta içinde de görüşmelerin devam etmesi, hem nitelik hem de gelinen aşama açısından belli noktalara temas edilmesi açısından bir görüş birliğine varıldı. Toplantıda müzakere sürecinin hızlandırılması ve hızla sonuca ulaştırılması açısından, kullanılan dil ve ortaya konan politikalar açısından yapıcı bir tutumla çalışmaların devamı açısından önemli tespitler yapıldı. Bu hafta hükümet ve çözüm kurulu yetkilileriyle görüşmelerimiz devam edecek. Heyetimizin İmralı'da Sayın Öcalan'la kısa süre içinde görüşmesi için gitmesi konusu paylaşıldı. Onlar da gerek bu görüşmenin çerçevesi gerekse İmralı ziyaretiyle ilgili karşılıklı olarak çerçeveyi önemsediklerini ve kendi değerlendirmelerini yapacaklarını ifade ettiler."

"Gidiş takvimiyle ilgili net bir gün belirtemiyoruz ancak bizim de burada yapacağımız görüşmeler devam ediyor. Bunları sürdüreceğiz. Hükümet de kendisi açısından bazı değerlendirmeleri yapacak, toplantıları planlayacak. Görüşme trafiğimiz bittikten sonra en kısa süre içinde heyetimizin İmralı'ya gitmesi bekleniyor."

"Heyetimizin genişlemesi ile ilgili herhangi bir çekince yoktur. Biz de bunu oldukça kıymetli buluyoruz. Sürecin ilerlemesi, nitelikli müzakerelerin başlaması ile ilgili hem heyetimizin hem hükümetin yaptığı hazırlıklar daha detaylı paylaşılacak."

"İzleme heyetiyle ilgili bir fikir alışverişimiz oldu, aramızda herhangi bir çelişki yok. Biz bir izleme heyetinin üçüncü göz alarak görev almasını olumlu buluyoruz. Türkiye'de bu işi layıkıyla yapacak çok değerli insanlar, aydınlar var. "

Kobani olayları sonrası ilişkiler dondu

6-7 Ekim'de Kobani'ye destek eylemlerinde 40'a yakın kişinin hayatını kaybetmesinin ardından hükümet ile HDP ilişkileri çözüm süreciyle ilgili karşılıklı sert mesajların verildiği bir döneme girdi. Hükümet, olayların HDP'nin çağrısı nedeniyle yaşandığını söyledi, HDP bunu kabul etmedi.

HDP 3 Kasım'da İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuru yaptı. Heyet ile Hükümet yetkilileri arasında bir temas sağlanmadı, Adalet Bakanlığı bu talebe yanıt vermedi. 11 Kasım'da öğleden sonra en son 15 Ekim’de yapılan Çözüm Süreci Kurulu saat 15:30’da, yaklaşık bir aylık aranın ardından yeniden toplanacaktı. Bu toplantı başladıktan hemen sonra HDP, “süreçte gelinen kritik aşamanın” değerlendirileceği bilgisini vererek, 12 Kasım Çarşamba günü basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

HDP'lilerin Çözüm Süreci Kurulu’yla yaptığı görüşmeler sonucunda, 6-7 Ekim olaylarıyla çıkmaza giren sürecin kaldığı yerden devamı yönünde açıklama yapıldı. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89