• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

HDP Erdoğan'ı YSK'ya şikayet etti

HDP Erdoğan'ı YSK'ya şikayet etti
HDP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düzenlediği mitinglerle seçim yasalarını açıkça ihlal ettiğini savundu.

HDP başvurusunda, Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanlığı makamının uyarılmasını istedi. 

HDP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisi mensubu gibi davrandığını, dini duyguları istismar ettiğini ve muhalefeti hedef alan açıklamalar yaptığını savundu:

"Sayın Cumhurbaşkanı, uzunca bir süredir, Anayasal tarafsızlığına ve tarafsızlık yeminine aykırı olarak iktidar partisi yöneticisi gibi davranmakta, Devletin ve dolayısıyla halklarımızın olanaklarını kullanarak açılışlara katılmakta, mitingler düzenlemekte, partimiz ve Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş ile diğer muhalefet ve ana muhalefet partileri ve genel başkanlarının (adlarını ve programlarının içeriğini de anarak) aleyhine açıklamalarda bulunmakta, kutsal dini duyguları istismar edecek biçimde dini semboller kullanmaktadır." 

Konuşmalardan örnekler verildi

Erdoğan'ın, seçim takviminin başladığı 10 Mart 2015'ten buyana Türkiye'nin değişik illerinde toplu açılış törenleri adı altında halka açık 7 miting gerçekleştirdiğini belirten HDP bu mitinglerin TRT başta olmak üzere televizyon kanallarının büyük çoğunluğunda canlı yayınlandığını belirtti. HDP, bu mitinglerde AKP'yi işaret eden konuşmalar yaptığını kaydetti, örnekler verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanı, 400 vekil için oy istemiş, partimiz başta olmak üzere muhalefet partilerini hedef göstererek, suçlayıcı, karalayıcı, seçmen tercihlerini yönlendirme amaçlı ifadeler kullanmıştır. 'Gönlümde yatan bir parti var' diyerek, uzunca bir süre genel başkanlığını yaptığı iktidar partisi AKP'yi açıkça seçmenlere işaret etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, miting ve katıldığı etkinliklerde şu biçimde konuşmalar yapmaktadır; 'Önümüzün kesilmemesi lazım. Yeni Türkiye için yeni bir anayasaya ve başkanlık sistemine geçmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Millet bu kararını açıl bir şekilde bu seçimde vereceği milletvekilleriyle ortaya koyacaktır. Bunun için 400 milletvekiline ihtiyaç vardır.' Muhalefet partilerini kastederek; 'Milletimiz 7 Haziran seçimlerinde bunlara gereken cevabı sandıkta verecektir'

'Terör örgütünün desteklediği malum parti diyanetin kaldırılmasını savunuyor. Bunlar cami duvarına pislemeye başladı'

'Ben yüzde 52 oy aldım, Devletin parasıyla çıkıyorum. Sen de yüzde 52 alsaydın'

Canlı yayın sürelerine yer verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinglerde HDP'yi yuhalattığını, mitinglere AKP'li bakanlar ve milletvekillerinin protokol sıralarında katıldığını vurgulayan HDP, Kur'an-ı Kerim'in de kitlelere gösterilmek suretiyle propaganda aracı olarak kullanıldığını savundu.

HDP, Erdoğan'ın seçim yasaklarını "cumhurbaşkanlığı" sıfatıyla deldiğini öne sürdü, Erdoğan'ın katıldığı mitingler ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki kabul törenleri, kongre ve sempozyumlarda yaptığı konuşmalara da başvuru metninde yer verdi.

HDP'nin YSK'ya yaptığı başvuruda, Erdoğan'ın 1 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında katıldığı etkinlik ve programlarda siyasi içerikli konuşmalar yaptığını, bu konuşmaların devletin resmi kurumu olan TRT Haber kanalında 13,5 saat canlı yayın olarak yer aldığı belirtildi. HDP, kaç kanalın Erdoğan'ın konuşmalarını ne kadar süreyle canlı yayınladığına ilişkin tespitlerini de başvuru metnine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89