• BIST 9530.47
  • Altın 2475.879
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.818
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 4 °C

HDP: Bahçeli’nin barışa alerjisi var

HDP: Bahçeli’nin barışa alerjisi var
HDP Sözcüsü Günay Kubilay, ‘MHP lideri Devlet Bahçeli’nin barışa ve barış söylemine alerjisi olduğunu’ belirterek, “Türkiye ve Kuzey Suriye için tehlikeli olan Bahçeli’nin zihniyetidir” dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, “Çözüm için hazırım” mesajına da değinen Kubilay, sorun diyalogla çözmek isteniyorsa ‘Öcalan’ın sürece dahil olmasının sağlanması gerektiğini’ savundu.

Partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık basın toplantısında, Muş İl Eşbaşkanları Muhlise Karagüzel ve Ferhat Çakı’nın bu sabah gözaltına alınmasına vurgu yapan Kubilay şunları söyledi: “Bu gözaltı operasyonları ve saldırılar partimize yönelik başlatılan sistematik siyasi saldırıların devamıdır… Aynı zamanda seçim sonuçlarının siyasi rövanşını da almaya yöneliktir.”

‘ABD ve Rusya’yla değil Kürt halkının temsilcileriyle konuşulmalı’

Türkiye ve ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulması konusunda uzlaşmasının savaş seçeneğini devre dışı bıraktığı için olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirten Kubilay şöyle devam etti: “Umuyoruz ki bu yöntem kalıcı ve sürekli olur. Ancak müzakereler ve sonrasında varıldığı belirtilen anlaşmada sorununun muhatapları yer almadığı için eksiktir ve başarısı şüphelidir. 

Kürt sorununun ABD ve Rusya ile konuşularak çözülemeyeceğini öne süren Kubilay, şu ifadeleri kullandı: “Kuzey Suriye meselesinde yapılması gereken Moskova ve Washington arasında bir sarkaç gibi gidip gelmek yerine Kürt halkının temsilcileri ve Suriye Özerk Yönetimi temsilcileri ile görüşmek ve bir yuvarlak masa etrafında bir araya gelmektir.” 

‘Barış koridoru değil barış coğrafyası oluşturulmalı’

Son dönemlerde ısrarla dile getirilen barış koridoru söylemi ilk başta pozitif bir çağrışım yapsa bile düşman iki kesim arasında bir ara bölgeyi tarif ettiği ve için sorunlu olduğunu söyleyen Kubilay şu ifadeleri kullandı: “Yapılması gereken ‘barış koridoru’ değil, büyük bir barış coğrafyası yaratmaktır. Adına ne denirse denilsin halklar arasına örülen duvarlar, oluşturulan koridorlar ve bölgeler düşmanlık siyasetinin yansımalarıdır ve bunlara ihtiyaç yoktur. “

MHP lideri Bahçeli’nin partisi ve eş genel başkanı Sezai Temelli’ye yönelik suçlamalarına da değinen Kubilay, “Türkiye ve bölge halklarının tek düşmanı vardır o da ırkçılıktır, tekçiliktir. Bu ideolojik politik zihniyetin Türkiye’deki adresi MHP ve onun başındaki Bahçeli’dir” dedi.

‘Öcalan’ın devrede olduğu dönemler barış ikliminin yaratıldığı dönemlerdir’

Bu kritik eşikte Öcalan ile avukatlarının görüşmüş olması önemli bir gelişme olduğunu belirten Kubilay şöyle devam etti: “2 Mayıs’tan itibaren yapılan dört görüşme sonrası avukatlarca kamuoyuna açıklanan görüşler, Öcalan’ın görüş ve önerileriyle demokratik siyaset sürecine katılımının sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözümüne dair azami düzeyde katkı sunacağını göstermiştir. 2013-2015 yılları arasında yaşanan gelişmeler Öcalan’ın devrede olduğu süreçlerin Türkiye için barış ikliminin yaratıldığı dönemlerdir. İlgili çevreler sorunları müzakere, çözüm ve diyalog yoluyla çözmek istiyorlarsa öncelikle yapmaları gereken, İmralı’ya yönelik tecrit politikasına son vermek ve Öcalan’ın bu süreçlere dahil olmasını sağlamanın yolunu açmaktır.

‘IŞİD’in Palmira’yı yok etmesiyle AKP’nin Hasankeyf’i yok etmesi arasında ne fark var?’

Kaz Dağları’nda altın aramak için şimdiye kadar yapılan kıyımın planlanmış olanın 10’da biri olduğunun altını çizen Kubilay şunları söyledi: “Bu talancı zihniyet, Hasankeyf’te, Salda Gölünde, Fatsa’da, Kaz Dağları’nda bir kez daha gösteriyor kendini. Ülkenin doğal varlıkları tekelci sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor. Ağaçlar kesiliyor, toprak delik deşik ediliyor, ekoloji yıkımı geri dönülmez biçimde büyüyor.

Kaz Dağları’nda yaşanan yıkımın bir benzerinin Hasankeyf’te yaşandığına dikkat çeken Kubilay, “Şimdi soruyoruz, tarihi kendiyle başlattığını söyleyen IŞİD’in Palmira’yı yok etmesiyle AKP iktidarının 12 bin yıllık bir tarih olan Hasankeyf’i yok etmesi arasında nitelik olarak ne fark var” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89